Затворници: Поздравления за прокурор №1 на Дупница Даниeла Гюрова и екипа й за стартиралата проверка срещу затворническите шефове Апостолов и Стателов, ще свидетелстваме след изборите или щом излезем на свобода, страхуваме се за живота си

Filed under: Общество |

65-02-03-daniela gurova copy

Затворници от Бобов дол се страхуват за живота си заради стартиралото разследване от Дупнишката районна прокуратура заради началниците на затвора Александър Апостолов и началника на затворническото общежитие в Самораново Георги Стателов. Те изнесоха скандални факти, свързани с корупция, превишаване на служебни права, посегателство върху личните им права, непоносими условия в институциите и непоносим психологически гнет.

Шефът на Дупнишката районна прокуратура Даниела Гюрова веднага назначи проверка. Журналисти на вестник „Вяра” бяха помолени от затворниците имената им да останат засега само в редакцията и на този етап да не бъдат съобщавани от съображения за сигурност.

„Изключително сме благодарни на прокуратурата. Ако прокурорите се захванат и направят щателна проверка, ще се натъкнат на потресаващи обстоятелства. Готови сме и ще свидетелстваме пред прокурорите в Дупница, стига те да не се поставят в услуга на началниците, които управляват затвора, все едно че и им е бащиния. Тук са назначени техните съпруги, роднини и приятели. Готови сме и ще свидетелстваме или след изборите, или след като излежим присъдите си и вече над нас не виси опасност от посегателство, включително и над живота ни. Чрез вестник „Вяра” ние разкрихме един от механизмите, по който се извършва трафикът на забранени вещи и наркотици. Той се осъществява чрез затворници, които имат свободата да изхвърлят боклука и да излизат извън оградата на затвора, защото са показали „примерно” поведение.

Ще свидетелстваме и за грубото отношение на Стателов и Апостолов, които спряха осъществяване на свиждане между екип на вестник „Вяра” и нас.”

Както „Вяра” писа, прокуратурата продължава да работи по серия публикации, част от които публикуваме отново.

На вниманието на президента Росен Плевнелиев и главния прокурор Сотир Цацаров: Шефовете на затвора в Бобов дол и Самораново Апостолов и Стателов възпрепятстват свиждания с незаконен график, разпореждат се с живота на хора по лично усмотрение

Затворници: Едни са обект на привилегии, други – на гонения

Козарчето Пешо от Гоце Делчев се уреди на щатна работа срещу „такса” от две агнета

172-18-04-rosen_plevneliev

Началникът на бобовдолския затвор и на саморановското затворническо общежитие Александър Апостолов и Георги Стателов категорично забраниха свиждане в законоустановения ден за свиждания със затворник от общежитието. Така те грубо погазиха закона и Конституцията на България и породиха съмнения, че крият нещо за случващото се зад решетките.

Слухове за злоупотреби и ширещ се тотален произвол на двете места за лишени от свобода, за грубо разпореждане с живота на хората зад решетките явно са истина, след като двамата началници изпратиха орда полицаи срещу главния редактор на вестник „Вяра”. Апостолов и Стателов са създали пълен хаос при свижданията чрез неправилна организация, те са създали график за свиждания по групи, разделен на 5 часови пояса. От улицата, а не от двора на общежитието направихме няколко снимки на начина, по който протичат свижданията, и началниците не отключиха вратата с мотива, че кадрите нарушават вътрешния ред.

Ние затворниците тук ви казваме, че началството така и нас мачка, измислят си несъществуващи права, ограбват ни правата, ограбват ни живота, третират ни като животни, ожалиха се заключените в саморановското общежитие край Дупница. Близки на заключените чакат по 40 минути, за да се видят с тях. Това е пълен ужас, никъде го няма. Всяка неделя сме заставени да висим по повече от час, докато на някой от охраната му стане кеф да дойде и да ни пусне.

Няма да ви пуснем на свиждане, след като вие снимате общежитието. Заповедта е на Александър Апостолов и Георги Стателов, съжалявам. Обвиняват ви, че сте нарушили вътрешните правила, разпоредено ми е да взема със себе си един затворник, който е станал свидетел на това, че снимате, а началниците не дават да се снима. Такъв е нашият правилник, аз съм длъжен да спазвам заповедите на началниците, каза един от охранителите и не пожела да се представи. С тях беше пълничък затворник, който призна, че до борени дни излиза на свобода.

Така затворническите шефове Апостолов и Стателов погазиха закона и правото на всички граждани да бъдат информирани и да знаят какво се случва зад решетките. Двамата ограбиха възможността на обществото да узнае за случващото се, за това как служителите на затвора си вършат работата, след като получават заплатите си от честните данъкоплатци.

Свиждането в неделя затвърди истинността на слуховете, че част от затворниците са обект на привилегии, раздавани от началството. Други, които се осмеляват да кажат какво се случва, са обект на гонения.

Тук е страшно, началниците мачкат всеки, от който не могат да извлекат полза. Те са еднолични властелини, те колят и бесят, разказаха през оградата затворници, лишени от началническата „благословия”.

Най-важното за нас е отношението на началника Георги Стателов към определени лишени от свобода. Събратята ни от Гоцеделчевския край, българомохамеданите, помаците тук са с привилегии и това не е тайна за никой тук, защото знаем, че господин Стателов е от Гоце Делчев. Когато в общежитието постъпи негов съгражданин, до 1 седмица е изваден на щатна работа, докато другите чакат с години за тази благина. Скоро тук постъпи едно бедно козарче – Пешо от Гоцеделчевско. Той беше с тримесечна присъда и от първия ден господин Стателов го изкара на работа. Това момче работеше доброволен труд. Изкарваха го на работа дори в неделя, а това е забранено в ЗИНЗС. Сваляха го и в кухнята без нужните изследвания, от боклука навън да мие чиниите, в които се храним. Новопостъпилите имат право на едно телефонно обаждане, но на Пешо служебният телефон му се даваше всеки ден от главните надзиратели, дори баща му си беше вкарал служебния номер в безплатни.

На началника родителите живеят в гоцеделчевско село и явно там си вършат далаверите. Пешо ми каза, че е дал 2 агнета на началника, за да го изкара на работа. Това е само една десета от всичко.

 След обвинения на затворници: Шефът на затвора Александър Апостолов: Не вземаме по 10 000 лв. за предсрочно освобождаване на затворници, това е клевета

Готвачката на общежитието в Самораново всеки ден излиза с пълна торба с препарати и храна от кухнята, твърдят затворниците

189-01-aleksandar apostolov 260-01-08  P1140754 copy

В затворническото общежитие в Самораново край Дупница началникът Стателов има дежурни писари, чрез които замита стотици безобразия, това обявиха в сигнал до вестник „Вяра” лишени от свобода от саморановското общежитие. Ето какво разкриха те:

Колегата, който се изправи срещу екип на „Вяра”, за да свидетелства, че бил нарушен вътрешният ред и затова главният редактор няма право на свиждане в законоустановения за това ден, е точно такъв писар. През септември той ще бъде предсрочно освободен.

Но колегата ни не е виновен за нищо, защото ако откаже, утре началниците ще кажат: Щом не искаш, предсрочното ти освобождаване ще хвръкне. Така действат господата като Стателов, хващат двама-трима, които пишат измислици за някой, който им е неудобен. Или обещават лек режим, или предсрочно освобождаване, или заплашват, че ще получат наказание, ако не пишат и не играят по свирката и така се освобождават от отговорност пред останалите институции в държавата като прокуратурата например. А в Дупница прокурори има цял автобус, но нито един не се занимава с това, което му е работа, в Кюстендил – също. И вероятно е така, защото е скапана съдебната система. Целият труд на прокуратурата отива на вятъра пред корумпираните съдии. Така ние, затворниците, сме в един омагьосан кръг. Един от затворниците като се отметне от ултиматума „пиши”, а преди това десет пъти да е писал лъжливи показания, и само веднъж като се отметне, си лежи присъдата до край. Обещанията за предсрочно освобождаване се оказват мираж.

Съвсем наскоро Стателов написа предупредителен протокол на едно момче. Предупредителният протокол е с тежест на наказание. Наказа го, че е изпратил друго момче до лавката да му купи кафе и вафлички, а иначе той и госпожа Радкова и всички надзиратели всеки ден по няколко пъти изпращат затворници до лавката да им купуват кафета и вафлички и да им ги носят. Но когато ние помолим за това, нас ни наказват.

Радкова е инспектор социални дейности. Стателов, като видя това момче да носи кафета, го наказа. Изводът е – значи ние нарушаваме вътрешния ред, като изпращаме наш човек до лавката, но и началниците го нарушават, като изпращат нас. За тях няма наказание, за нас има. С една дума ние сме техни роби, техни слуги, ние не сме хора. Тук има хора, дето са готови да извадят по 5 до 10 000 лв. за предсрочно освобождаване.

Факт е, че пускат големи шушумиги и хора, които с нищо не са показали, че наистина съжаляват за извършеното. Познавам момчета, които са готови да говорят и когато дойде денят, ще застанат пред вестник „Вяра” с лицата си. Те ще разкрият цялата схема и този ден е близо.

В момента в ЗООТ „Самораново” има страшно напрежение между българи и роми. Доскоро всички живеехме добре и се разбирахме. Началството прави интриги и между роми и българи и от това само печелят помаците. Ние биваме спирани от работа, а на наше място почват работа помаци. Началството привиква някое момче от ромски произход и го кара да се заяде с някой, като му се обещава работа например. И така стават побоищата и всички биват наказвани и спирани от работа и на тяхно място са назначени хората на началника. Известно е, че Стателов е от Гоце Делчев и когато пристигне лишен от свобода от този край, той веднага е назначен на щатна работа. Какво ще каже прокуратурата за този факт, това не е ли дискриминация?

Така стана преди 2-3 седмици. Готвачката в стола е отпуска и беше назначен допълнителен човек да я замества, човек на началника, но като се върна готвачката, и той трябва да бъде спрян от работа. И за да не е човекът на началника, се привиква едно момче – бедно ромче, което разчита само на заплатата. След разменени реплики става сбиване и двамата са откарани на разпределение и наказани. Момчето от столовата е спряно от работа и така човекът на началника остава за постоянно в кухнята, а момчето от ромски произход е наказано с 5 денонощия карцер. И това момче пред всички казва на началника „затова ли ме прати да се заяда? Да ми дадеш 5 дни карцер, малко ли хора натопих, с това ли ми се отплащаш?”

Имаме друг проблем, който засяга всички лишени от свобода. В столовата работи една жена от Самораново, тя е готвачка. В момента е отпуска. Храната ни е добре сега и като качество, и като количество. Когато готвачката е на работа, храната е ужасна и малко. Тя умишлено изсипва по-малки количества от артелната с храната, артелчик е човек на господин Стателов, който на втория месец беше направен артелчик. Има някаква схема, която правят с кантара в артелната – може да се наглася както си искат те, но не ми е ясно как точно си правят далаверите. На готвачката никой не й извършва претърсване – нито като идва сутрин, нито на обяд, като си тръгва. Всеки ден тя си тръгва с пълна дамска чанта с препарати и храна от столовата. Това ми е казано от момчетата, които работят в стола. Следобед старшината отива с буса в болницата всеки делник. Остава само главният и готвачката дебне, когато той е в общежитието и тогава си тръгва и изнася каквото й падне от столовата, а като си тръгне, на портала е лишен от свобода, който не може да извършва проверки на багажа. Искам да бъде извършена проверка на артелната, на кантара, които гласят както си искат, на количеството на храната, която изписват, и къде отиват липсите.

Така както се разпореди с вас, така мачка и нас, затворниците. Вътрешните правила са създадени от него и те са в разрез със закона, твърдят затворниците. Ние искаме той да бъде уволнен незабавно не само заради безобразията, които се вършат в затвора, но и заради пълното информационно затъмнение и своеволното му поведение, категорични са заключените.

Тъй като господин Стателов се крие и отказва контакт с екип на вестника, потърсихме за коментар неговия началник – директора на бобовдолския затвор Александър Апостолов. На част от въпросите той даде отговор, друга част премълча, като си изми ръцете с компетентните институции.

Пълна клевета са твърденията за давани по 10 000 лв. от страна на лишени от свобода за предсрочното им освобождаване. Не отговаря на истината и това, че в отсъствие на готвачката на общежитието затворниците са получавали по-малък грамаж в порционите. Не е вярно, че Стателов е задължавал затворниците да пишат фалшиви обяснения до институциите с цел да му осигурят алиби.
Всички сигнали за нарушения изпращаме до компетентните институции. Тяхно право е те да разпоредят проверка, за да установят твърденията“, коментира Апостолов.
Помолен да предостави телефонна връзка с Георги Стателов, Апостолов заяви: Телефон на Георги Стателов не мога да дам, тъй като не е в задълженията ми да раздавам номерата на служителите.

Затворниците настояват главният прокурор Цацаров и президентът Плевнелиев да се самосезират и да вземат мерки по закон, както и да бъдат освободени началниците на затвора от длъжност.

 Шок: Тоалетните в затвора на Самораново преливат, вода няма от три дни, шефовете Александър Апостолов и Георги Стателов нехаят, дюшеците бъкат от бълхи 

“Тоалетните преливат от изпражнения и урина. Вода няма от три дни, миризмата на гадост и зараза залива килиите, шефовете нехаят, нито Георги Стателов, нито Александър Апостолов вземат мерки, ние умираме, няма как вече да не сме със страшна зараза. Изобщо хигиенните условия са катастрофални. Дюшеците бъкат от бълхи. Тук често се прибягва до насилие. Аз самият станах свидетел на три случая, това обявиха през оградата лишени от свобода в общежитието на Самораново край Дупница. Свиждане с част от тях на журналист от вестника беше отказано заради края на приемния ден вчера. Екип на вестника беше на място в 16,30 часа, а приемният ден е до 17,00 часа всяка неделя. През оградата хората съобщиха за ужасяващите условия и за безхаберието на шефовете.

 

След публикация във вестник „Вяра”: Затворници от Самораново: Началството застави 6-има от стоте заключени да лъжат с декларации, че вода има и тоалетните не преливат от фекалии

Читатели: Институциите да направят проверка, директорът Апостолов да бъде уволнен незабавно, не може само за заплата да стои

Началниците на затворническото общежитие принудиха шестима от заключените в затвора на саморановското общежитие да лъжат, че тоалетните не преливат от изпражнение и урина, че вода има, миризма няма и дюшеците не бъкат от бълхи.

Всичко това началниците направиха срещу обещание да ги пуснат предсрочно на свобода. Това сигнализираха източници на вестник „Вяра” от затворническото общежитие. Екип на вестника беше на място в общежитието в неделя.

Истината е, че след публикацията Георги Стателов звъня във ВиК, но аварията в общежитието не беше отстранена. Вода продължава да няма.

Читатели на вестника са категорични, че шефът на затвора в Бобов дол Александър Апостолов е крайно време да подаде оставка.

Една проверка от всички институции е необходима и така нареченият директор веднага да бъде изхвърлен, като е нехаен към задълженията си. Какво прави в кабинета си или само за заплата стои?

 

Бягството на Николай Сашков от затвора в Самораново заради липса на психолог. Съкилийници: Съпругата на затворническия шеф Стателов взема заплата, но не я е еня

 

Причината за бягството на Николай Сашков от затворническото общежитие в дупнишкото село Самораново е липсата на психолог, де факто има двама формални, единият от които е съпругата на затворническия шеф Георги Стателов – Веселка Стателова, съобщиха за в. ”Вяра” затворници. Напоследък Николай е бил безкрайно притеснен и е била очевидна нуждата от специалист, който да спре безпокойството му. Той е получил информация, че неговият син е арестуван. Радомирецът дни наред се е молил на шефа си Георги Стателов да го пусне.

Явно му личало, че страда заради семейни проблеми. Обещавал, че ще се прибере веднага. Всички се чудят защо Стателов не е реагирал адекватно на молбата и не му е разрешил. Известно е, че много от затворниците, сред които и приближеният до Братя Галеви Владимир Ангелов-Стъклето, докато беше в саморановското общежитие, си ядеше кюфтета в центъра на Дупница. Проблемът в общежитието е в двойния аршин, категорични са съкилийници на Николай. Ползвал се с име на добър човек, изключително кротък. Той е на 40 г. Излежава присъда за 2 кила бакър.

 

Скандален е фактът, че психолог на общежитието е съпругата на началника Георги Стателов – Веселка Стателова. В общежитието има и втори психолог и това е Цеца Методиева от Дупница. „Те вземат само заплати. Не се интересуват от работата с нас, затворниците. Всички назначения в бобовдолския затвор и общежитието в Самораново са по шуробаджанашка линия. Началниците са назначили членове от семейството, роднини и приятели и са превърнали затвора в бащиния, съобщиха за в. „Вяра” затворници. Съкилийници на беглеца твърдят, че надзирателите са видели как Николай излиза от затвора, но изобщо не са си направили труда да го спрат. Той минал оградата откъм намиращата се зад общежитието река Отовица, през храстите. Ние си обяснихме липсата на реакция по два начина – мъчат занаята, вземат заплати и си гледат спокойствието. Помислихме обаче, че може да са му влезли в положение, защото той много се измъчваше. Видимо агонизираше. Най-големият проблем при нас е тоталната липса на справедливост. Най-жестоките хора с най-тежките присъди тук са привилегировани и излизат предсрочно, а цялата строгост и сила на закона се стоварва на главите на дребните риби”, споделиха осъдени.

Николай Сашков успял да премине през телената ограда и е избягал в гората. Той е от Радомир. Зад решетките е за кражба на метал. Присъдата му е била 7-8 месеца, от които му оставали още 3-4 месеца. Репортер на вестника бе на място, но от ръководството на затвора отказаха коментар. С представители на медиите няколко думи обмени служителка, която обясни, че е главен инспектор, но не се представи. „В момента вървят рутинни оперативно-издирвателни работи. Тук е зам.-началникът. Началникът е в отпуск и пътува насам”, каза гл. инспекторка.

Случилото се е потвърждение на информацията, че в общежитието цари пълен хаос, за което „Вяра” неколкократно писа.

Снимките:

1 Даниела Гюрова

2 Росен Плевнелиев

3 Александър Апостолов

 

 

 

Spread the love