Скандална сесия в Перник: ГЕРБ съветниците наложиха вето за 500 хил. лв. заем, вбесиха ОбС шефа Милан Миланов, той си върна: Заплати повече няма да видите

Filed under: Перник |

Съветникът Пламен Борисов: От шефа на “Булгартрансгаз”  Кирил Темелков можем да им поискаме за терена от 1,5 дка 700 000 лв., монополистът сега ни е кацнал в умолителна поза, опозицията го отхвърли

214-03-02  Borisov- Milanov

Предизборното напрежение се усети вчера особено осезаемо в пернишкия минипарламент по време на първото му заседание след лятната ваканция. Доказателство за това бе отказът да се гласува право на кмета на общината Росица Янакиева да започне процедура за избор на банка за овърдрафт от половин милион лева. Става дума за практика, която е ежегодна и никога по нея не е имало спорове. Спорове нямаше и вчера, но докладната не мина, тъй като събра само 19 гласа, главно на левицата, при нужни 21.

214-03-02  сесия Двореца 2

А въпросните 500 000 лева са нужни, за да се гарантират основно заплатите на обищнската администрация и общинските съветници за 2015 година. „Против” и „въздържал се” гласуваха основно съветниците от ГЕРБ, които обаче не мотивираха позицията си. Това вбеси председателя на ОбС Милан Миланов и от микрофона той заяви никой от групата да не му звъни повече с въпрос за заплата.
Истинският скандал избухна обаче при обсъждането на официално писмо от изпълнителния директор на ЕАД „Булгартрансгаз” Кирил Темелков, изпратено до председателя на ОбС Милан Миланов и кмета на общината Росица Янакиева.

214-03-02 сесия двореца 2014 copy

В него става дума за преразглеждане на решение на ОбС от миналата година, свързано с инвестиционно намерение на “Булгартрансгаз” да направи реконструкция на съществуващата газоразпределителна станция в Перник и монтиране на приемна камера на газопроводно отклонение, чрез която се прави очистване на газопровода. От фирмата искат да бъде коригирана сумата, поискана от местната власт за предоставяне на терен от 1,5 дка. Тя е почти двойно повече отколкото оценката на лицензирания оценител. В предложението е посочено от 121 760 лв. тя да бъде намалена на 75 000 лв. В писмото на изпълнителния директор на държавното дружество се подчертава, че за реализиране на инвестиционните си намерения държавното дружество ще вложи собствени средства, а самото изграждане на приемната камера на газопроводното отклонение в Перник няма да доведе до увеличаване приходите на „Булгартрансгаз”, а само до безопасна експлоатация на газопровода и обезпечаване сигурността на доставките на природен газ до всички потребители на територията на общината.

 

“Газопреносната станция се намира до стадион „Металург”, вляво от “Кауфланд” в „Изток”. Държавната фирма е основен преносител на газ и захранва цялата индустрия. С изграждането на това съоръжение ще се повиши работното налягане на газопровода, който подава газ към индустриалните потребители като ТЕЦ-а и фирма “Стомана Индъстри”, обясни председателят на ОбС Милан Миланов, който се е срещнал с шефа на държавното дружество „Булгартрансгаз” Кирил Темелков по негова покана. Миланов допълни, че въпросните съоръжения са обект на националната сигурност и няма как да се влияе на тяхното преместване.
Повече от три часа продължиха бурните дебати, в които не липсваха и политически подмятания. Те буквално втрещиха и смутиха представителката на държавното дружество Елена Пеева, която присъства на заседанието на пернишкия законодателен орган, за да даде някои пояснения при евентуални въпроси от пернишките минипарламентаристи, поведението на някои от които просто бе недопустимо.
Пламен Борисов от ГЕРБ подхвърли, че могат да се искат не 121 хиляди, а 200-300 хиляди, тъй като ставало дума за обикновен пазарлък, а на местните избраници сега им било паднало да извиват ръцете на държавната фирма. Той припомни, че преди години пернишкият стъкларски „завод“ бе закрит и стотици работници излязоха на улицата заради спряното газоподаване. Този факт е неоспорим, но виновникът за случилото се бе съвсем друг – „Булгаргаз“, опитаха да напомнят от левицата. Което не промени нещата, само дето Пламен Борисов „качи мизата“ на 700 000 лева. “Монополистът сега ни е кацнал в умолителна поза. Трябва да се бръкнат по-дълбоко, за тях 50-те хиляди разлика в цената, която ние предлагаме, и онази, която те искат, е нищо“ продължи Борисов. И ако в залата в началото мислеха, че той иска 700-те бона само на шега, по-късно стана ясно точно обратното. Борисов настоя предложението да се гласува. То не мина, както не мина и предложението на Петьо Фетфов от „Демократи за Перник”, който напомни, че оценката на лицензирания оценител е валидна за срок от 6 месеца, които отдавна са изтекли и на тази база решението по казуса трябва да бъде отложено, докато не бъде направена нова оценка. Когато стана ясно, че Съветът на директорите на „Булгартрансгаз” ЕАД всъщност не е запознат с искането на изпълнителния директор Темелков, се стигна до прегласуване на старото решение и остана в сила цената, която държавната фирма трябва да плати от 121 760 лв. Ако ОбС получи официално отрицателно становище от борда на директорите на „Булгартрансгаз” за въпросната сума, тогава отново ще разгледат въпроса.
По време на скандала стана ясно, че гласуваната миналата година цена на терена е сериозно завишена, тъй като според лицензирания оценител стойността на парцела е именно в рамките на новата цена, за която настоява държавното дружество.
След финала на заседанието левите съветници, които гласуваха „против”, пък припомняха старата народна мъдрост, че е по-добре да държиш врабче в ръката, отколкото да гониш орел в небесата. Сиреч – Перник може да се прости със 75-те хиляди лева приходи в местния бюджет, тъй като „Булгартансгаз” е в правото си да търси друг терен, на друго място.

Ралица Андреева начело на 12-те социалисти в ОбС-Перник, Варадинов й става заместник

214-03-02 каре  Ralica Andreeva

Ралици Андреева застава начело на 12-те социалисти в минипарламента в Перник. Решението стана ясно на заседание на вчерашната сесия на Общинския съвет в миньорския град, съобщи „Мироглед”.

214-03-02 каре Valentin Varadinov

Андреева сменя на поста Валентин Варадинов, който ще бъде неин заместник. Секретар пък ще бъде Даниела Генадиева.

 

 

Spread the love