Златистия трябваше да застреля човек, за да го арестуват

Filed under: Искам думата,Последни |

Дупнишкият висаджия излежава 18-годишна присъда за убийството на братовчед си Любомир Мантарков

234-10-01-Zlatistia-22

 Златистия излежава 18-годишна присъда за убийството на братовчед си Любомир Мантарков, извършено на 23.11.1997 г. Той го гръмна в центъра на Дупница пред очите на полицаи. Тогава един от униформените простреля Златистия в кръста. Златистия беше вкаран в софийския затвор шест години след престъплението, защото се укриваше. Злати Златев беше шеф на групировката ВИС в Дупница. Днес според лекарските експертизи Златистия страда от пет болести – дискова херния, двустранна коксартроза, синдром на Браун и остеомиелит на дясното бедро. Затова Златистия се движи много трудно и ходи с патерици. Затова и наскоро той напусна килията на затворническото общежитие в Самораново, за да лекува болния си крак във варненска болница. Във Варна той преживя сложна операция и вече се разхожда с нова става. Във Варна живее синът му Йордан. Там Златистия продължи с натоварената си програма с упражнения във фитнеса, както и когато бе зад решетките в общежитието в Самораново. В затвора той разви некроза на тъканта на единия си крак и се наложиха няколко операции за отстраняване на гниещото месо. Заболяването му се отключи от рана на дясното бедро, получена при катастрофа край Разлог през лятото на 2001 г. След освобождаването му той е бил опериран още веднъж във Варна. Впоследствие се появи информация, че Златистия е изчезнал от болницата и вероятно е бил при сина си или при приятели, но адвокатът му Стоян Донков обясни, че въпреки че не е излежал присъдата си, Златев няма никаква мярка за неотклонение и може да ходи където си поиска. Златистия има проблеми с крака си още когато го прострелват. След като влиза в затвора през 2003-та, ситуацията с крайника на Златев постепенно започва да се влошава, като в един момент, по негови думи, е застрашен от ампутация. Висаджията се опитваше да си издейства отпуска за лечение в чужбина, но от управата на затвора подозираха, че ще се опита да избяга. Известният дупнишки висаджия се върна в затворническото общежитие в Самораново на 25 септември т.г.

 234-10-01-Zl.Zlatev-2

Смъртта на 38-годишния дупнишки бизнесмен Любомир Мантарков беше цената, която трябваше да бъде платена, за да влезе прословутият дупнишки бандит Злати Златев-Златистия в ареста.

На 23 ноември рано сутринта Златистия застреля със законно притежавана пушка „Мозбърг“ Мантарков пред очите на десетина полицаи. След това самият той беше ранен и закаран под конвой в болницата на МВР в столицата. Убийството стана след скандал в бара на Мантарков в Дупница – “Астика”. Златистия – пиян и дрогиран, поискал на сакатия с една ръка дисководещ да му пусне специална песен. Дискожокерът обаче отказал и така се стигнало до спречкване между Мантарков и неговите гардове и Златистия. След леко примирие Златев направил нов скандал и раздразнен отишъл до заведението на жена си. Междувременно в заведението дошли няколко полицейски патрула, а посетителите започнали да излизат.

234-10-01-Zl.Zlatev-3

Когато Златистия се появил пред “Астика” с пушка в ръка, полицаите започнали да бутат хората към входа на бара. Любомир Мантарков обаче изскочил пред тях и извикал на Златистия: “Хайде стреляй бе, боклук такъв!” Златистия натиснал спусъка, без да се замисли, след това се обърнал и хукнал да бяга. Полицейски куршум го застигнал след няколко метра. Тежко ранен в корема, Мантарков умрял по пътя за болницата. Дупнишки лекари спасили живота на Златистия, който бил прострелян в белия дроб. След това бил транспортиран до МВРболницата в столицата.

Карай по-внимателно, момче, че като се оправя, ще те разпоря, нареждал Златистия на шофьора на линейката, докато пътували до София.

234-10-01-Vasil Iliev

Кой е Златистия? Страшилището на Дупница е роден на 24 юни 1967 г. Изпратен е в дисциплинарна рота по време на казармата си заради кражба в Кюстендил през 1987 г. Един от босовете на ВИС-1 в Дупница през 1990 г. Събира мощна група, която рекетира Дупнишко, Благоевградско и Банско. Според полицейски източници е участник в канал за крадени автомобили. От ВИС го изритва Васил Илиев, комуто омръзнали вечните побоища и скандали на наместника му. След това Златистия се представя ту за човек на СИК, ту за човек на “Корона инс”. Срещу него има 10 висящи дела, три от тях са образувани през 1990 г. за изнасилване и отвличане, за грабеж и измама. Те са обединени под № 1242/90. Заради това дело Златев е арестуван, но след това е освободен под гаранция. През 1991 г. Златистия отново е арестуван за кражба и грабеж, но отново е пуснат под гаранция. Пак е арестуван за побой и заплаха за убийство през 1992-ра. През следващата година е прибран зад решетките за изнасилване в столицата и отново е пуснат под гаранция. Отново е задържан през 1994 г. за рекет на търговеца Марин Янев от с. Пиперево.

234-10-01-Emil Velinov

През 1997 г. става дясна ръка на арендатора на хотел „Кубан“ в Слънчев бряг Никола Кошаренеца, заради което е арестуван на 2 юли 1997 г. Джипът, който беше прибран от полицаите при ареста на Кошаренеца през юни и в чийто багажник бяха открити кървави петна, бил на Злати Златев-Златистия. На 23 ноември същата година Златистия застреля 36-годишния бизнесмен Любомир Мантарков, негов братовчед, след което обаче беше пуснат на свобода. Изкара по-късно известно време в бобовдолския затвор, но след като 12-годишната му присъда бе отменена, той е преместен в Софийския централен затвор.

Днес Златистия отново е в затвора за убийството, като междувременно бе настанен в „Пирогов“ за операция на десния крак. Дългогодишен и единствен негов адвокат е Емил Велинов.

Диагнозите му са: тежко нервно разстройство, синдром на Браун – Секар, болест на Шоерман, частична парализа на гръбначния стълб, дискова херния и дископатия…

Отначало присъдата му бе 12-годишна, но апелативният съд я отмени и я замени с 4 години и шест месеца. След това Върховният съд отмени тази присъда и се произнесе за 18 години затвор за убийство. Това е окончателната му присъда и той си я е приел без възражения.

Светослава Тадаръкова подозира Злати Златев-Златистия за убийството на кръсника на мафията Иво Карамански

 234-10-01-Svetoslava Tadarakova

Убийството на Карамански не е случайна пиянска свада, а е било поръчано, казва в интервю през 2008 г. Светослава Тадаръкова. „Смятам, че поръчителите на това убийство са от средите на ВИС-2. Натам водят следите. Не мисля, че държавата има пръст в това убийство, защото Карамански беше бандит средна ръка и не застрашаваше държавата. За сметка на това Иво имаше дългогодишни вражди с видните висаджии Злати Златев-Златистия и Васил и Георги Илиеви. Но след смъртта на Васко Илиев Карамански ми каза, че малко преди да го убият, двамата стоплили отношенията си. Даже Васко му предложил да работят заедно. Затова смятам, че не братът на Васко, Георги Илиев, а вторият човек във ВИС-2, Злати Златев, има пръст в убийството на Карамански. Защото вечерта след убийството на Кръстника Златистия вдигна голям купон в „Шератон”. От радост, заради смъртта на Иво”, разказва Тадаръкова.

234-10-01-karamanski

В книгата си „Кокаин” авторът Атанас Панайотов пък пише следното:Райчо Гоцев от Усойка имаше превес в борбата за Дупница, но там Злати Златев-Златистия и хората на Карамански се опитваха да го отстранят от кириза и за целта бяха изпратени барети, водени от Галевите.”

 

Снимки:

1 Злати Златев-Златистия

2 Арестът на Златистия през 2003 г.

3 Раната на Злати Златев

4 Васил Илиев

5 Емил Велинов

6 Светослава Тадаръкова

7 Иво Карамански

Spread the love

Коментар за: Златистия трябваше да застреля човек, за да го арестуват

  1. Абе вие го изкарвате този наркоман голема работа , прости ли сте ?! Айде уа !

    борец
    2015/април/15 at 1:32 AM