Инж. Вельо Илиев представи бъдещия градски парк, на трасето за скейтъри може да се организират международни състезания

Filed under: Актуално от днес,Петрич |

В района на стадиона предвиден амфитеатър с 500 места за големи концерти на гостуващи групи и местни състави

230-08-01  1-Кметът инж.Вельо Илиев показа за първи път устройствения план на градсия парк на Петрич ,мечтата на поколения петричани. copy

„Дай Боже догодина проектът за бъдещия парк на Петрич да стане факт”. Това заяви на пресконференция кметът инж. Вельо Илиев. Той поясни, че паркът ще бъде изграден на 65 дка от граничното поделение, които са предоставени на общината за управление. Той ще се върже мого добре със сега действащия парк по безопасност на движението, който беше направен с община Серес по програмата „България –Гърция”. Според кмета положението на старата болница идеално се вписва в новия проект, който ще се реализира с евросредства. В момента папките са при гл. архитект, след което ще бъдат представени пред Министерството на регионалното развитие.

Наред с този проект се прави и проектиране за енергийна ефективност на всички училища и детски градини в Петрич.

Обмислят се сериозни подобрения и в района на стадиона. ”В момента на футболното игрище могат да се играят мачове от „Б” и „В” група, но за „А” група има много изисквания”, обясни инж. Илиев и допълни, че ще има и трибуни, направени около него за 600 места. Спортната зала в района не участва в проекта, тъй като не отговаря на изискванията за саниране. Там трябва да се изграждат нови зали и това ще бъде направено със собствени средства някога. На изток от сега действащото футболно игрище, което е в лошо състояние, са предвидени други две малки помощни игрища, които могат да се ползат и за футбол, и за хандбал или общо казано – многофункционални за около 300 места. По искане на инж. Илиев ще се направи амфитеатър с около 500-600 места. Там ще бъдат изнесени и голяма част от културните мероприятия на града. С изграждането му, вместо хората да стоят прави, ще седят по местата си и ще наблюдават спокойно концертите на гостуващите групи и на многото школи, които има в Петрич. На една от пътеките ще бъда изграден и павилион за 35 души, който е предложен от хората, участвали на публичното обсъждане. Там могат да се правят изнесени уроци на децата от училищата, но може и да се правят литературни четения, смята кметът.

В долната част на бъдещия градски парк има няколко детски площадки и кътчета. Наред с тях ще има и сух фонтан. Кметът поясни, че административните сгради, които сега съществуват там, се запазват. В района ще бъде изграден и парк за петричките скейтъри, който ще отговаря на всички световни тенденции. Включително тук може да се провеждат и международни състезания по тази дисциплина.

 

Снимка

1-Кметът на Петрич показа за първи път устройствения план за бъдещия парк на Петрич.

Spread the love