Блокади: Дупничани и кюстендилци блокират международни пътища днес заради енергийния бос Бат Сали

Кметът Петър Паунов: До два месеца слагаме край на аномалията „Бат Сали”, ДПС поглъщат район след район, но този път ще се задавят

Протестиращите: Искаме отмяна на резултатите от Турция, за да бъде променено и ротирането на мандатите по райони

Общинският лидер на ГЕРБ–Дупница Ивайло Константинов: ДПС наказва непокорните в Кюстендилско с Бат Сали, внушава разпад на държавата, къде е прокуратурата?

233-01-01  KONSTANTINOV copy

 

Хиляди в дупничани и кюстендилци днес блокират международния път за ГКПП–Гюешево и Е-79 край Дупница. Решението е твърдо, обръщението е разпространено и чрез социалната мрежа, а блокадата е озаглавена ПРОТЕСТ В ЗАЩИТА НА ГЛАСА НИ! Протестът в Дупница е насрочен от 11 часа на площад „Демокрация” („Барикадите”).

Digimax A50 / KENOX Q2

„Продължаваме започнатото, докато не получим желания от нас резултат. Затова от 11.15 часа ще блокираме главен път Е-79. Дупница няма да се откаже и уплаши”, обявиха организаторите.

В Кюстендил протестите продължава и днес. Недоволните се събират днес, 13 октомври 2014 г.(понеделник), от 12:00 часа. Организира се автопоход от цирковата площадка в Кюстендил до разклона за село Жиленци (при хотел „Рай”).

“Нека там всички заедно да блокираме международния път за Гюешево и да покажем, че ГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИНА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОДМЕНЯ! Да покажем, че Кюстендил казва НЕ на депутат, избран с 800 гласа, НЕ на депутат от ДПС да ни представлява в парламента, НЕ, НЕ и НЕ! Кюстендил, нека да покажем, че можем да бъдем единни!“, се казва в призива.

233-01-01  P1310355 copy 233-01-01 P1310377 copy 233-01-01  P1170722 copy

Общинският лидер на ГЕРБ-Дупница Ивайло Константинов беше категоричен, че ДПС наказва Кюстендил с Бат Сали. „Ние постигнахме достатъчен успех, но…, ръката е дълга и бие по главата непослушните! – каза собственикът на най-голямата транспортна фирма „Юнион Ивкони” и добави: С цялото ми уважение към турския етнос ще кажа: За бога, братя, това е моята държава, в нея всички сме БЪЛГАРИ, хората сме толерантни, гостоприемни, но не и идиоти. Онзи ден гледах бивш или настоящ, не знам точно, депутат от ДПС, на турски език да призовава своите събратя да завладяват МОИТЕ, т.е. НАШИТЕ плодородни земи и полета, защото той се нуждаел от подкрепа от братята си! А пък аз трябва да приема неговият „брат“ Бат Сали за мой представител в парламента? А дали пък не мога аз да призова моите братя да влезем в парламента?

Защо прокуратурата не се самосезира и всички институции заради предизборната агитация на турски език от ДПС?

Първо, това е абсолютно незаконно. Второ, ДПС плаши тези хора“, отсече Константинов. «Тези хора трябва да знаят български език, това е един европейски език. Притеснява ни, че Местан и Хафъзов внушават разпад на държавата“, обясни той.

„В Кюстендил е най-ниският резултат на ДПС в страната, не може първият депутатски мандат да е 20 000 гласа, вторият 14 000, третият 7000, после прескачаме и стигаме до осмия – 864 гласа. Налице е тотална подмяна на вота”, категоричен е кюстендилският кмет Петър Паунов. 1,47 % са резултатите на движението, поясни Паунов.

„От години политиците бягат от мажоритарен вот, та дори и тази математика, съчинена с този Изборен кодекс, няма как да изпрати Бат Сали като депутат при този резултат. Тук се касае за решение на политическите централи, а Кюстендил е един от малкото райони, в които ДПС не е имало мандат до момента. И затова са решили да изпратят тук знаково, не кой да е, а Бат Сали – самоковски енергиен бос”, каза Паунов. Той бе категоричен, че с Кюстендил ДПС вече сбъркаха, а казусът „Делян Пеевски” няма да се повтори. „Поглъщате район след район, но този път ще се задавите. Целите да обезсмислите гласуването, да кажете, че каквото и да правите, винаги ще получавате Бат Сали или подобен на него. По този начин целта е младите хора, българите да бъдат отказани да гласуват, смятайки, че с тези гласове от Турция вече никога няма да има надежда да постигнеш резултат, отразяващ реалността“, уточни градоначалникът.

„ДПС сбърка и пресоли манджата. Днес (понеделник) всички пътища в Кюстендил и международни ще бъдат блокирани и това нещо ще продължи, докато Бат Сали не бъде оттеглен и мандатът на ДПС не бъде променен. Вече са обжалвани резултатите и ще сезираме всички държавни институции, за да бъдат обжалвани и отменени резултатите в Турция, за да може да бъде променено и ротирането на мандатите по райони. Ще посрещнем народните представители, когато полагат клетва, за да им покажем, че този Избирателен кодекс и решенията, които са вземани, дават възможност на математиците, да изпращат хора, криейки се зад този фалшив закон“, каза Паунов.

Кметът на Кюстендил се впечатлил от изказване на Цветозар Томов от ЦИК, че нарекъл случая с Бат Сали аномалия. „В тълковния речник срещу тази дума пише – отклонение от нормалното, отклонение от законното. Бат Сали и ИК, и избирателната система са точно това – аномалия, отклонение от нормалното“, подчерта кметът.

Той се закани, че на тази аномалия до два месеца ще бъде сложен край, а начинът е обжалване на изборния резултат в Турция. „Ще принудим народните представители да променят избирателната система, както и ротирането на мандатите“, добави градоначалникът.

Очакванията му са днес хиляди да излязат да блокират пътищата. Паунов е доволен и от подкрепата на петицията, разпространена в интернет, която получава одобренията на хора от Австралия до Чикаго. За минути се събраха хиляди подписа на подписката. „Искам да се промени нагласата, каквото и да правиш – получаваш ДПС“, констатира кюстендилският кмет.

„НЕ на подмяната! НЕ на назначаемите депутати!“, така започва подписката, която вече са подкрепили над 5000 души в община Кюстендил. Още толкова граждани подкрепиха подписката в Дупница. Масата за събиране на подписи е разположена на пл. „Велбъжд“, до сградата на общината, в Дупница тя се намира на площад „Свобода”.

„В България се появи аномалията „назначаеми депутати”. Къде са гласовете на българските граждани?“, питат в петиция общинските съветници от Кюстендил. Документът е подкрепен и от кмета Петър Паунов. В петицията се поставят 3 основни въпроса, които започват със защо:
– Защо намалява изборната активност?
– Защо умишлено се демотивират българските избиратели?
– Защо в избирателни райони като Кюстендил, Монтана, Видин, Враца, Габрово и десетки други се назначават депутати, които нямат необходимия брой гласове и не се зачита действителният вот на избирателите?Да спрем подмяната на българските гласове!, се призовава и от сайта на община Кюстендил, като петицията може да се подкрепи и по електронен път.

Вчера архиерейският наместник на Дупнишката духовна околия отец Георги Паликарски се помоли в централния храм „Св. Георги Победоносец“ в Дупница преди края на неделната литургия за вразумление на политиците и благоденствие на българския народ.

Отецът посочи, че молитвата е стара и е изпълнявана още в древността, когато някой от управниците съгрешавал. „Помолих се политиците ни да бъдат отрезвени, за да има успех и благополучие на целия ни изстрадал български народ. От тях зависи всичко, защото ние вървим нататък, накъдето ни водят политиците”, каза Паликарски. Той посочи, че колегите му от Дупнишката околия са му докладвали, че са изпълнили тази молитва и в други храмове в района. Паликарски е и един от участниците в протестите срещу даването на мандат на ДПС в Кюстендилски регион.

Недоволството на избирателите в Кюстендил стартира с протест на дупничани пред ЦИК. Последваха протести в Кюстендил и Дупница, очаква се да пламне и цяла България. Бунт се надига и в Габрово.

 Режисьорът Лозен Йорданов, педагогът Иван Костов и председателят на фенклуба на ЦСКА Петър Кашкин начело на бунта срещу Бат Сали в Кюстендил

 Ако трябва, ще легнем и на пътя, ще спираме автомобили, но няма да се откажем, категоричен е Кашкин

Digimax A50 / KENOX Q2 Digimax A50 / KENOX Q2 Digimax A50 / KENOX Q2

Режисьорът Лозен Йорданов, педагогът във Второ основно училище в Кюстендил Иван Костов и председателят на фенклуба на ЦСКА Петър Кашкин са лицата на Инициативен комитет под Хисарлъка, който днес прави организацията за блокадата на международните пътища. „Не можем да се примирим с мисълта, че Бат Сали ще представлява Кюстендилския многомандатен избирателен район. Той има едва 800 гласа, а движението е осма политическа сила. Тази несправедливост ни кара да предприемем крайни действия, като по никакъв начин не можем да бъдем упреквани, че насаждаме етническо напрежение. Готови сме да застанем с телата си и да направим жива верига, всичко обаче ще бъде по цивилизован начин. В Кюстендил няма почти мюсюлманско население, а Бат Сали стана така, че ще ни представлява с гласовете от Анадола”, възмутен е Лозен Йорданов.

В каузата по затваряне на пътищата в Кюстендилско се присъедини и едно от лицата на протестите срещу монополите отпреди година и половина, учителят по физическо възпитание Иван Костов. „Смятам, че можем да се преборим. Още повече че аз имам опит от февруари 2012 година, когато с десетки кюстендилци протестирахме срещу монополите. Тогава спряхме движението при кръговото кръстовище, сега обаче, за да ни чуят, ще стигнем и по-далеч. Бат Сали трябва да бъде отзован и изобщо смятам, че протестите ни ще бъдат чути. Още повече че след Кюстендил и Дупница вече се вдигна и Габрово, и Ямбол също ще се включи. Не можем да допуснем подмяната на депутати. Дано обжалването на резултатите от изборите в Турция, което се предприема, да доведе до желания резултат”, добави Иван Костов.

Според Петър Кашкин явлението „Бат Сали” ще вдигне хиляди хора на крак, които са не са гласували за него, а се стига дотам, че вотът им е подменен. „Ако трябва, ще легнем и на пътя, ще спираме автомобили, но трябва да ни се обърне внимание. Няма да оставим нещата така. Ще ги доведем до успешен край”, категоричен е Кашкин. Инициативният комитет разпространи и обръщение в социалната мрежа с надеждата хиляди кюстендилци да го прочетат и да се включат. Те го озаглавиха  ПРОТЕСТ В ЗАЩИТА НА ГЛАСА НИ!

 

Клип от предизборна агитация на ДПС на турски вижте ТУК:

Снимките:

1 и 2 Ако трябва, ще легнем и на пътя, ще спираме автомобилите, но няма да се откажем, категорични са Ивайло Константинов, Петър Паунов и недоволстващите.

3 Част от протестиращите в Дупница

4 Георги Пехливански от БСП се подписа в подписката.

5 Отец Георги Паликарски

6 Подписката в Кюстендил

7 и 8 Част от протестиращите в Кюстендил

Spread the love