След 4-часови преговори: ГЕРБ: В 4 области сме съгласни с БСП, но различията ни са много повече!

Filed under: България |

Двете партии се разминават в 8 точки, сред тях е и темата „КТБ”

234-18-01-От партията на Бойко Борисов заявиха, че искат коалиционно правителство, от БСП смятат да останат в опозиция

„ГЕРБ е една от малкото партии, които представи детайлна програма за управление. Няколко основни приоритета имаме. Считаме, че сме спечелили подкрепата на избирателите именно чрез тази програма. Освен нашите 18 приоритета направихме детайлен анализ на 12-те червени линии на БСП”. Това заяви Менда Стоянова след изтощителните 4-часови преговори с БСП в зала „Запад“ на Народното събрание.

„По четири от основните приоритети имаме съвпадение на възгледите си – по отношение на евроатлантическа ориентация на България, спазване на ангажиментите в международните договори, насърчаване на инвестициите, влизане в Европейския банков съюз, както и възстановяване плащанията по европейски програми“, уточни Стоянова.

Стоянова обяви, че с БСП се припокриват в още две области, но се разминават в начина на решаване на проблемите по тях. Депутатката уточни, че въпросните две горещи области са Корпоративна търговска банка и инфраструктурата на страната. Във връзка с КТБ БСП настоява бъдещото правителство да реши веднага проблема. ГЕРБ също искат това, но след детайлен анализ и след като БНБ назначи международен финансов експерт, който да проучи казуса.

„Другите непреодолими различия са в сектор енергетика и най-вече за АЕЦ „Белене” и цената на тока. Считаме, че цената на тока трябва да се определя на базата на икономически показатели и данни, които осигуряват възпроизводството на енергийната система и не осигуряват допълнителни загуби на предприятията в тази система от независим регулатор. ДКЕВР трябва да бъде избран от НС с 2/3 мнозинство. Едва тогава всички ние бихме могли да имаме доверие в него и да приемем решенията му като икономически обосновани”, изтъкна Менда Стоянова.

Сериозни различия има и в сектор сигурност по отношение на дейностите и правомощията на ДАНС и ГДБОП. От ГЕРБ настояват ГДБОП да излезе от ДАНС и да мине към МВР.

„Имаме различия и по начина, по който трябва да се осигури икономическият растеж. Не сме съгласни с политиката на реиндустриализацията на страната чрез инвеститор държавата. Тя не е факторът, който да създава предприятия и работни места, а да осигурява условията за това. Държавата е доказала, че е лош стопанин”, заяви Стоянова.

Различия между ГЕРБ и БСП има и за начина, по който трябва да се осъществят реформите в образованието, здравеопазването, пенсионната реформа и политиката по доходите и пенсиите.

„Отчитаме необходимостта да има социален елемент, българските граждани да бъдат подпомагани, за да могат да поемат тежестите на икономическата криза, но това не може да бъде за сметка на други фактори освен на повишаване на икономическия растеж и увеличаването на работните места”, завърши Менда Стоянова.

„Трудна е възможността да продължим в следващите разговори. Различията ни остават, някои от тях са диаметрално противоположни”, обобщи Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

Spread the love