Защо ги няма Братя Галеви!?

Filed under: Искам думата,Последни |

Вместо да влязат в затвора, за да изтърпят дългоочакваната от всички присъда, така наречените „Братя Галеви“ изчезнаха необезпокоявани от никого

 Годината е 2012-а

209-10-01-Galevi-interpoljpg

След няколкогодишни перипетии на три съдебни инстанции прочутите дупнишки Братя Галеви получиха, макар и минимални, но все пак окончателни и ефективни присъди за „сформиране и участие в престъпна банда за рекет и изнудване”. Изведнъж обаче се оказа, че никой не знае къде са, поради което се наложи да бъдат обявени за „общодържавно издирване”. Въпросът къде са Братя Галеви е може би занимателен – дали се крият някъде в България, или в Гърция, или пък отдавна се наслаждават на живота в Нова Зеландия или Южна Африка. Където и обаче чисто физически да се намират те, важният въпрос е друг – защо и как в България е възможно две от най-знаковите фигури на подземния свят, синоним на безнаказаност и феодално владичество под крилото на държавата, делото срещу които бе определено от днешния премиер като „тест за нацията” и бе сред най-внимателно следените от Европейския съюз, да избегнат с такава лекота наложеното им от съда наказание, както и за колкото време си поискат?

209-10-01-Mariana-Sirakova

Днешният премиер отпрати отговорността изцяло към съдебната система. Това обаче е само част от отговора – причините са, така да се каже, общодържавни.

Прокуратурата например вероятно е могла много по-рано, още следпървата осъдителна присъда в Апелативния съд, да поиска промяна в така наречената мярка за неотклонение. От друга страна, законодателят отдавна е трябвало да установи липсата на работещ механизъм, който да гарантира изпълнението на присъдите, особено при тежки престъпления, за каквито става дума.

209-10-01-rumen-perkov10

И в баланс с европейските стандарти и презумпцията за невинност да отстрани абсурдната възможност да се чака дали осъденият ще благоволи да се яви в затвора, вместо да изчезне, докато изчаква на свобода думата на последната инстанция. Сега, както се оказа, е възможно издирваните да твърдят, че въобще не са разбрали за присъдата си, тъй като действащата им мярка за неотклонение „парична гаранция” не ги задължава да четат вестници или да гледат телевизия.

И накрая: със сигурност изпълнителната власт в лицето на МВР, което иначе постоянно се хвали, че държи под око „оперативно интересните лица” и „привежда в известност престъпния контингент”, е можела да оправдае многомилионния ресурс, който получава от обществото, като наблюдава осъдените и им попречи да избягат. Да не говорим за отговорността на МВР по охраната на границите.

209-10-01-Veska Medjidieva

А 100-те бона „дарение“, както първоначално бе съобщено, че са направили „братята” на държавата, след като официално станаха бегълци, се оказа, че всъщност ги няма. Гаранцията на Братя Галеви, която е в размер на 50 хиляди за всеки от тях, не са прибрани от държавата. „Стоте хиляди лева, които се смяташе досега, че са налични като парична гаранция и могат да бъдат усвоени от държавата в резултат на отклоняването на Братя Галеви, на практика са им върнати“, съобщи правосъдният министър Диана Ковачева.

„До този момент ние мислехме, че става въпрос за парична гаранция в размер на 50 хиляди лева за всеки от тях“, обяснява Ковачева. През декември 2010 г. обаче по искане на защитниците на Братя Галеви с определение Кюстендилският окръжен съд е изменил мярката за неотклонение от парична гаранция в подписка, която е най-леката мярка за  неотклонение.

„Това означава две неща. На първо място, че от момента, в който съдът е постановил това свое решение, държавата е била длъжна да освободи паричната гаранция. На второ място, това означава, че към момента и двамата са в нарушение на взетата мярка поради промяна на местоживеенето, без да уведомят съда“, категорична е Ковачева. Според нея досега се обсъждало, че Галеви са с парична гаранция и могат свободно да се придвижват из територията на България, без да уведомяват съда.

А ако ги пипнат, дупнишките бизнесмени вероятно ще се разминат със зандана „по пантофи“. Причината – държавата може да им заведе дело, тъй като са се укривали и да увеличи присъдите им. Освен това Галеви вече няма да могат да се възползват от чистото си съдебно минало и да лежат на облекчен режим в общежитието в Самораново, коментират юристи.

Галеви влязоха и във виртуален екшън – ала култовия филм „Хвани ме, ако можеш“. След като вътрешният министър Цветан Цветанов ги призова през деня да се предадат, „Пламен Галев“ изплува в нета. Профил на дупнишкия бизнесмен цъфна в Twitter. A виртуалният Галев му отвърна: „Цветанов, гледай си работата, няма да се предадем. Венсеремос!“.

А после заяви – и на български, и на английски – че с Ангел Христов са невинни. И мислят да го докажат, като осъдят държавата. Кой е шегаджията в Twitter – Пламен или неизвестен хакер, така и не се разбра. Близки на дупнишките бизнесмени обаче до последно чакаха Галеви да развеят бялото знаме и да се явят с куфарите пред затвора в Бобов дол.

Слухове ги пратиха чак в Африка, но от прокуратурата в Кюстендил обясниха, че двамата имат забрана да напускат България още от миналото лято, когато получиха присъди от апелативен съд. Санкцията бе потвърдена и преди дни – след като Върховният касационен съд (ВКС) ги призна за виновни. А от вчера Галеви вече са персона нон грата и снимките им висят на всяка граница. „В сряда сутринта е получено писмо от областно звено „Охрана“, с което ни връщат присъдите в Окръжна прокуратура – Кюстендил и ни уведомяват, че не са намерени на известните адреси, както и на местата, които обитават. Незабавно присъдите са изпратени на полицията в Кюстендил за обявяване на лицата за издирване“, заяви говорителят на прокуратурата в Кюстендил Мариана Сиракова. Полицаите трябва да информират прокуратурата какви мерки са предприели във връзка с издирването. „Надявам се Галеви сами да се предадат, както го направиха по-рано. Това е най-разумното. Ние трябва да започнем другата процедура – обявяването им за издирване и блокиране на всички граници“, заяви вчера Цветан Цветанов. И добави, че няма данни да са духнали от България. Но дори да са го направили през „задния вход“, вицепремиерът бе убеден, че с контактите и възможностите, които МВР има – Интерпол и Шенгенската инфосистема, двамата има как да бъдат локализирани и задържани.

В затвора в Бобов дол през целия ден вчера очакваха появата на легендарните за региона бизнесмени. Пандизчии, прибиращи се от отпуск, питаха с нескрито любопитство: „Тук ли са вече?“. „Може и да дойдат, по-добре ще е за тях да не се укриват. Ако са успели да минат границата, може и да ги отпишем“, коментира един от надзирателите. „Тук не е Дупница, не ни е страх от тях. Да идват, мините ги чакат“, шегуваха се пък жители на Бобов дол.

Изгнаница сред баровци. Това е присъдата на жената на беглеца Пламен Галев – Емилия. Дупнишкият бос я е изпратил в най-тузарския квартал в Лондон – Саут Кенсингтън. Там Емилия заедно с двете си деца е съседка на почернената съпруга на убития през 2003 г. Константин Димитров-Самоковеца – Ангелинка. Жилищата на двете „отчаяни съпруги“ са само на миля и половина от кралския дворец, който в момента приютява младоженците принц Уилям и Катрин Мидълтън.

10 000 паунда – толкова постъпват по сметката на Емилия Галева почти всеки месец, показва разследването срещу дупнишките феодали. „Не живее много охолно като изгнаница“, коментират злите езици в България. Оказва се, че Пламен Галев обаче е използвал интересна схема за настаняване на съпругата си – вместо да купува жилището си в английската столица, дупнишкият бизнесмен е взел под наем тузарския апартамент за 999 г. „Очевидно е търсел някаква символика, като е намекнал на Емилия, че си отива за цял живот от него“, шегуват се в Дупница.

Пламен Галев и Ангел Христов бяха обявени за общодържавно издирване от 9 май. Те получиха по 5 години затвор заради ръководене и участие в банда за рекет. На 3 май т.г. Върховният касационен съд окончателно ги призна за виновни. След като научиха, че отиват в затвора, двамата изчезнаха. В момента се говори, че двамата са в ЮАР при Веска Меджидиева. Информацията бе публикувана в жълти издания, но бе опровергана от нея в тв интервюта.

Говори се, че ден преди обявяването на присъдата им бившият вътрешен министър Румен Петков им се обадил с шокиращия призив: „Бягайте, няма спасение, присъдите са факт“!

Галев бил болен от диабет и прогресивно ослепявал

209-10-01-Galev-kare

Известният бизнесмен Пламен Галев ослепява. Той е болен от диабет, който ерозира постоянно зрението му, съобщават близки на бившата барета.Лекари припомнят, че диабетът уврежда всички органи в тялото, но при Пламен са засегнати най-вече очите, бъбреците и периферните нерви.Заболяването се усложнило особено по време на ареста му в Националната следствена служба. Още в началото на процеса срещу него като организатор и ръководител на престъпна група бизнесменът трябваше да сложи очила.

Сега диабетът на Галев се обострил и буквално за няколко месеца той сменил очила с няколко различни диоптъра. Очните усложнения са свързани с т.н. диабетна ретинопатия. Става въпрос за промени в съдовете на ретината, които видят до кръвоизливи. В този случай болният трябва да бъде постоянно под лекарско наблюдение.

 

Снимки:

1 Пламен Галев и Ангел Христов бяха обявени за общодържавно издирване от интерпол.

2 Мариана Сиракова

3 Румен Петков

4 Веска Меджидиева

5 Пламен Галев

 

Spread the love