Баба Василка Торошарова нахрани десетки миряни с джуркан боб на празник в Долна баня, бизнесмнът Георги Иванов се помоли в новия храм за успех на новата си сладкарница

Filed under: Общество |

Долнобанци се стекоха на хълма Градището, измиха се с лековита вода от аязмото

238-11-01  IMG_2310 238-11-01  IMG_2320

Баба Василка Торошанова почерпи десетки миряни с вкусен джуркан боб на празник в Долна баня. Хората от курортния град и от близките селища се стекоха в месността Градището, а песнопенията на жените от църковния храм огласиха всичко наоколо. Света Петка е закрилница и покровителка на Долна баня и хората не спират да говорят за празника, който още не е отшумял в сърцата и душите им. За деветия храмов празник на новата църква „Света Петка“ тържествена света литургия и водосвет за здраве и благополучие отслужи енорийският свещеник иконом Пламен Димитров, а в празничното литийно шествие около светата обител се включиха десетките миряни, дошли да се черкуват в храма. По традиция празничната служба бе украсена от чудесните песнопения на жените от църковния хор.

 

238-11-01 IMG_2305 238-11-01 IMG_2309

След службата млади и стари раздаваха за здраве и изцеление обредни хлябове, варено жито, баница, бонбони и сладки.

От невръстни деца до хора на преклонна възраст през целия ден вървяха по пътеката от рилския град до подножието на хълма Градището, за да запалят свещ за здраве, да се поръсят със светена вода и да се измият на лековитото аязмо.

238-11-01 IMG_2313 238-11-01 IMG_2317

С тази църковна служба в светата обител на практика се слага краят на църковните служения от пролетта, лятото и есента с участието на свещеници от Ихтиманска духовна околия.
Църковните служби тук ще бъдат подновени напролет на големия християнски празник „Живоприемни източник“ с традиционния курбан след Великден в първия Светли петък.
Младият долнобански бизнесмен Георги Иванов Станоев се похвали, че е отворил вратите на нова кафе-сладкарница в  Костенец и дойде да се помоли за успех. Освещаване на новопостроения търговски обект и водосвет за здраве отслужи отец Пламен Димитров.

Spread the love