Авокатката на перничанина Филип Златанов – Ирен Савова: Изчезването на тефтерите е или мистерия, или безхаберие, трябваше да са заключени в следствието! Защо ги разнасят насам-натам?

Filed under: Общество |

263-09-82-c9156_Image_4371752_407

До делото, което се води срещу Филип Златанов на съдебна фаза, тефтерчетата в оригинал не са стигали. Това обяви пред „Блиц” адвокатката на Златанов – Ирен Савова. Тя подчерта, че оттам ставало объркване по случая. Апелативният съд не е назначил вещото лице Стефан Бенчев, от когото са откраднати тефтерите, каза още адвокат Савова. И допълни, че защитата също не знае по кое дело и по кое досъдебно производство е назначената експертиза.Ето какво каза още адвокат Ирен Савова:– На базата на експертизи дори на досъдебна фаза Златанов е осъден на 3,5 години. В градски съд заверени копия ли е имало тогава
?

– Вещите лица казват по всяка една експертиза как са я направили, на базата на какво са правили експертните си действия и как са ги направили. Когато тефтерите са съхранени и заключени по времето, когато се е водило досъдебното производство, няма пречка вещото лице да си вземе сравнителен материал и да отиде да си ги поиска да му се дадат в оригинал, и да си работи там, на място, а след това отново да ги предаде в касата. Това са изключително важни доказателства. Те трябва да са или по кориците на делото, или в каса на следствието, където се е водило досъдебното производство. По корицата на нашето дело никога те не са постъпвали.

– В каса в следствието или в прокуратуратa?
– В следствието, защото там се е водило досъдебното производство.
– Т.е. не е следвало изобщо да бъдат изнасяни от сградата на следствието?
– След като съдът ги иска, трябва следователят да ги предаде на прокуратурата и оттам прокуратурата да ги даде на съда. А той да ги приложи по корицата на делото. Но това беше осуетено на миналото заседание, което стана и пречка да се отложи делото на 16 октомври, тъй като не беше изготвена експертиза поради липса на оригиналите на тефтерчето. Сега имаме отново заседание на 20 ноември, в което вещото лице Костадинов трябва да предостави експертиза. Той досега не е депозирал в съда експертиза, което означава, че най-вероятно не е могъл да я направи поради липсата на тефтерите в оригинал.

– Само два тефтера ли има по делото?
– По това дело в съдебна фаза има два тефтера – кафяв и бордо. В досъдебното производство не знам какво се случва, тъй като никой никога и никъде не ни е призовавал, което значи, че разследване не се води. След като за толкова години никой не ни е повикал, нямам друго обяснение.
– Има ли заверени копия в апелативния съд на тефтерите?
– Има на избрани страници, но това, че тефтерите ги няма, не означава, че делото няма да се разглежда. То си продължава, тъй като тези тефтери и по заведеното дело в апелативния съд не са в основата на доказателствения материал, защото това не е производство за търговия с влияние. Не е повдигано такова обвинение срещу Златанов. Държавното обвинение е повдигнало едно смехотворно обвинение дали едно решение е качено на сайта на комисията, или не е качено. Така че в никакъв случай това за нас не е някакво основно доказателство, на което да се крепи нашата защита, и по някакъв начин да можем да се ползваме.

– Очевидно много въпроси изникват?
– Г-н Бенчев и прокуратурата трябва да кажат по кое дело е тази експертиза, по които тефтерите са изнесени. Защо след като съдът ги е поискал на 25 септември, те не са предадени веднага на съда, а са отишли във вещо лице, което към този момент не е назначено от съда. Пред нас седят изключително много въпроси. И изглежда като ние да сме си ги саомооткраднали. Но дори и държавното обвинение не е помислило да ни обвини в такива прегрешения. На този етап е така, ще видим. Мистериозно е изчезването. Необяснимо е поведението на прокуратурата при изчезването на такива важни доказателства. Трябва да се прави опит да се намерят. Самите ние научихме от пресата това нещо и не повярвахме, но ето, случило се е.
– Вие подозирате ли, че някой от хората с инициалите е поръчал това?
– Едва ли те са тръгнали да следят вещото лице. Това са някакви мистерии или някакво безхаберие. В никакъв случай не бива да се допуска това нещо. Очакваме развръзка на 20 ноември, ще бъде интересно и какво ще прецени съдът, така че от ранни зори ще тръпнем в очакване.

 

 

Снимката

Адвокат Ирен Савова и клиентът й Филип Златанов

 

Spread the love

Коментар за: Авокатката на перничанина Филип Златанов – Ирен Савова: Изчезването на тефтерите е или мистерия, или безхаберие, трябваше да са заключени в следствието! Защо ги разнасят насам-натам?

  1. „Вещото лице” Стефан Георгиев Бенчев, дето пишкал докато анализирал тефтерчето отлично знае че, много скоро ще „пишка” в „тоалетната” на Мишо Бирата . . .

    FAKT
    2014/ноември/16 at 22:53 PM