17 уникални плажа поразяват с чудесии – покрити са със стъклен пясък от боклуци, драконови яйца и лава

Filed under: Забавно |

210-13-02 1

Когато чуете думата “плаж”, най-вероятно си представяте жълт пясък, вълни и ярко слънце, чадъри, шезлонги и коктейли… Но в действителност плажовете могат да бъдат много по-различни. Следващите снимки показват 17 плажа, които не приличат на нищо, което сте видели досега. Най-поразяващото в тях е различният цвят на пясъка. Пясъкът се образува от триене на вълните в брега, който може да бъде от скали, миди, корали или дори стъкло. Редките зелени оттенъци на пясъка се дължат на минерала оливин, който е останка от вулканични изригвания. Черните плажове също дължат цвета си на останки от вулканични изригвания.

 210-13-02 11

Уникалният стъклен плаж в Калифорния

Този плаж се е образувал от изхвърляните години наред боклуци от местното население. Изхвърлянето било забранено в един момент, но стъклата останали и се превърнали в пясък.

 210-13-02 16

Скритият плаж в Мариета, Мексико

Казва се, че този плаж се е формирал, след като мексиканското правителство е използвало необитаем остров за обучения по обстрел и бомбардировки през 90-те.

 

Плаж на Малдивите, който прилича на нощно звездно небе

Светлините са резултат от микроскопичен биолуминисцентен фитопланктон, който излъчва светлина, когато бива удрян от прибоя на вълните.

 

Плажът на катедралите, Рибадео, Испания

Внушителните арки и контрафорси (като на катедрала) са формирани от вода, текла преди хиляди години.

Розовият плаж, Бахамски острови

Розовият пясък на този плаж в Бахамите дължи цвета си на останки от корали, които са били стрити до фин пясък от вълните.

Екстремно кацане на плаж Махо, Сан Мартин

Кацащите самолети минават на метри от плажуващите.

Йокулсарлон, Исландия

Черният вулканичен пясък на този исландски плаж красиво контрастира с кристалоподобните парчета лед.

Моераки боулдърс (Драконови яйца) на плаж Коекохе, Нова Зеландия

“Яйцата” на този новозеландски плаж са конкреции – топки от седиментни скали, по-твърди от седиментната почва, образувала се около тях. Тези камъни се окръглят и изглаждат от вълните, които ги отмиват.

 

Зелен плаж в Куру, Френска Гвиана

Вместо пясък този плаж има трева.

 

Зелен плаж Папаколеа, Хаваи

Зеленият пясък се е образувал от минерала оливин, който е резултат на охлаждането в морето на вулканична лава.

 

Пътят на великаните, Ирландия

 

Преди около 50-60 млн. години от земните недра тук изригнала базалтова лава, която потекла към морето. Лавата се изстудила много бързо и при втвърдяването си се начупила на правилни 6-стенни огромни стълбове.

 

Плаж Пуналуу, Хаваи

Черният пясък на плаж Пуналуу се е образувал от взривяване на базалтова лава, която много бързо се е охладила в морето.

 

Червеният плаж, Рабида, Галапагос

Червеният пясък в Рабида е резултат от окисляването на богата на желязо лава, въпреки че би могъл да се дължи и на отмиването на намиращите се там коралови залежи.

 

Миден плаж, Залив Шарк, Австралия

Водата около Мидения плаж в Австралия е толкова солена, че е позволила на мидите да се развиват безконтролно, незастрашени от естествените си врагове. Това изобилие от мекотели залива плажа с техните черупки.

 

Лилавият плаж Пфайфър, Калифорния

Лилавият пясък на плажа (който се намира на ивици) се е образувал от ерозията на залежи на манганов гранит в близките хълмове.

 

Плаж Вик, Исландия

Исландия е територия с висока вулканична активност, ето защо черният вулканичен пясък е често срещан по тези географски ширини.

 

Пещерният плаж в Алгарве, Португалия

 

Брегът на Алгавре съдържа висок процент варовик, благодарение на който ерозията образува удивителни морски пещери като тази.

 

Spread the love