Проектантска грешка блокира изграждането на екопътеките „По пътя на светците” в Сапарево и „Валявица-2” в Сапарева баня за над 700 000 лв.

Filed under: Актуално от днес,Сапарева баня |

 Зам.-кметът Васил Маргин: Отклонения на трасетата от 1-2 м, налагащи сеч в гората, ни накараха да спрем работата, но още сме в график, проектите се променят

245-03-01 VASIL MARGIN  copy

Грешки в проектирането временно блокираха изграждането на две екопътеки в Сапарева баня и Сапарево на обща стойност над 700 000 лв., отпуснати по проект на общината по Програмата за развитие на селските райони. Работата е спряна още при стартирането й, след като се разбрало, че има несъвпадения на крайните точки на новите пътеки със съществуващи такива и се налага сеч на дървета. Това стана ясно на последното заседание на Общинския съвет, след като БСП съветникът Николай Фарфаров  попита защо се бави изграждането на двете екопътеки. Отговор даде зам.-кметът Васил Маргин, който обясни, че строителството е спряно заради измествания на трасетата с 1-2 метра, заради което предстои промяна на проектите и трасетата.

„Спряхме строителството още през пролетта, когато започнахме работата, след като видяхме, че има несъвпадения със съществуващите трасета. Оказа се, че пътеките трябва да са 1-2 м по-вляво или вдясно и трябва да секат дървета. Сега се променят проектите и предстои издаване на заповед за ново разрешително. Срокът за изпълнението на проектите изтича през м. май догодина и още сме в график”, поясни за „Вяра” зам.-кметът Васил Маргин. Първата екопътека е в с. Сапарево – „По пътя на светците”, с маршрут до параклисите „Св. АрхангелМихаил” и „Св. Троица” и обратно и отклонение до местността Цвичило. Проектът е на стойност 356 706 лв. без ДДС. Договорът за неговото изпълнение е сключен с ДФ „Земеделие” на 22.08. 2012 г. Другият проект е „Изграждане на екопътека „Валявица-2”, чиято стойност е 358 826 лв.. Това е продължението на екопътеката, която бе изградена преди години от Сапарева баня до бившия ресторант „Валявица” и ще стига до Паничище. Договорът е сключен на 06.07.2012 г. За изграждането на двете екопътеки е избран изпълнител – столичен консорциум.

Снимката:  Васил Маргин

Spread the love