№ 2 в листата на коалиция „БСП лява България” д-р Вл. Пандев на среща в с. Бело поле: Някои превърнаха грижата за здравето на хората в бизнес, нужни са кардинални реформи в здравеопазването

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

Частни болници никнат като гъби, а в действителност работят като печатници за пари, каза кандидат-депутатът

221-03-01   IMG_0081 copy

Директорът на МБАЛ-Благоевград и втори в листата на „БСП лява България“ д-р Владимир Пандев посети с. Бело поле по покана на местния актив. Той бе очакван от симпатизанти на левицата за среща по въпросите на здравеопазването. Пред събралото се множество д-р Пандев искрено сподели проблемите и трудностите на пациентите с родното здравеопазване, с които той се е сблъскал в качеството му на лекар и директор на най-голямото здравно заведение в областта.

221-03-01   IMG_0129 copy

„Най-лошото, което се случва в здравеопазването в момента, е, че то се превръща в бизнес. Бизнес със здравето на хората”, каза докторът. Думите му бяха посрещнати с нескрито одобрение от присъстващите . Д-р Пандев направи паралел между България и други страни в света и заяви: „В света няма печеливша болница, което прави България изключение от световната практика”.

221-03-01  IMG_0161 copy

Сериозни са проблемите на здравните заведения със здравната каса, частни болници никнат като гъби, сключват договори с касата, но функционират единствено и само като „печатници за пари“. Според него слабият контрол върху разходването на средствата води до сериозни злоупотреби . Съществуването на т.нар. «виртуални болници», които документално имат пациенти, но те фактически не присъстват в лечебното заведение, води до изтичане на средства от касата. Логично е държавата да се намеси, като създаде единна електронна система, която да отчита възможността за разходване на средствата съобразно пациентите си, да се отчита реалното присъствие на пациентите, а не лица, които са в чужбина или са починали. Д-р Пандев посочи като пример Канада, където частни болници няма.

221-03-01  Vizitka_front

Верен на стила си да бъде откровен и истински, д-р Пандев не скри, че липсва добра мотивация за лекарите, изразяваща се в недостатъчната финансова оценка на труда им. А липсата на кадри оказва влияние върху качеството на здравеопазването. Голяма част от българските лекари заминават в чужбина, където са по-добре платени.

Д-р Пандев подчерта необходимостта от подкрепа на областните и университетските болници от държавата. Срещата протече при изключителен интерес. Бяха поставени много въпроси, свързани с диспансерите и закриването им в общината. Кандидат-депутатът посвети целия си следобед на хората в селото и отговори на всички поставени му въпроси, ангажира се да окаже съдействие на всеки, който поиска намесата му по определен проблем.

Снимките: Директорът на МБАЛ-Благоевград и втори в листата на „БСП лява България“ д-р Владимир Пандев посети с. Бело поле

 

Spread the love