Страх от поредния потоп тресе цяло село: 120 души от самоковското Ново село уплашени до смърт от селската река, коритото й задръстено от булдозери, преди 5 г. потопила десетки къщи, баба Стоименка за малко да се удави

Filed under: Самоков |

77-годишният Крум Митов: При укрепването на пътя не изкараха пръста и стесниха коритото, ще се издавим като пилци, ако придойде реката

207-01-044444   Крум Митов copy

120 жители на самоковското Ново село са изплашени до смърт да не станат жертва на проливните дъждове. Те се страхуват, че бедствието, което потопи половин България, ще стигне и до тях. Опасенията им са свързани със селската рекичка, която сега е кротка, но иначе има лош нрав. Жителите имат обеца на ухото отпреди 5 г., когато при такова дъждовно време тя заля дворове и приземни етажи. На всичко отгоре сега коритото е обрасло, а в един участък е задръстено от земна маса. Затова поискаха чрез в. “Вяра“ да алармират за проблема и да привлекат вниманието на властите той да бъде решен.

207-01-044444   Стоименка Маркова copy

Най-големият им страх идва от това, че част от коритото на реката, която преминава през цялото село, е задръстено от земна маса, избутана от булдозери преди месец при ремонт на пътя Самоков-Ихтиман и останала непочистена. Участъкът е от 100 м и се намира в началото на селото. Хората се плашат, че при проливен дъжд може да се получи голямо завиряване и десетки къщи да бъдат залети, както това се е случило преди 5 г. Реката излязла от коритото, отнесла панелните мостове и потопила дворовете и къщите. Жителите са сигнализирали кметицата Росица Герова, но не разчитат особено на нея, защото не вярват да свърши работа, макар да е на тази длъжност от 30 г.

207-01-044444   Мария Митова

Няколко души от селото открито изразиха притесненията си:

Крум Митов, 77 г., работил в Пътно управление: “Преди месец Пътното направи заскаляване на стотина метра с мрежа и камъни за укрепване на пътя . Не изкараха пръста. От една страна, дигнаха нивото на водата, от друга, стесниха коритото. През 1960 г. съм участвал при изграждането на коритото, което е каменна зидария. Преди 5 г. преживяхме ужас. Придойде реката и наводни къщите. В моята водата стигна близо метър. Положението беше бедствено, мазета плуваха във вода, издавиха се животни. Не дай Боже да се случи, както в Бургас, Берковица и др. Ще измреме като пилци. Реката извира от с. Шипочане, минава през цялото село, около два километра, и се влива в язовир „Искър“. Кметицата знае всичко това, но не предприема някакви мерки. Пред кметството се направи градинка, а можеше да се оправи реката, която е по-важна за нас.

207-01-044444   Пламен Атанасов copy

86-годишната Стоименка Маркова разказа за наводнението: „Водата влезе в къщата. Всичко плуваше около мен. Крещях, плачех, не можех вратата да си отворя. Аз съм сама и много се уплаших. Като излязох навън, дойдоха съседи, които ми помогнаха. Едва когато водата се оттече, положението се оправи. Много къщи бяха залети. Сега спя на страх. Нито от кметството, нито от друго място ни попитаха за случилото се, никой не помогна”.

207-01-044444   Росица Герова кметски наместник copy

Здравко Марков, 77 г., бивш пастир: “Водата беше стигнала до коленете ми. Кошарата, мазетата бяха наводнени. Както си лежах, къщата се напълни с вода. Изпаднах в ужас. С лопати изнасяхме кал. Помагахме си помежду си. Оттогава нищо не е направено, за да не се повтори. Като слушам какво се случва в България, съм потресен. Страхувам се да не ни сполети същото. Молбата ни е да се изчисти реката и да живеем спокойно”.

Ангел Атанасов: „Когато ни заля, стояхме и гледахме, докато отмине бедствието. Отново сме в притеснение, защото не знам какво ще се случи. Всичко е занемарено, няма кой да почисти коритото. В селото повечето хора са безработни. Подписват се в Бюрото по труда всеки месец. Нима не е възможно да се назначат хора от временната заетост, които да поддържат селото? Тук има трактористи и горски, които стоят без работа. Ако има механизация, те могат да направят това почистване и да поддържат коритото. От 2 г. няма назначен нито един човек, явно кметицата не е изискала такива работни места, както във всички други села”.

Пламен Атанасов, 47 г., тракторист, безработен: “Цялата  небрежност е на кметската наместничка”.

Един от мъжете, който не пожела да се представи, за да си спести неприятностите, разказа: “Тук безработните са много, например Пламен Атанасов може да се справи с почистването на коритото, стига да го ангажират. Кметицата не е издействала хора да работят по програми. Подозирам, че тя дава бройките за селото на други села. А работа има, селото има нужда от такива хора. Когато преди години паднаха дъждовете, водата веднага се качи на пътя. Отнесени бяха мостове. Възобновиха ги, но не са устойчиви. Кметицата забрани да преминават камиони по тях. Сега селото отново е застрашено от наводнение. Управлението на селото е в услуга на личността на кметицата. Преди време срещу нея имаше сигнал, че ползва кметството за склад на произведените от нея картофи, направиха проверка и сега тя плаща наем за това, че ползва кметството за склад. Тази година фирмите, които добиват дърва, работят спокойно, но й оставят дърва по къщите в селото. Тя притежава три къщи, един апартамент в Самоков, един в София. Скоро видяхме, че й докараха 5 кубика. Предполагаме, че не ги плаща, защото прави услуга на фирмите. Гората се сече поголовно, а ние не можем и съчка да съберем. На нас не ни се полага да добиваме дърва, трябва от самата фирма да се купят. Скоро ни разрешиха да направим почистване след фирмите и да съберем дървата, които са ОЗП. Самото почистване е работа на фирмите. Писали сме, че не сме доволни от нея. Има млади хора, които могат добре да се справят с проблемите на селото, а кметицата да си вземе пенсията и да си почива, а не да получава приходи от няколко места. Социалните помощи като храни се раздават по нейно усмотрение и зависи от коя партия си. Всеобщо е мнението, че всеки, който застане срещу кметицата, си търпи загуби. Поради тази причина се страхуват да се оплачат. От опит знаят, че въпреки подадените сигнали срещу нея в община Самоков, резултат няма”.

Потърсихме за коментар кметската наместничка Росица Герова. Репортер на вестника не я откри в кметството, телефонна връзка също нямаше.

Снимките:

1 Крум Митов

Стоименка Маркова

3 Мария Митова

4 Пламен Атанасов

5 Росица Герова

Spread the love

Коментар за: Страх от поредния потоп тресе цяло село: 120 души от самоковското Ново село уплашени до смърт от селската река, коритото й задръстено от булдозери, преди 5 г. потопила десетки къщи, баба Стоименка за малко да се удави

 1. Когато не сте запознати с обстоятелствата и не сте проверили достоверноста на подадената Ви информация недейте да побликувате статии.В тази статия е пълно с недостоверни изказвания на некомпетентни лица а може би и обосновани на личностна основа.

  svetla
  2014/септември/17 at 19:38 PM