Жена на годината за 2004 г. Илонка Чучкова съди община Благоевград за 5000 лв.: Инвалидната ми количка не се побра в асансьора, средата е недостъпна

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

Поканиха ме на среща при кмета, но чух да казват: Нека тя да остане там, вие всички се качете

253-04-01 Илонка Чучкова

Жена на годината за 2004 г. Илонка Чучкова съди община Благоевград заради недостъпна среда и дискриминация. Тя се оплака, че инвалидната й количка не може да влезе в асансьора на общинската администрация. На проблема Чучкова се натъкнала, когато през март 2013 г. била поканена от кмета Атанас Камбитов на официална среща. Асансьорът обаче се оказал тесен.

253-04-01 Антоанета робева

„Всички жени, които са носителки на приза, присъстваха, една от тях се качи горе и каза, че една жена е в инвалидна количка и не може да се качи. Последваха думите: „Нека тя да остане там, вие всички се качете”. Аз останах във фоайето, секретарката ми донесе цвете и така всичко приключи! Трябваше стопанинът на сградата поне да слезе, а и срещата можеше да се проведе тук, във фоайето. Мен обществото достатъчно ме е признало, аз имам клиенти, работа и не може една институция да се отнася по този начин”, казва Илонка, която се занимава със счетоводни услуги.

250-01-033333  106506-kambitov

„Когато ми донесоха цветето, аз го оставих тук, защото се събираха пари за инвалидна количка на едно момиче и казах на жените, че кметът е поискал цветето да бъде продадено и средствата да бъдат пуснати. Същата вечер имаше среща в зала „22 септември”, където трябваше да бъдат връчени 100 грамоти на жени, между които и аз. Залата обаче също е недостъпна и аз не отидох, а и не получих грамота. Аз не получих нищо, защото не присъствах, но ми се обадиха жени, присъствали на събирането, и ми казаха, че са получили грамота и бутилка вино. Аз до ден днешен, не получих елементарно извинение, но кметът бе подарил на съпругата си 37 рози”, разказва Чучкова.

Затова тя завежда дело за дискриминация срещу общината, искът е за 5 хил.лв. Казва, че ако спечели, ще купи с парите 2 инвалидни колички.

Юристът и общински съветник Илко Стоянов обясни: „Адмирирам действията на Чучкова и смелостта й да се бори със системата. Същото се случи и със синята зона, когато от един частен случай ние променихме закона. Ще се опитаме да подобрим положението на хората с увреждания в Благоевград. Недопустимо е в 21-ви век да имаме такива проблеми”, коментира Стоянов.

По думите на зам.-кмета Антоанета Робева общината ще направи всичко възможно, за да подобри условията за достъп на хората с увреждания.

 

Снимките

 

1 Илонка Чучкова

2 Антоанета Робева

3 Атанас Камбитов

 

Spread the love