Мая Манолова: В парламента ще влязат много малко  партии, този път последната дума е на гражданите

Filed under: Общество |

Мая Манолова е едно от лицата на БСП. С бившата шефка на Народното събрание и водач на листата на столетната партия в Кюстендил, ПИК разговаря по най-актуалните теми в страната.

197-11-02

– Преболедува ли БСП смяната на Сергей Станишев и готова ли е партията за силно представяне на изборите?

– БСП е нахъсана. Листите вече са подредени – дали те са най-добрите и дали е намерен най-добрият баланс между визията на централното ръководство и исканията на хората по места, ще се види на изборите.

Слава Богу, този път последната дума е на гражданите. Те ще направят последното преподреждане на листите, тъй като имат възможност за преференциално гласуване. Прагът от 7% при преференциалното гласуване е достатъчно нисък, така че това, което им предлагат от партийните централи, в крайна сметка ще се окаже просто една ориентировъчна листа. На ход са гражданите!

– Според Вас колко партии ще влязат в парламента?

– Трудно е да се предвиди. Според мен в парламента ще влязат много по-малко партии, отколкото социолозите предвидиха. Смятам, че парламентарно представените партии ще са 4.

– Как гледате на скандалите за пари, които се разразяват в Реформаторския блок?

– Не искам да коментирам листите и тяхното подреждане при другите партии.

Надявам се и реформаторите, които все пак представляват дясномислещите хора в България, да излязат достойно от това изпитание, да подредят листите си и да се явят успешно на предстоящите избори.

България има нужда от силна левица и от нормална десница. Дали реформаторите ще успеят да направят това – предстои да видим.

– Очаквате ли компроматна атака на изборите и ще участва ли БСП в нея?

– Наистина се надявам в предстоящата кампания да няма компромати и скандали.

Моето мнение е, че трябва да направим една позитивна кампания, в която да обясним многото положителни неща, които свърши правителството на Орешарски за демократизиране на държавата, за освобождаване на бизнеса, за пенсионерите и най-вече за регионите. За първи път българско правителство подкрепи общините по толкова категоричен начин.

Spread the love