Милионер дари цялото си богатство, след като жена му победи рака

Filed under: Свят |

На съпругата обаче й писнало да бъде бедна и го напуснала

216-20-01-20140922.qscvhkpqvo

 

Той не е първият мултимилионер, който е напуснал света на бизнеса и е обещал да дари цялото си състояние за благотворителност. Но малцина са онези, които са сторили това по начина, по който го направи Брайън Бърни. В миналото той е бил собственик на имение на стойност 16 милиона британски лири, но сега 70-годишният живее благодарение на малка пенсия в малък апартамент и кара очукан „Форд Фиеста”. Бившият шеф на компания за набиране на персонал решава да посвети живота си на помощта на жените, поразени от рак на гърдата, след като жена му получава страшната диагноза, но успява да пребори коварната болест. Жена му Шърли обаче се развежда с него след почти 30 години брак. Според информацията на жената й писнало, че мъжът й се разделя с всичко, за което семейството здраво е работило.
„Не съм имала намерението да победя рака, а след това да прекарам остатъка от живота си у дома по този начин и да правя всичко за всички други. Писна ми от проклетата благотворителност и многото работа покрай нея. Не съм искала да даваме всичко. Имахме нужда от дом и доходи, имаме три деца. Исках сигурност за мен и за моето семейство“, обяснява 66-годишната госпожа Бърни.

Господин Бърни е роден в Нюкасъл и е израснал в дом без вътрешна тоалетна. Първата си работа той започва едва на 15 години. След като успява да изгради успешен бизнес в сферата на строителството и набирането на кадри, Бърни превръща свой имот в Норттъмберланд в луксозен СПА хотел на стойност 16 милиона британски лири.

Десет години по-късно страшна диагноза е поставена на съпругата му – рак на гърдата. Тогава Бърни решава да се посвети на благотворителността. На сватбата им през 1981 година Бърни дори иска вместо подаръци гостите да направят дарения.

През 2009 година Бърни продава хотела и използва парите, за да финансира цяла флотилия от автомобили, които да карат до болниците пациентите от селските местности. В резултат новото жилище на милионера става малка скромна къща.

Госпожа Бърни споделя, че се е надявала, че с пенсионирането си съпругът й ще прекарва повече време с нея, но по думите й „лудостта“ да помага на другите го карала да работи по 12 часа на ден и те едва се виждали. „Превзе живота му, благотворителността стана по-важна от всичко останало за него“, споделя тя. „Често му казвах, че трябва да мислим и за други неща, но неговите три топ приоритета бяха благотворителността, благотворителността и пак благотворителността“, добавя жената.

Двойката се развежда през 2012 година.

Spread the love