Гипсираха Гипса завинаги

Filed under: Искам думата,Последни |

Пламен Мавров познавал добре убийците си, твърдят криминалисти – след екзекуцията личният му пистолет е открит в аудито му, в ръката си държал мобилен телефон

Годината – 2003-та

216-10-01-Mavrov-207 

Преди 11 години бе убит един от големите дупнишки бизнесмени – Пламен Мавров-Гипса. Убиецът и до ден днешен не е разкрит, но мнозина свързват убийството му с Братя Галеви, чиито бизнес интереси Гипса вероятно е засегнал. Пламен Мавров е застрелян с 14 куршума на 20 м пред дома му на ул. „Велико Търново”. Свидетели твърдят, че 43-годишният мъж бил на път за вкъщи със собствения си автомобил – „Ауди”. Ненадейно го засекло друго возило. Нападателите при сблъсъка отчупили страничното огледало от страната на шофьора и одрали предната врата.

„Познавал е нападателите си. Пламен беше най-мнителният човек, когото познавам, а е излязъл от колата без пистолет”, твърди негов познат. Съседите си спомнят, че след сблъсъка чули някакви препирни и няколко изстрела. Сигналът за престрелката е подаден около 24 часа и 4 минути. По-рано друг анонимен глас е съобщил за пожар в неизползваемата тръба на тунела в горната част на града. Там полицаите открили полуизгоряло „Ауди” без регистрационни номера… Пламен Мавров от началото на 90-те години на 20-и век стопанисва язовир „Дяково”, нает под аренда от „Напоителни системи”. Мавров се свързваше и с Карамански, но други твърдят, че винаги и бил „вълк единак”. Той беше най-крупният прекупвач на череши заедно с пловдивска фирма. Гипса имаше участие и в бизнеса с автомивките. Той бе собственик на комплекс „Браво”, разполагащ с басейн, дискотека и ресторант. Твърди се, че се е занимавал и с лихварство. Предлагаме ви статия от есента на 2003 г., публикувана в „Банкер”.

 

216-10-01-Mavrov-209

В края на миналата седмица (петък, 3 октомври) РДВР-Кюстендил за пореден път демонстрира усет за елегантно отразяване на суровата действителност в региона и „зарадва“ медиите със следната новина: „На 2 срещу 3 октомври 2003 г. в 00.00 ч., в Дупница на ул. „Велико Търново“, пред дом 62, неизвестен извършител е застрелял с огнестрелно оръжие, калибър 7.62 мм, мъж на 42 години, който има три огнестрелни рани в областта на корема и гърдите. По случая е образувано следствено дело, по което работи РПУ-Дупница“.

Ако това съобщение е трябвало да докаже, че с много приказки пресцентърът на РДВР може да не каже абсолютно нищо – задачата е изпълнена.

Поводът за този неласкав „отзив“ е един: в случая не става дума за обикновено криминално престъпление, а за перфектно изпълнена поръчкова екзекуция. И ако целта на пресцентъра на РДВР-Кюстендил е била да скрие „нещо“ от любопитните журналистически очи – тя е изпълнена. Защото „нещото“ се оказва поръчковото убийство на поредната емблематична фигура в подземния свят на Дупница – Пламен Мавров (Гипса).

216-10-01-Mavrov-zaribiavane

Първите подробности около кървавата екзекуция започват да изплуват едва в петък по обед. Според свидетели на среднощния екшън около 00.05 ч. на 3 октомври тихата уличка била разбудена от странен трясък, последван от разправия на висок глас и… серия от гърмежи. Малко по-късно, около 00.10 ч., дежурният в РПУ-Дупница получава и съобщение, че в затворения жп тунел „Кръста“, на изхода от града по посока към София, е взривен автомобил.

Пристигналите на мястото на убийството полицаи откриват бизнесмена Пламен Мавров (43 г.) в локва кръв. Картината е повече от зловеща: освен

 

трите изстрела в главата

 

неизвестните килъри са „пратили“ в тялото на Гипса още шест куршума. А според криминалисти на около метър и половина-два от трупа е имало толкова гилзи, че… с шепи да ги събира човек. Недалеч от убития е открит личният му автомобил – бяло „Ауди А4“ (рег. NКН 6699), с видими следи от два удара – отзад и от страната на шофьора.

Според първоначалната версия малко преди да стигне дома си (на около двайсетина метра от местопрестъплението), Гипса е бил настигнат и ударен от друг бял автомобил. Слизайки от колата си, Мавров започнал да се кара с шофьора на другото возило. Две-три минути по-късно са екнали множество изстрели, последвани от форсиране на двигател и рев на бързо отдалечаващ се автомобил.

На местопрестъплението са открити общо 18 гилзи от автомат „Калашников“, твърдят криминалисти, с което оборват „изтеклата информация“, че Гипса е застрелян с пистолет „Макаров“, и правят загадката още по-заплетена.

Съдебномедицинската експертиза е категорична, че смъртта е настъпила вследствие на шестте изстрела от упор – в гърдите и корема, докато куршумите в главата били по-скоро „контролни“.

 

Явно Гипса е познавал добре убийците си

216-10-01-Galevi

твърдят криминалисти. Личният му пистолет „Макаров“ бе открит в аудито му, а в ръката си той стискаше… мобилен телефон. Другият вариант е той наистина да е излязъл от колата си, за да вдигне скандал на малоумника, блъснал лъскавото му „Ауди“. След което… е бил изненадан за последен път в живота си“, обобщиха ченгетата.

Още една мистерия обрича на неуспех разследването. Според единствения очевидец на инцидента – таксиметровия шофьор Никола Павлов, във фаталната нощ плътно след колата на Гипса се е движел бял мерцедес. Седмица по-рано обаче Пламен Мавров е споделил пред свои роднини, че от десетина дни го следи някакво бяло „Ауди“ като неговото.

И наистина – в нощта на кръвопролитието в затворения тунел към София е взривено (и опожарено) бяло „Ауди А4“ без регистрационни номера. Местните ченгета все още не са открили собственика му, защото върху рамата и двигателя на колата не са открити никакви номера. В това число и пренабити.

Всички версии, по които засега работят ченгетата в Дупница, са свързани със

 

сенчестите начинания

 

на редовия (иначе) бизнесмен Пламен Мавров. В подземните среди в Югозападна България се говори, че арендата на язовир „Дяково“ и най-големият хотелски комплекс „Браво“ в Дупница са само параван на основната му дейност, а иначе Гипса е контролирал почти целия бизнес със „свежа плът“ в региона. Малко известно е също така, че Пламен Мавров е притежавал още хотел и няколко заведения в курорта Златни пясъци, с което напълно затварял „производствения цикъл“.

Официално Мавров е бил съден само веднъж, през 1997 г. – за побой. Ченгета от Дупница си спомнят, че неведнъж девойки са се жалвали от сексуалното „поведение и апетити“ на Гипса. Той обаче винаги се е измъквал сух от водата, защото всички жалби в крайна сметка били изтеглени.

Дупнишкият фолклор разказва, че Гипса само веднъж бил „сгащен“ на тясно по подобен повод, но не от силите на реда. Случката е колкото смешна, толкова и драматична.

През март тази година хирурзи по чудо едва успели да спасят от ампутация половия орган на бизнесмена. В една от елитните местни дискотеки „Централ“ Мавров („позагорял“ за нежност и моминска ласка) мернал 17-годишна софиянка, дошла за няколко дни при свои близки в Дупница. Момичето тутакси напълнило окото на мераклията и той последвал зова на сърцето и кръвта си – тръгнал да си напълни и шепите.

Според очевидци на „свалката“ момичето категорично отказало да влиза в какъвто и да било контакт с Гипса, но той вече бил заслепен от страст. Отрезвяването дошло веднага след първия опит за целувка: крехкото софиянче се оказало с черен колан по карате. То за няколко секунди угасило изпепеляващия огън в гърдите на напористия Гипс и го „захвърлило“… в ръцете на близките си. Те, достойни жители на бунтовна Дупница, хич и не се помайвали. Грабнали от най-близкия строеж две тухли и с вещината на анадолски дервиши превърнали мъжествеността на Гипса (за месец-два) в парче кърваво месо…

 

ХАПЧЕ ПО ХАПЧЕ… ПЪЛНИТЕЛ

 

Според осведомени преди три години Пламен Мавров доста сериозно е стъпил в бизнеса със синтетична дрога. Непосредствено след разстрела се чу, че нарколабораторията, разбита през юли в Дупница, е негова и е работила повече от година и половина. Преди три месеца, при спецакция на антимафиоти от София и Кюстендил, бяха иззети над 150 кг амфетамин-база, готови хапчета и таблетираща машина. Заловени бяха и шестимата „лаборанти“, начело с шефа им Николай Клисарски (Коко). Преките щети, нанесени на наркобароните, се изчисляват на над 10 млн. лева. А според заместник-директора на НСБОП полк. Венелин Великов дупнишката „находка“ била уникална с това, че за първи път в България целият производствен цикъл бил събран под един покрив…

Според слухове, витаещи в региона, преди два месеца Гипса бил сполетян от още едно „синтетично“ нещастие. В началото на август на ГКПП-Кулата бяха заловени пет тона хлорацетон, предназначени най-вероятно за нарколабораторията в Дупница. Става дума за прекурсор, без който производството на амфетамин-база е невъзможно. „Стоката“ е била поръчана от дупничанина Петко Лесичков и от столичния фармацевт Максим Лудвиг Шлезингер, чието име бе замесено и в аферата „Опицвет“ през 1998 година.

Срещу тях и петричаните Здравко Литов и Стоян Танков от групата на Житанците е образувано следствие в Петрич. Засега не се очертава двете дела (за хлорацетона и за дупнишката лаборатория) да бъдат обединени и разследвани по „мафиотските“ текстове в Наказателния кодекс.

Снимки:

1 Пламен Мавров-Гипса

2 Полицията извършва оглед на мястото, където е извършена екзекуцията.

3 Два дни преди убийството Пламен Мавров (вляво) в акция по зарибяване на язовир „Дяково”

4 Братя Галеви

 

 

Spread the love