Заради проверка по анонимни сигнали за купуване на гласове на изборите: Прокурорско-полицейски натиск под диктовката на АБВ срещу репортери на „Вяра” в Благоевград

Filed under: Благоевград |

Служители на МВР и журналисти два дни си губят времето да изясняват елементарни неща заради истерични азбукари

225-01-0333 IMG_6440 copy

Анонимни сигнали за купуване на гласове в Пиринско завъртяха репортери на в. „Вяра” в театър на абсурда. Сигналите, дошли по различни канали, бяха, че хора от четири партии готвят изборни машинации, като мизата е в границите на 30-75 лева. В част от сигналите се усещаше кройката на откровени кьорфишеци, но работата на журналиста е да проверява дори и най-нелепите неща. Тъкмо това направиха репортерите на в. „Вяра” – започнаха да проверяват. Паралелно с това елементарната журналистическа етика изискваше да позвъним в централите на набедените в покупко-продажба партии и да потърсим коментар. На никого във в. „Вяра” обаче и през ум не му минаваше да хвърля публични обвинения, преди да получим неопровержими доказателства. Нито за минута не се изкушихме и да публикуваме сигналите, някои от които, пак повтаряме, дрънчаха като кьорфишеци. За съжаление, преди да довършим разследването си, върху репортерите на вестника бе упражнен натиск от щаба на АБВ в Благоевград. Последваха телефонни обаждания и подпитвания, а по-късно по най-отвратителен начин бяха въвлечени и полицаи. Неидентифицирано позвъняване имаше дори в един часа през нощта, като по този начин бе травмирано и семейството на един от репортерите. Преди това, сезирани от АБВ, полицейски служители дойдоха с прокурорска заповед в офиса в Благоевград и поискаха да дадем подробности за постъпилите сигнали. Или образно казано – репортерите трябваше да довършат ежедневната си работа под стресиращото присъствие на полицейски служители. Партия АБВ единствена от политическите субекти, на които звъняхме, си позволи да окаже репресиращ натиск върху репортерите на „Вяра”, позовавайки се на доста грубовати законови нормативи. Останахме с убеждението, че зад безпрецедентния натиск се крие някаква гузност. Дали е имало наистина опити за купуването на гласове, или сигналите са опит на недоброжелатели да очернят някого, това не знаем. Сега няма и как да научим след АБВ операцията, за която беше използвана полиция и прокуратура. Върхът на психологическия натиск бе някой си Циров, Циреов, Цирков или какъвто е там, който по телефона си позволи да поучава с назидателно-заплашителен тон репортера какво да прави и какво да не правим. Нещо повече – въпросният Циров, Циреов, Цирков или какъвто е, стигна до там в наглостта си да иска от нас да зарежем работата си и да тръгнем заедно с него в полицията да даваме показания за източниците си на информация и за още ред други неща, които не му влизат в работата. Насаждането на подобна атмосфера и използването на подобни методи за внушаване на „правилните позиции” в публикациите на медиите са присъщи само на партиите от сталински тип, а не на формации, афиширали появяването си с мисията да коригират политическото статукво в страната. Съжаляваме, че броени дни преди изборите вестникът въвлича ПП АБВ в скандал, но да се сърдят на истерията на своя човек в щаба и до вманиачаването му по темата за световните конспирации.

Що се отнася до сигналите за купуване на гласове, ако стигнем до някакво потвърждение, никой няма да ни попречи да публикуваме информацията си. Най-малко пък някой си Циров, Циреов, Цирков или какъвто е там.

Снимката:

Докато Първанов и Чакърдъкова закриваха кампанията си в Благоевград, репортери на „Вяра” даваха показания в офиса заради истеричните подозрения на някой си Циров, Циреов, Цирков или какъвто е.

Spread the love

5 коментара за: Заради проверка по анонимни сигнали за купуване на гласове на изборите: Прокурорско-полицейски натиск под диктовката на АБВ срещу репортери на „Вяра” в Благоевград

 1. Срандачка,кога ти е рождения ден,за да ти подарим самобрасначка?

  Курваа
  2014/октомври/02 at 0:14 AM

 2. Srandachka,pak li ti ma ovcooo!?

  Курваа
  2014/октомври/02 at 0:13 AM

 3. Kurvi ne pishete gluposti znaem che gerb ve dyrji i ve e strah ot abv

  Божидар
  2014/октомври/01 at 23:57 PM

  • Сранчакааа,видя че няма да изкараш пари,и започна да набеждаваш хората..срам за годините ти!Ти си срам за българската журналистика!

   Курваа
   2014/октомври/02 at 0:12 AM

 4. Ei myrsi ne pishete gluposti znaem che gerb ve darji i gi e strah ot abv…

  Fonzi
  2014/октомври/01 at 23:55 PM