Игуменът на Рилския манастир Евлогий стовари „камъните” от рушаща се сграда в центъра на Дупница на главите на 100 хористи, мъсти на кмета Чимев

Filed under: Дупница,Кочериново,Рила |

От кметството „израдвали” светия мъж с писмо – призив да се погрижи за опасното здание в центъра на града, за да не го теслосат с глоба

Протосингел Ангел: Игуменът е прекрасен човек и няма да направи нищо без причина

Кметът гледа от високо всеки, но законът е за всички, дори и за игумена, коментират дупничани

244-01- Posreshtane na episkop Evlogii v Pernik copy

Опасна сграда в центъра на Дупница – на ул. „Николаевска”, от която се падали отломки, се е превърнала в ябълката на раздора между игумена на Рилската света обител Евлогий и кмета на общината Методи Чимев. Това заявиха в редакцията десетки хористи от столицата и Дупница, провели собствено разследване, след като игуменът епископ Евлогий отмени участието им в традиционния Национален концерт на мъжките хорове, които трябваше да пеят в Рилския манастир за пета поредна година. Десетки хористи се жалваха в редакцията, унизени от внезапното и грубо отношение на игумена към тях. Епископ Евлогий не посочил причина, само казал: „Има напрежение между мен и община Дупница, затова няма да пеете нито в църквата, нито в двора. Забранявам ви”, отсякъл игуменът в лицето на организаторите.

197-08-02 mchimev

Два автобуса с хористи се върнаха вцепенени от безцеремонното отношение на игумена. Те изпаднали в недоумение и решили да проведат собствено разследване.

244-01 сграда DSC00273 copy

„Установихме, че причината за гнева и лошото отношение на игумена към нас се дължи на едно писмо, подписано от кмета Чимев. Писмото е адресирано до епископ Евлогий. В него Чимев уведомява игумена, че сграда в центъра на Дупница, собственост на Рилския манастир, е оставена неподдържана, от нея падат отломки и само по чудо досега не е станал инцидент”.

Жители на града са изпратили сигнали, че наистина около сградата е страшно. Ако падаща отломка от мазилка удари някого, сигурно щеше да го убие. По този повод от администрацията на кмета Чимев писали писмо с дежурния шаблонен текст, че ако не вземат мерки, ще бъдат актувани. Това прозвучало неуважително на игумена и той се разсърдил. За него било достатъчно някой от администрацията просто да му звънне по телефона, а не да му изпращат ултимативни писма.

244--01-Picture 1617

Става въпрос за сградата на бившия обувен завод „Коста Петров”. Веднага отидохме на място и заварихме сградата в отлично състояние. Игуменът е възстановил напълно зданието, което грее като чисто ново. Игуменът Евлогий е превърнал рухналия изоставен завод в образцова сграда. Още не е ясно с какви намерения е направен ремонтът и кой ще се настани под покрива на сградата.

Хористи с дългогодишен стаж, пели из цяла Европа, са като попарени обаче. Те питат каква е тяхната вина за взаимоотношенията между кмета Методи Чимев и игумена Евлогий. „Звъняхме в Светия синод. Питахме с какво сме прегрешили, защото ние сме духовни хора и сме християни. Защо трябваше да преживеем този позор? Никой не можа да ни отговори. Затова искаме чрез вас да попитаме епископ Евлогий и ръководството на Светия синод редно ли е да уреждат взаимоотношения по този начин. С нас имаше и деца, около 50 момчета хористи. Какъв урок им даде игуменът Евлогий?”, звъняха на редакционните телефони членове на Надзорния съвет и организатори на Петия международен фестивал на мъжките хорове в България. Те подготвят и официално писмо до епископ Евлогий.

От редакцията веднага се свързвахме с говорителя на митрополията в София – протосингел Ангел. Ето какво заяви той: „Не съм чул за този фестивал. Игуменът Евлогий е прекрасен човек и никога няма да направи нещо такова без причина. Той никога няма да се противопостави на нещо добро”.

Кметът Методи Чимев също беше шокиран. Първоначално той също не знаеше защо си е навлякъл гнева на игумена. „Аз не зная да има напрежение”. От кметската канцелария завчера съобщиха, че Чимев е готов да се извини за изречението „Ако не вземете мерки за обезопасяване на сградата, ще бъдете актувани”

Лошото в случая е, че не го е направил веднага. В мига, в който игуменът е получил писмото, се е почувствал унизен и като духовен човек той споделил чувствата си със заместниците на Чимев. Игуменът Евлогий уточнил, че не е било нужно да се пристъпва към тази грубост, граничеща със закана за наказателна санкция. Достатъчно било само кметът или човек от администрацията да му звънне. Това го изисква елементарната култура и етика на поведение.

Мненията в Дупница са коренно противоположни. Те варират от това, че кметът е груб в отношенията с хората и гледа от високо, до това, че законът е за всички, даже и за игумена.

Снимките:

1 Игуменът Евлогий

2 Методи Чимев

3 Опасна сграда в центъра на Дупница – на ул. „Николаевска”, от която се падали отломки, се е превърнала в ябълката на раздора между игумена на Рилската света обител Евлогий и кмета на общината Методи Чимев.

4 Участници в 5-ия международен фестивал на мъжките хорове, Св. „Иван Рилски“ – Дупница

Spread the love