Министър Христосков: Благоевградска област се слави с големия брой болнични, проверките не са ефикасни

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

Шефът на РУСО Златко Златев: 19 милиона лева са изплатени за болнични само за 8-те месеца на годината в Пиринско

215-05-01  hristoskov1

Големият брой болнични листове е един от сериозните проблеми в Благоевградска област. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков в Благоевград. Той пристигна в града за срещна с директори на различни институции. Във форума се включиха директорът на РУСО Златко Златев, на Инспекцията по труда Петър Попадиин, на Агенцията по заетостта Станислава Поповска и на „Социално подпомагане” – Румяна Петкова. След срещата Йордан Христосков обясни, че са разисквани въпроси, свързани със заявленията за енергийни помощи, еднократните помощи за първолаци и неизплащането на заплати. Христосков се е поинтересувал за изплащането на заплатите в мина „Ораново”, като му казали, че там няма проблеми и се изплащат навреме, както и за деинституционализацията на социалните домове, което също така върви нормално и в срокове в областта.

215-05-01  zltev2

„Ако от 1 октомври токът поскъпне, така както обявиха, социалната помощ за отопление ще бъде увеличена. Енергийната помощ ще бъде преизчислена. Ако цената на тока скочи със 7 %, месечната помощ ще се вдигне от 65,72 лв. на 70,47 лв.”, изчисли вицепремиерът. Той увери, че ако се вдигне цената на електроенергията, всички бедни ще бъдат компенсирани. Според него до края на месеца всички социални помощи ще бъдат изплатени.

„Благоевградска област се слави с големия брой издадени болнични от лекарски комисии или от болници и лекари. Проверките, които се правят, не са така ефикасни”, коментира още  министърът. Интересното в случая е, че 19 милиона лева са изплатени за болнични в Благоевградска област само за 8-те месеца на годината.

Потърсен за коментар, шефът на РУСО Златко Златев обясни, че болничните листове са с 3500 повече спрямо първите осем месеца на миналата година.„Сумите, които сме изплатили за този период, са 1,7 млн. лв. повече спрямо осеммесечието на миналата година», обясни Златев. Според думите му има немалко увеличаване на заболяемостта на хората в региона, но твърде вероятно е една голяма част от увеличения брой болнични да са неправомерно издадени”. Ние не може да предприемем в това отношение нищо друго, освен да се направи обжалване на тези болнични листове. Правото да се произнесе по тяхното издаване, дали са правомерни или не са, е на медицинските лица и това се прави чрез Районата инспекция по здравеопазване», коментира директорът.

Снимките:

1 Йордан Христосков

2 Златко Златев

 

Spread the love