След първата копка и водосвет от игумена на Рилския манастир дядо Евлогий: Със 130 000 лв. изграждат екопътека за инвалиди над Кирилова поляна, директорът на парка Никола Христов: Няма да има сеч на дървета

Filed under: Актуално от днес,Дупница,Рила |

 Ще бъде построен и информационен пункт, проектът е на обща стойност 978 000 лв.

216-08-01 141 216-08-01 146

Екопътека за хора с увреждания ще бъде изградена до края на октомври в Рила. Тя ще започва от паркинга в местността Кирилова поляна над Рилския манастир, където ще бъде изграден и посетителски информационен пункт. Изпълнението е поверено на фирмата на строителен предприемач от Рила – ЕТ „Велко Начев-Калин”, а надзора ще осъществява „Лачов строй консулт” – Благоевград.

„Пътеката е проектирана с малки наклони – до 5 %, тъй като по нея се предвижда да преминават хора с трайни увреждания с инвалидни колички. Ще бъде с дължина 1550 м, ширина 2 м и обща площ над 3 дка. Започва от паркинга, прави няколко серпентини, навлиза в гората, обикаля, връща се на пътя и оттам на изходната позиция. Пътеката е много добре трасирана. Ще бъде застлана с трошено камъчна настилка. Няма да има сеч на дървета. В началото на пътеката ще изградим контролно-информационен пункт с 36 кв.м вътрешна площ, ще имаме 4 къта за отдих, поставени на няколко места по пътеката. Хората с трайни увреждания ще могат да минават през нашата открита класна стая, където провеждаме занимания с деца, покрай къщички за птици, през пътеката на младия природолюбител. Пътеката пресича и туристическия маршрут Кирилова поляна-Сухото езеро-Кобилино бранище”, обясни директорът на Природен парк „Рилски манастир” Никола Христов.

216-08-01 139

Пътеката и пунктът ще бъдат изградени благодарение на проект на парковата дирекция, защитен по програма „Околна среда 2007-2013 г.” Проектът е на обща стойност 978 000 лв., с 85% съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие и 15% от републиканския бюджет. Само изграждането на екопътеката ще струва около 130 000 лв.

Първата копка бе направена в края на миналата седмица. Водосвет отслужи игуменът на Рилската светата обител Адрианополски епископ Евлогий заедно с двама от монасите. Никола Христов разби бутилка вино в багера. На церемонията присъстваха директорът на НП ”Рила”, Димитър Русков, представители на общината, полицията, Регионалната служба за защита на природата към МОСВ, Изпълнителната агенция по горите, Горско стопанство-Рила.

Spread the love