Бежанецът от Ирак Миасар Ихия: Искам доверието на хората в Гоце Делчев, готов съм да мина всякакви тестове, само да получа работа

Filed under: Актуално от днес,Гоце Делчев |

Избягах от родината си заради войната, а от София – заради сирийците, хранихте ги, а сега в Германия говорят лошо за България

251-03-01  IMG_0068 copy

Как за 7 месеца не се намери един работодател в Гоце Делчев, който да ми се довери и да ме вземе на работа. Това сподели пред „Вяра” 47-годишният Миасар Каасим Ихия от Ирак. Той е със статут на бежанец от 7 месеца и се е заселил в Гоце Делчев.

”Не искам да ходя в друга държава, ако някой работодател ми се довери и ми осигури работа, за да посрещам нуждите си, искам да остана в този тих и красив град завинаги. Нямам никакви претенции, мога да съм и общ работник, искам да имам постоянна работа и доходи, с които да преживявам, защото съм сам и няма на кого да разчитам освен на двете си ръце. Много малко ми трябва, за да живея нормално – доверие и протегната ръка. Гоце Делчев е много хубав и спокоен град, хората също са добри и сърдечни, чакам скоро да получа и българско гражданство. Намеренията ми са да се установя трайно тук и дай Боже да свия и собствено семейно гнездо”, споделя Миасар. Преди по-малко от година пристигнал в Гоце Делчев с още двама приятели, те обаче заминали за Дания, а той останал в града с надежда да си намери работа и да се установи. Намерил квартира при добри хора от Гоце Делчев, които му помагат с всичко. Заминалите за Дания негови приятели също му пращат по малко пари за наема, тока и да се изхранва по възможно най-скромния начин. В Гоце Делчев попаднал на още добри хора, които го викали във фирмите си за по няколко дни на месец да помага, когато има нужда.

”Където и да попитам за работа, навсякъде, след като разберат, че съм арабин, ми отказват, а аз не съм лош човек, лошото мнение за арабите в България рефлектира жестоко върху такива като мен”, споделя 47-годишният мъж, който е оптимист, че след като разкажем в медиите за него, някой работодател ще се смили и ще го вземе на работа”. Миасар споделя още, че още през 2007 година е избягал от войната в неговата държава. Оставил е там родители, 6 сестри и петима братя, за които почти нищо не знае. Наскоро разбрал, че баща му не е вече между живите. В Ирак е завършил средно образование, справя се с английски език и писмено и говоримо сравнително добре. Бил е три месеца в бежански лагер в София и след като е получил статут на бежанец, го е напуснал. Близо 6 години е живял и работил в София, но след последните бежански вълни, които напълнили българската столица със сирийци, решил да се махне и да намери по-тихо място за живеене и най-важно – да е далеч от сирийските араби.

”Сирийците са лоши хора, аз също се страхувам от тях. 10 000 дойдоха в България, използваха държавата и правителството да ги подслони, да ги храни и издържа. 5000 вече избягаха в Германия и на всичкото отгоре там говорят лошо за България, за да получават социална помощ, без да работят. Искам да остана в Гоце Делчев. От Ирак избягах от войната, а от София от арабите, въпреки че и аз съм такъв. В моята държава войната е между мюсюлманите. Бият се за петрола шиити и сунити, там вече няма американци, тази война никога няма да свърши”, заяви иракчанинът Миасар Ихая. Мечтата му е за свой живот в тихия и красив Гоце Делчев и да не разчита на подаяния, а сам да изкарва парите си и евентуално да свие и собствено гнездо тук.

Ако някой от местните работодатели ми гласува поне малко доверие, нека ми даде шанс да живея като нормален български гражданин. Готов съм да мина през всякакви тестове и проучвания, за да получа доверието на хората от Гоце Делчев. Телефонът, на който могат да ме потърсят за работа, е 0878 303 546 – Миасар Ихия.

 

Spread the love