ВиК терор заради стари и изгнили тръби: Градският водопровод гръмна в двора на репортер на „Вяра” в Дупница, багер изкопа над 2 метра ров

Filed under: Дупница |

Машината прегази цветя, люляк и трева, за да махне тръбата, спукала се на 5-6 см от лошо монтирано преди 2 г. скъпоплатено отклонение

 Управителят на водното дружество Илия Илиев прие присърце проблема: Ще направим всичко възможно, за да възстановим щетите

209-01-01-4 copy

Градският водопровод гръмна в двора на репортера на „Вяра” Юлияна Колчакова и принуди колежката ни да спре работата си за няколко часа, за да се прибере вкъщи. Част от екипа на вестника завари в двора на потърпевшите в кв. „Спартак” работници на общинското дружество, които, за да започнат да отстраняват аварията, бяха влезли, без да искат позволение от собствениците. Това е третият случай в последните 5-6 години, в който от ВиК-Дупница си позволяват да нарушават границите на частния имот.

209-01-01-2 copy

Съседи дали телефона на собствениците. Репортерката остави работата си и незабавно пристигна, като завари пред дома си багер, който малко след това изкопа огромна дупка. „Не ми се мисли, ако майка ми си беше вкъщи, как щеше да се притесни. Тя е с доста влошено здраве, страда от хипертония, има болно сърце и същия ден беше с повишено кръвно налягане, изтръпване на крайниците и аритмия. Добре че беше на село и не видя 2-метровата яма в двора. Не ми се мисли как можеше да й се отрази притеснението, което аз преживях”, сподели Юлияна. За да тича към къщи, тя трябваше да си тръгне по-рано от събитие – откриване на предизборната кампания на една от партиите в присъствието на Николай Бареков в центъра на града.

209-01-01-7 copy

Работниците бяха отстранили мрежата, без да се обадят предварително от дружеството, спрели бяха водата от водомера и на два от крановете в квартала, част от който бе останал без вода, и чакаха. Улицата от аварията надолу се бе превърнала в река. „Спукалият се градски водопровод минава през няколко парцела, изграждан е преди 50 години. Преди 2 години подадохме заявление във ВиК за изместване на водопровода. За да се свърже тръбата за имота към уличния водопровод, минавахме през целия ад от идеен проект, одобряване на проект, купища разрешителни, скици, изграждане на нова шахта – всичко по правилата на ЗУТ, Общите условия на ВиК оператора и т.н.

209-01-01 ИлияИлиев copy

Разбира се, всичко беше свързано с купища такси и пари. За да одобрят проекта, от ВиК трябвало да издадат скица, а това се оказва сложна задача. Тогава обясних любезно на служителката от кадастъра, че градският водопровод минава през двора ни, което е станало преди повече от 50 години. Баща ми, който почина преди 6 г., ми е описвал къде минава питейният водопровод на квартала и че е сменяна регулация, кадастър и т.н., но ВиК така и не е сколасало да изкара водопровода на улицата, та той минава през 4 парцела. Ние решихме да сменим стария водопровод в двора и си платихме за проекти, скици, разрешителни и т.н. Тогава, за да издадат скица, от ВиК, защото никой от тях не знае баш къде е водопроводът, бяха пратили небезизвестния работник Жиката. Той беше прескочил през портата (!?) и с багети установил, че тръбата е на около 1,5 метра от оградата. Това и написала и начертала техничката в платената от нас скица.

209-01-01-6

После се оказа, че е над 2 метра разстоянието, ама не върнаха парите за невярна и ненужна на практика скица. Ама Жиката като катерил портата, беше я счупил, та се наложи да ни я заваряват с електрожен… Естествено платихме на електрожениста. Не ми се говори за грубото отношение на служителките от кадастъра… Не искам да си спомням за тях. Години наред винаги си плащам редовно дължимото изразходвано количество, и то на първите дати, с нищо не съм заслужила да се гаврят така от общинското дружество”, каза Ели Колчакова. Тя е единият от съсобствениците на имота и партидата за ВиК е на нейно име. „Този път чашата преля. Бях на работа, служителка от ВиК ми звънна да си отида вкъщи, защото имало аварияна общия водопровод в двора ни, екипът бил вече там. Каза ми да звънна на Юри (това е техническият ръководителят на екипа, дето отстраняваше авариите, не му знам фамилията) и т.н. Служителката се обади на служебния ми телефон. Веднага звъннах, но Юри не отговори, тръгнах на секундата. Губили са време по този начин, като абонат и при ония плащания преди 2 години съм оставила само личен мобилен телефон на няколко документа при тях. Напразно е било. Те са тръгнали, без да се интересуват. Работят примитивно. Просто съседът чичо Иван, на когото благодаря, им е казал да звънят във в. „Вяра”. Веднага заминах, няма и за 5 минути след обаждането, но мрежата вече беше откачена, водомерната шахта – отворена, няколко работници и багер. Както и предположих, тръбата на общия водопровод беше спукана на няма и 10 сантиметра от връзката. Предполагам, че самото отклонение не е било направено правилно. Факт е, че в четвъртък цял следобед го сменяха. Страх ме е какво ще стане със старата тръба, която преди две години от ВиК просто запушиха с дървен чеп. Той явно е патент на работниците на общинското дружество. Тогава отказаха да си затворят старото отклонение по правилата под предлог, че имат много работа. Това сигурно е истина, но какво ще стане, ако замръзне примитивно спряното старо отклонение и затрупано надве-натри? Ами ако това стане през зимата?!

Споменах, че това е трето нахлуване на водния оператор в двора. Защото преди повече от 5 години беше възникнала авария по улицата и работниците бяха решили да проверят дали не е в двора, бутнали бяха мрежата. Тогава беше от източната страна на двора, бутнали и кол, копали, не стигнали до тръбата и се отказали, намерили са си повредата по-нагоре, извън двора. Прибирайки се вечерта, открихме яма, близо 2 метра. Съседите и чичо ми ги спирали, когато започнали да копаят, обаче… Оправихме си тогава сами поразиите им – и нова мрежа, и кол, и зариване… Посадихме си отново цветя. Та така с прескачането на „специалиста” с багетите стават 3 нахлувания. Това вече е прекалено. Вчера напуснах работа, та стоях до работниците, докато затрупат и дръпнат мрежата, иначе вече имаме горчив опит. До мрежата беше останал около кубик пясък за алеята в двора – вече го няма, багерът го смеси с кал. Почвата в тия парцели е особена. На половин метър под нея има речни камъни, при зариването на обратен насип трябваше да се сложи пясък, защото това са огромни речни камъни и при зариване с багер няма гаранция, че над половинвековния водопровод няма да се спука пак. Трябваше аз да им кажа, че това ми е щета, пясъкът не е толкова скъп, ама транспорт, губене на време за докарване и т.н. Освен това тия кални дупки докога ще се появяват в двора? Сгазиха райграса, изкорениха люляк, хризантеми, там имаше луковици на зюмбюли и лалета. Ако не възстановят щетите и не си изместят водопровода на улицата, ще се наложи да ги съдя, сподели Ели Колчакова.

Работниците споделиха, че ежедневно отстраняват по 4-5 аварии. Обясниха, че в последните дни работят все на тази улица, наложило се да сменят няколко пукнати тръби. Вчера рано сутринта по улицата отново течеше вода – водопроводът този път беше гръмнал на около 500 метра по-нагоре. „Даваме си сметка, че и на работниците, и на управителя не им е лесно. Дружеството отдавна има проблеми с амортизираната ВиК система, но ние нямаме вина за това и не искаме отново последствията да са за наша сметка”, допълниха потърпевшите. Посочиха още, че на следващия ден се е наложило да чистят и мият циментовата пътека в двора и тротоара, намазани с кал при отстраняването на аварията. Сега мястото трябва да бъде заравнено, за което също са необходими немалко усилия и време, а при ползване на чужди услуги – и средства. Лъч надежда даде управителят на ВиК Илия Илиев, който пред екип на вестника обеща да направи необходимото и да реши проблема.

Снимките:

1 Ели Колчакова (първата вляво) заряза работата си, за да остане при работниците на ВиК, докато копаят.

2  Багерът разкопа част от двора, за да бъде сменена спукалата се тръба.

3  Улицата от аварията надолу се бе превърнала в река.

4 Илия Илиев

5  При изкопните работи бяха унищожени част от цветята.

 

Spread the love