Изложба в РИМ – Благоевград показва: С глинени биберони и дрънкалки от дърво, теракота и бронз си играели децата в древността

Filed under: Благоевград |

254-08-02  2 254-08-02   1

Гостуващата изложба „Знаеш ли тази игра? Игри и играчки от древността” отвори врати вчера за посетители. Изложбата е организирана съвместно с Националния археологически институт към БАН, РИМ – Велико Търново, АМ – Созопол, Старинен музей – Несебър и РИМ – Варна.

В експозицията могат да бъдат видени експонати от фондовете на няколко музея. Играчките са открити по време на археологически разкопки на различни обекти в страната. Те са изработени от глина или теракота. В античността е имало и други играчки, изработени от дърво, метал или от плат. В изложбата присъстват предмети, свързани с отглеждането на бебета и деца, а също и съдове, върху които има изображения на играещи деца или на млади хора, което ни дава информация за техните забавления. Представени са глинени биберони, наречени бутоси. Това са малки съдове с чучури, направени от глина или от метал, които са използвани, за да се нахранят децата. Освен тях са ползвани и дрънкалки, изработени от дърво или теракота, или от бронз, както и от изсушения плод на цветето мак. За да издава звук тази играчка, в нея са поставяни или дребни камъчета, или семенца. Тези играчки са имали най-различна форма.

Сред играчките в експозицията има такива предмети като петлета, войничета, кучета и други животни.

Ученици бяха сред първите посетители на изложбата, които с любопитство изпробваха някои от експонатите.

Експозицията може да бъде разгледана до 31.01.2015 г.

 

Spread the love