Болницата в Перник пред колапс, управителят д-р Иван Евлогиев: 67 000 лв. ще ни спасят, нужни са за нова апаратура

Filed under: Актуално от днес,Перник |

Лечебното заведение обработва микробиологични резултати с архаична система, губернаторката Бойка Павлова се притече на помощ

230-06-01 Бойка Павлова

Болницата в Перник е на косъм да спре дейността си заради липса на модерна апаратура, а за спасяването й са необходими 67 000 лв., алармираха управителят на МБАЛ „Рахила Анвгелова“ д-р Иван Евлогиев и губернаторката Бойка Павлова. Д-р Евлогиев обясни, че е необходимо спешно закупуване на нова апаратура за обработка на микробиологични резултати, в противен случай функционирането на здравното заведение е застрашено.

230-06-01 д-р Иван Евлогиев 2

Лабораторията по микробиология е основополагаща за функционирането на болницата и ако нейната работа спре, реално спира и работата на цялата болница. Системата за обработка на микробиологични резултати е закупена преди около девет години, но тъй като моделът е от 1989 г., производителят вече не поддържа консумативи за нея. Болницата в Перник разполага с касети, които ще позволят на микробиологичната лаборатория да работи до края на 2014 г. Областният управител Бойка Павлова е заявила готовността си да съдейства в популяризиране на ситуацията и намирането на решение. Изпълнителният директор на пернишката болница се надява, че общините, като акционери в болницата, ще намерят начин да инвестират нужните 67 хиляди лева, въпреки недостига в местните хазни.

Д-р Евлогиев е споделил, че сред основните проблеми на пернишката болница са остарялата база и съответно лошите условия на труд в нея. Средната възраст на лекарския състав е 53 години, а на сестринския – 57 години. Директорът на лечебното заведение е изразил увереност, че ремонтирането на отделенията и подобряването на средата на работа ще привлече специалисти, които в момента предпочитат по-големите и добре оборудвани болници в столицата.

Снимките:

 

1  Бойка Павлова

2Д-р Иван Евлогиев

Spread the love