На среща с кандидат-депутатите на ГЕРБ-Кюстендил и ексзам.-шефа на фонд „Земеделие”: Благоевградският земеделец от Асоциация „Струма 2012” Славейко Костадинов: Искаме отцепване на Рила и Пирин като самостоятелен земеделски регион, в колапс сме, стадата ни не ядат камъни, жертва сме на щампа от Западна Европа и заспали чиновници

Filed under: Благоевград,Дупница,Кюстендил |

Драгомир Господинов: Веднага кандидатствайте по мярка „Млад фермер”, гарантирани са 70% субсидия за нова техника по 50 000 лв. на калпак

Калин Гелев: В Невестино и Бобошево има минерални извори, но кметовете спят, искам самостоятелно министерство на туризма 

Чеканска заслужава да стане губернатор на Кюстендилска област или министър, не просто депутат, категорични бяха присъстващите

225-01-01 Picture 7917 copy

„Националната и регионалните схеми за разпределение на парите за земеделие са сбъркани тотално. Младо момче от Крупник, което запретна ръкави, завъртя животновъден бизнес и изтегли заем от 20 000 лв., фалира. Хората са жертва на политиката и всички ние сме обект на експерименти през всички тези години. Статистиката показва, че в 200 селища в България не живее никой. Правителството закри през тази година официално 10 населени места. Политиката на държавата е да ражда само милионери, но не от селата, където са трудещите се хора, от градовете, където са мутрите. Никой не работи, чиновниците по министерствата лентяйстват и копират програми от Западна Европа, абсолютно неадекватни за нашите географски ширини. Не вършат нищо, освен да рушат държавата”, това заявиха в Дупница 15 земеделци от региона на среща с кандидат-депутатите от ГЕРБ – Кюстендил и бившият заместник-директор на фонд „Земеделие” Драгомир Господинов.

225-01-01 7912 copy

„Търпим огромни загуби. Предлагам земеделците от Югозападна България около планините Рила и Пирин да се отделим и обособим като самостоятелен земеделски регион. Ние не може да се сравняваме със земеделците от Родопите, Дунавската равнина и другите части от страната. Ние трябва да получаваме повече, защото оказва се, че ние, бедните, субсидираме милионерите. Ние трябва да получаваме повече, защото нашите пасища не са като пасищата в другите части на страната. Нашите стада не могат да пашуват в планините, Рила и Пирин са скалисти.

225-01-01  Picture 7900 copy

Стадата ни не ядат камъни. Стачкувахме на 6 юни в Кресна, но властта остана глуха за нашите проблеми. Чиновниците по министерствата и фонд „Земеделие” не вършат нищо, освен да рушат земеделието и държавата. Копират стари програми с малки промени. България е на световни години от Европа по отношение на регионалното развитие. Трябва да бъдат променени критериите и принципите, те трябва да бъдат съобразени с релефа. И тези, които прилагат програмите, т.е. вие политиците, да бъдете отговорни пред своите избиратели за ефекта от програмите. Ние ви се доверяваме, а вие ще ни послушате ли? Всичко друго е преливане от пусто в празно”, бяха категорични земеделците.

225-01-01   DSCN0608 copy

Драгомир Господинов се съгласи на 100% със земеделските производители. Вторият в листата на ГЕРБ инж. Емил Гущеров пое лична отговорност да запознае експертите на ГЕРБ с изложените проблеми и да се пристъпи към вземане на мерки за решаването им. С голяма загриженост Господинов ги прикани да кандидатстват веднага по мярка „Млад фермер”, като уточни, че критериите са почти същите като при старата програма.

225-01-01   Picture 7906 copy

Всички инструкции ще бъдат пуснати в областните дирекции в държавен фонд „Земеделие”. В програмата е заложено и инвестиране в селскостопанска техника. Субсидията е до 70%. Моят съвет е при одобряване и стартиране на програмата да се възползвате максимално. Всички знаем, че без добра техника няма шанс да изкарате продукция, която е конкурентоспособна на пазара. Лошото е, че във фонд” Земеделие” работят хора, които нямат необходимото образование.

225-01-01 Picture 7905 copy

През 2008 г. при проверка колежка казва на стопанина: „Какво хубаво далматинче имате”, а той имал малко теленце. Трябва да бъдат назначавани кадри с необходимия ценз, образование и опит. Когато бях директор на държавен фонд „Земеделие”, аз уволних хора, които нямат необходимия ценз и опит, за да работят в този сектор. А сега те самите са шефове на фонда. Аз съм по професия ветеринарен лекар и искам да засегна и Агенцията по безопасност на храните. Още от месец април ЕК предупреждаваше за болестта син език. Нашите стояха, почнаха да изникват единични случаи в Ямбол, Сливен. Абсолютно никакви адекватна намеса. Случаите започнаха да изникват като гъби. Сега говорят за ваксинация, аз като ветеринарен лекар знам, че не можеш да ваксинираш по време на болест. Ваксинират се здрави животни. Като в момента водят кампания за ваксинация срещу антракс по овцете. Правят едни фиктивни протоколи да вземат едни пари, тъй като в имунопрофилактичната програма са заложени 15 милиона. За всяко едно животно е предвидена имунопрофилактика, това се извършва на лист. Мярка „Агроекология” си остава. Тук е мястото и на общините, и на представителите в парламента за съдействие, пасищата, мери и ливади да се отдават на хора, които искат да се занимават с тази дейност и имат техника. Техниката да е в добри агроекологични стопански форми, за което да получавате субсидия. Защото ако животновъдството не се субсидира от държавата и Европейския съюз, става едно скъпоплатено хоби”, допълни Драгомир Господинов.

„Нека да не забравяме, че ако на 5-и, в неделя, не се излезе да се гласува, на 6-и цялата държава ще заспи. Защото в тази криза, в това тежко състояние, което се намира държавата, е изключително неблагоприятно, ако минем в режим на постоянни избори”, бе категоричен Гущеров.

Земеделските производители искаха да чуят и четвъртата в листата Радослава Чеканска, която е педагог по образование. Тя подробно ги запозна с реформа в образованието, която смята да реализира, ако избирателите й гласуват доверие. В ГЕРБ средите името й се спряга и за бъдещ областен управител заради професионалните и личните й качества. Ето какво заяви тя: ”Няма как да имаме конкурентоспособна и работеща икономика без адекватно образование. Това означава повече инвестиции в модерно предучилищно, училищно и висше образование. Първата стъпка, която ще предприемем, е приемането на Закона за предучилищното и училищното образование. Повече от 3 години експерти от Министерството на образованието, учители, родители работиха върху него. Беше въпрос на време да се приеме и правилникът, и законът, в управлението на тройната коалиция, това беше неглижирано. Най-важното от този закон, което касае всички нас като родители, е промяната на учебната програма. Досега нашите деца се обучаваха на академичен стил. Учебниците бяха написани на академичен стил. Вие знаете колко трудни и тежки за разбиране от нашите деца бяха учебниците. Предвиждаме много часове за упражнения. Ще бъде сменен стилът на писане на учебниците. Ще бъдат с практическа насоченост, с разбираем и ползотворен за нашите деца стил. Системата, която трябваше да ги развива, да ги стимулира към учене, пречеше досега на тях. Другото полезно, което ще се случи в образованието, е да се увеличи броят на педагогическите съветници, психолозите, ресурсните учители. Нова длъжност в педагогическите кадри – помощник-учители. Това, от една страна, ще отвори нови работни места, а от друга – ще доведе до помощ и подкрепа на децата още от началния етап. Образованието не е арена за политически борби и политическите сили спират до вратата на училището, до детската градина”,сподели приоритетите в сферата на образованието кандидатката за народен представител Радослава Чеканска, която по образование е педагог и един от най-уважаваните учители в областта.

Силно и емоционално беше изказването на Калин Гелев:

„Приятели, време е за стабилна държава, каквото и да правим, всичко минава през изборите и през стабилното управление на държавата, когато трябва да има избрано правителство. Колкото по-стабилно е правителството, с по-голямо мнозинство, толкова по-добре за всички нас. Една от съществените сфери е създаването на отделно министерство на туризма. Между 16 и 18% за миналата година брутният вътрешен доход се е сформирал чрез туризма. Областта има чудесни природни дадености за всякакъв вид туризъм. При предишното управление нашето правителство даде минералната вода на консенциониране във всички общини. Това беше една огромна крачка, но за съжаление само нашата община Сапарева баня и Кюстендил се възползваха от тази възможност. В Невестино, Бобошево има минерални извори, но благодарение на местните ръководства явно не са намерили форма, по която трябва да се намеси туризмът. Колапсът на държавата е благодарение на безотговорността на досегашните коалиции”, бе категоричен Калин Гелев.

Думата взе инж. Гущеров. ”За нас земеделието е много важен сектор. Този сектор, ако не бъде подпомаган с европейски средства, няма как да се случат правилно нещата. Трябва да има стабилно управление, за да се върви напред. Това е задължително условие, за да има европейски средства, които в голяма степен са спрени. Трябва да има прозрачност в управлението на тези средства. Да няма корупция, трябва всичко това, което се случва в сектора с европейски средства, да бъде използвано за хората, за районите, а не за определени политически партии. Някои от вас бяха на срещата с Горанов, на която той разказа за това, което се е случило на срещата, между Пламен Орешарски и Жозе Барозу. Като председател на Европейската комисия, Барозу е задал въпрос на Орешарски: Подписали ли сте Вие ”Южен поток”? А Орешарски е отговорил: „Не, не съм подписвал”. А в същото време знаете, че за Барозу не е проблем да говори с Владимир Путин, както и с когото и да е от световните лидери. А Жозе Барозу, след това е казал: „За пръв път в моята политическа кариера и съзнателен живот ми се случва министър- председател на държава – членка на Европейския съюз, да ме лъже в очите. Как очаквате Европейската комисия да отпусне средства на такава държава, с такъв министър-председател”, сподели Емил Гущеров.

А ето какво още каза Драгомир Господинов: ”Фактите показват, че когато ГЕРБ е на власт, еврофондовете работят, когато не е, Европа спира кранчето. От 2009 г., когато бях в ръководството на фонд „Земеделие”, той беше пред спиране. В момента отново сме на това положение. Програма „Развитие на селските райони” имаше два периода. Първият беше 2007-2013 г., а вторият 2014-2020 г. По програма 2014 година е нулева. Служебното правителство направи последния вариант, тъй като предходното на Орешарски я елиминира. Всяка една заложена мярка трябва да бъде съгласувана и одобрена от Брюксел. А след това да бъдат написани нормативите и да бъде пусната за кандидатстване. Надявам се в рамките на тази година тя да се одобри, за да може в началото на 2015 година да имате възможността за кандидатстване. Мярката ”Млад фермер” ще намери място в новия програмен период. Стойността на проекта е от 50 000 лева, 25 000 евро на човек. Половината сума ще се дава веднага след подписването на договора и при стартирането на проекта, а втората част от средствата ще се дават на третата година след проверка на техническия инспекторат дали заложеното в бизнес плана е изпълнено” сподели Драгомир Господинов.

На срещата присъстваха бизнесменът Стойчо Милев, координаторът на ППГЕРБ – Кюстендил Росен Тимчев, организационният секретар на ППГЕРБ- Дупница Крум Милев, директорът на ВиК – Дупница Илия Илиев, председателката на МГЕРБ – Дупница Лора Василева, занимаващият се с дървообработване Иван Ковачев от село Самораново, съдебният лекар Яни Златев, пенсионерът Димитър Димитров и съпругата му – дългогодишната учителка Христина Димитрова. Шефът на фонд „Земеделие” в община Дупница Божидар Йосифов настоя да се върнат облекченията на кандидатите по мярка ”Млад фермер”, бизнес плановете да се одобряват от служба „Съвет и земеделие” към МЗХ.

„Това ще бъде социална мярка към младите фермери, които ще се върнат в населените места. Искам да кажа още, че когато ГЕРБ бяха на власт, всички, кандидатстващи за тази мярка, бяха одобрени. А след това няма един одобрен. За какво говорим? Хората, вложиха по 2000 -3000 лева, а сега не могат да си върнат парите. Тези хора останаха със заемите и без реализация”, заяви Йосифов.

Това беше последното предизборно събрание на ГЕРБ. Партията отмени всички срещи и събрания на кандидатите за народни представители, които бяха насрочени за вчера и днес и всички се присъединиха към обявения ден на национален траур заради трагедията във Видинско.

Снимките:

1  Славейко Костадинов от Благоевград (прав), пред него – д-р Яни Златин, Даниела Календерска

2 Калин Гелев, Радослава Чеканска, инж. Емил Гущеров и Драгомир Господинов

3 Крум Милев, Марио Нешев, Стойчо Милев, Росен Тимчев, Иван Ковачев, Стефан Иванов

4 Божидар Йосифов задава въпроси на Драгомир Господинов, пред него е бизнесменът Стойчо Милев

5 Директорът на ВиК – Дупница, Илия Илиев

6 Д-р Яни Златин, Даниела Календерска, Димитър Димитров и Христина Димитрова, зад тях Славейко Костадинов – животновъд от Благоевград

Spread the love