Дългогодишният емигрант в Австралия Георги Костурков – Джордж се завръща у дома с изложба след 45-годишно странстване, сред експонатите „Златната ножица на Димитър Бербатов”

Filed under: Благоевград |

В къщата му в Австралия са гостували знаменитите българи Емил Табаков, Мануела Малеева, Таня Богомилова, артисти от ансамбъл „Пирин” и др.

207-02-02222  djo1 207-02-02222  djo2

Дългогодишният емигрант в Австралия Георги Костурков-Джордж се завръща у дома след 45-годишно странстване с изложба акварел и скулптура. Изложбата „Завръщане” бе открита във фоайето на Радио-телевизионния център от зам.-кметицата на община Симитли Евгения Георгиева в присъствието на много приятели на Джордж от Симитли, родното му село Полето, художници, почитатели на изобразителното изкуство. Евгения Георгиева трогна публиката с разказа за трудното детство на Костурков и бягството му от страната. Роден в село Полето, Георги остава сираче много малък, израства по пансионите в София, Банкя и Петрич, но въпреки трудностите не се отказва от своята мечта – рисуването. Пътят му преминава през Техникума за художествени занаяти, където се среща с най-добрите за времето български скулптори. Следва обучение в Националната художествена академия, където получава прекрасен шанс – договор с италианска компания да възпроизведе в макетна форма Сикстинската капела за филма „Галилео Галилей”, който по това време се снима в киноцентър „Бояна”. Тази работа го среща с италиански творци и мечтата на младежа вече е ясна – емиграция в родината на великите художници и скулптори – Италия. Напуснал България на 26-годишна възраст, съдбата обаче го изпраща в далечна Австралия. Там Костурков успява да се докаже със своя талант – прави множество изложби в Мелбърн и други градове. Става автор на статуетки, връчвани в различни национални призове на Австралия. В дома му в Австралия са гостували знаменитите българи Емил Табаков, Мануела Малеева, Таня Богомилова, артисти от ансамбъл „Пирин” и други. С вървежа на годините темата за носталгията, за „у дома” започва натрапчиво да го преследва. Сега вижда България с други очи. В изложбата Георги Костурков-Джордж събира на едно място двата си свята – младия, буйния свят на момчето от България и зрелия, осмисления творчески свят от Австралия. Сирачето от симитлийското село Полето, признатият ваятел от Австралия подарява на своите приятели и сънародници една емоционална изложба, наречена „Завръщане”. В нея могат да се видят пейзажи от България, рисувани преди повече от 50 години, до тях – пейзажи от далечна Австралия. А скулптурите му вдъхновяват пространството с „Любов”, „Победа”, „Началото на живота”, „Воин от племето инки”, „Испанска танцьорка” и други. И творбата, която е като пъпна връв с неговата родина –  позлатената склуптура „Златната ножица на Димитър Бербатов”.

С откриването на изложбата „Завръщане” на Георги Костурков-Джордж Радио Благоевград откри културния си календар от събития през новия сезон. Изложбата „Завръщане” ще остане в Арт салона на Радио Благоевград до 30 септември 2014 г.

Снимките:

1 Изложбата откри зам.-кметицата на община Симитли Евгения Георгиева (в средата), до нея е Георги Костурков – Джордж

2Гостите разгледаха творбите

 

Spread the love