Цацаров: Ако в КТБ имаме „отглеждано банкиране“, няма гаранция за вложителите, сръбският съд може да откаже екстрадицията на Цветан Василев

Filed under: България |

215-18-01-61118375

Молбата за екстрадация на Цветан Василев е подписана в сряда. Очаква се, тя да бъде предявена до компетентните сръбски власти. Това съобщи пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров. По думите му процедурата в Сърбия е по-различна от нашата и съдът може да откаже такава екстрадация. По действащия сръбски закон има санкции и на министъра на правосъдието като орган на изпълнителната власт.

„Това, което в момента се предприема е екстрадиционно производство, което вече е започнало с изпращането на молбата за екстрадация и придружаващите документи”, каза Цацаров. Той обяви, че от българска страна е действано по най-бързия начин, от тук нататък всичко е в ръцете на българския съд.

„Цветан Василев може да обжалва екстрадацията, но по българския закон”, добави главният прокурор. Той уточни, че в момента на банкера е повдигнато обвинение за съучастие в длъжностно присвояване в особено големи размери. „Приблизително в размер на 206 милиона лева, това е началното обвинение“, припомни Цацаров.

Истината за КТБ няма да бъде скрита, каза още Цацаров. По думите му истината няма да бъде изнесена на пресконференция на прокуратурата и няма да е цялата – тази, която ще бъде изнесена от политическите сили.

„Цялата истина ще се изнесе в съда”, каза главният прокурор. „Там няма да бъде скрито нищо и ще станат известни много неща. Вероятно те няма да имат чак толкова пряко отношение към работата на банката като финансов механизъм и начин на банкиране. По-скоро те ща са като работа на банката в стерилна среда, която е създадена от държавните органи и като работа на една структура, която е осъществявала цели съвсем различни от преките цели на една банка.

По думите на Цацаров има два сюжета за развитие на казуса КТБ. Първият е банка, която в определена среда поради лоши практики или икономически проблеми просто фалира. При това положение нещата следва да се развиват в нормалната логика. А тя е по Закона за гарантиране на влоговете на гражданите и мерките, които БНБ трябва да предприеме в ролята си на надзорник.

Вторият сюжет обаче е далеч по-приложим за КТБ според главния прокурор. Той може да касае една банка, която години наред е била създавана грижливо и подхранвана и държана под похлупак. Този похлупак е бил създаден от държавата, от политически структури и е бил удобен на всички. Той е надскочил далеч финансовите параметри на една банка, която се е превърнала в структура, имаща досег с не малък брой политици, общественици, дори с представители на журналистическата гилдия. В този сценарий не може да се приложи предишният аршин, не може да се каже, че банката просто е фалирала. Това според Цацаров не е нормално банкиране, а е „отглеждано” банкиране, което е използвано за цели, част от които нямат нищо общо с нормалната практика и граничат с политическата практика. При това положение няма начин за вложителите да бъде приложен нормалния закон. При положение че държавните органи имат отговорност за тази ситуация, тя не нормална и не може да се говори за фалит на банката. Затова не е тайна, че вложителите в КТБ са поставени в състояние на неизвестност, добави прокурорът.

По думите му, ако държавата е отгледала тази практика и я е толерирала, то наистина няма гаранция за вложителите. Сотир Цацаров очаква разследването да продължи обективно. Освен това с категоричност това разследване не може да бъде прехвърлено на специализираната прокуратура, защото не го позволява Наказателният кодекс у нас, поясни той.

 

Spread the love