Кметът Явор Митов натовари готвачките Христина Агонцева и Василка Ханджийска, за да готвят курбан в непристъпна местност

Filed under: Общество |

208-11-02 087

Кметът Явор Митов натовари в ремаркето двете готвачки  Христина Агонцева и Василка Ханджийска и с трактора си допъпли до параклиса „Възнесение Господне”, за да сготвят курбана за дупнишкото село Баланово. Миряните, дошли на оброчището, се почерпиха с курбан от домашен петел. На трапезата хората разказваха интересни случки от историята на селото. По-възрастните разказаха, че заради многото кошери с пчели, гледани в селището, още през турско робство, „балан” означава кошери и оттам е дошло името на селото.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На мястото на сегашното Баланово преди стотици години е имало  езеро, но при земетресение водата потънала вдън земя и се зародило селото. Историята му е свързана с шатрите на цар Самуил и брат му Арон. А когато селото паднало под турско робство и турците подгонили момите, една от тях побягнала към бялата черква и се затичала към трите дъбици до черквата.

208-11-02 104

Когато турците стигнали до дъбиците, тя изчезнала пред очите им в едната дъбица. Чудото уплашило друговерците и те побягнали и никога повече турски крак не стъпил на святото място, разказаха още съборяните.

 

Spread the love