В СДВР започна проверка след сигнал на студентка

Filed under: България |

Ако момичето подаде жалба, Инспекторатът на МВР ще се заеме със случая, но оплакването може да бъде пуснато едва в понеделник

 

239-19-02-Borislava Latinova

В СДВР започна проверка след оплакването на 20-годишна студентка от полицейски произвол при обиск на улицата.

Ако момичето подаде жалба, Инспекторатът на МВР ще се заеме със случая, каза заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

„Ако жената подаде оплакване и до Инспектората, ще бъде направена и по-щателна проверка и от страна на министерството. За мен по-големият проблем е, че такъв род проверки често се възприемат от гражданите като вътрешни, нямат особено доверие към тези проверки. Това, което трябва да се мисли и се надявам следващото правителство да го припознае като част от програмата за реформи в МВР, е изграждането на една независима система, както е в Западна Европа“, заяви Гунев.

Борислава Латинова се оплака от полицейско насилие в предаването на Милен Цветков, по Нова тв, където тя разказа, че е била брутално претърсена от полицаи.

Тя иска да пусне жалба, но това не е възможно нито в прокуратурата, нито в СДВР, тъй като са почивни дни.

Два дни Борислава и баща й обикалят обществените институции, но оплакването им, оказва се, може да бъде прието едва днес.

Унизителен обиск като този, за който съобщава разсъблеченото на улицата момиче, е престъпление, а не просто превишаване на полицейските правомощия. Това каза адвокат Марин Марковски, помолен да коментира случая с 20-годишната Борислава Латинова.

Законът е много ясен в тези случаи – подобна проверка може да се извършва, но при неотложни ситуации, като например сигнал за наркотици, в полицейско управление от жена служител и дори тогава не може да бъде направена по подобен примитивен начин, категоричен е адвокатът.

 

Снимка:

 

Борислава Латинова

Spread the love