Йордан Бакалов: Лицензът на завода в Горни Лом е отнеман два пъти

Filed under: България |

През 2010 г. становището на МВР е било, че „Миджур“ трябва да бъде затворен, но след обжалване съдът е позволил заводът да продължи да работи

226-18-01-gorni-lom

Лицензът на завода за боеприпаси „Миджур“ в Горни Лом, където 15 души загинаха при взрив, е отнеман два пъти – през 2007 и 2010 г.Това каза вчера по Нова тв служебният вътрешен министър Йордан Бакалов. Той заяви, че при второто отнемане на лиценза – през 2010 г., становището на МВР е било, че „Миджур“ трябва да бъде затворен.

Не стана ясно каква е причината съдът да възстанови лиценза на фабриката след обжалване.Бакалов не уточни и кой съд е взел решението. Вътрешният министър заяви, че е време всички институции да поемат отговорност за работата си и че не може „някои да се спотайват и да се крият“.

Той не отговори на въпрос какви боеприпаси се съхраняват в момента в оцелелите цехове на завода, като заяви, че прокуратурата разполагала с всичката информация за това.

„Няма как с железен чук да се разглобяват мините. На този етап нямаме такава информация”, заяви Бакалов по повод слуховете, че в завода се е работело с метален чук, което е в противовес на безопасните условия на труд при работа с взривоопасни материали.

„Виждал съм много взривове, но такъв не съм виждал. Мисля, че хората в цеха не са имали никакъв шанс”, заключи Бакалов и обясни, че е единственото, което е спасило близкото село от взривната вълна, е било преградно съоръжение, което насочило взрива нагоре.

Шефът на пожарната главен комисар Николов изрази мнение, че става дума за човешка грешка. Той заяви, че ако някой е очаквал да се случи такава трагедия – проверяващите завода, другите държавни контролни институции, нямало да позволи този завод да продължи да работи.

„При разговорите с единия от собствениците на завода професор Валери Митков той също изрази недоумението си какво е предизвикало такъв голям взрив в завода, при положение че той знае какви количества взрив е имало там и по какви технологии те са били складирани и утилизирани“, каза още той.

„Горни Лом е, както знаем, в един от най-бедните райони на Европа, но хората там също искат да живеят нормално и това е причината в подобни заводи да се приемат и утилизират боеприпаси и взривни вещества от цяла Европа, независимо от тяхното качества и опасност при боравене с тях“, заяви още Николов.

„Не знам дали можем да говорим за конкретна политическа протекция над собствениците на завода в Горни Лом, но със сигурност може да се каже, че като хора, управляващи и работещи с големи капитали те са можели да си позволят достатъчно добри адвокати, които да осигурят безпроблемната им работа“, смята още шефът на пожарната.

Снимки: Кадър от взривения цех, заснет от безпилотния самолет на Министерството на отбраната.

Spread the love