Бащата на кмета на Петрич Вельо Илиев – Атанас недоволен от продажбата на прасковите, търговците ги изкупуват по 45ст./кг

Filed under: Актуално от днес,Петрич |

Velio Iliev1111 copy

Известният агроном и баща на кмета на Петрич Атанас Илиев не е доволен от тазгодишната изкупна цена на прасковите. Пенсионираният агроспециалист отглежда сочния плод в ранчото си в землището на града. Бай Наско, както е познат в Петрич, се оплака, че търговци му изкупували прасковите на цена от 0.45 ст. за кг. Такава цена той не помни от години. Въпреки че е имало достатъчно плод и реколтата не била от лошите, цената се задържала през цялата изкупна кампания ниска. Според негови колеги това се дължи на нелоялна конкуренция от страна на търговците. Тази година се наблюдавало за първи път така нареченото наговаряне между тях. Затова всички производители на праскови са ощетени, казват от бранша.

Бащата на петричкия кмет не е единственият, който е продавал на безценица продукцията си. Други твърдят, че заради вноса от съседни държави родните праскови са станали евтини точно в разгара на изкупната кампания. За да не се повтори горчивият опит с производителите на праскови от Петрич, от регионалното звено на БАБХ е пратена заповед за денонощни дежурства по границата с Гърция. Тя задължава служителите да упражняват денонощен контрол за качеството на вносните плодове и зеленчуци. В екипите са включени и представители на НАП. Освен границата те ще обикалят и по тържищата в района. Според производители на праскови обаче тези мерки са закъснели. Сега единствено от тях ще се възползват производителите на грозде, чиято кампания стартира в района с беритбата на десертните сортове. Тези дни стартира и гроздоберът на винените сортове, които са най-разпространени. Именно от тях се възползват гърците, които правят дъмпинг на собствените си производители, като ги изкупуват на цена от 1 лв. В Гърция цената на винените сортове, от които се прави вино и ракия, е най-малко 6 евро за кг.

 

Снимка: Вельо Илиев

Spread the love