Вицепрезидентът на „Подкрепа” Димитър Манолов: Обидно е да спасяват Сульо и Пульо с милиарди, а да не могат да се намерят пари за пенсии

Filed under: Общество |

Социалният експерт Иван Нейков: В момента Ивайло Калфин и финансовият министър Владислав Горанов играят на добро и лошо ченге

17 000 остават без работа до края на годината,14% от новите попълнения в бюрата по труда са хора до 25 години

263-09-01 Димитър Манолов

На фона на раздаването с лека ръка на милиарди, за да оправяш грешките на Сульо и Пульо и разни крадци, но да кажеш, че няма пари за пенсионерите, звучи обидно към хората, каза зам.-председателят на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Пенсиите не са работа на министрите, а на експертите. Ивайло Калфин не е експерт по пенсиите, допълни той.

Имало е случаи в България, когато се е давало на хората, и случаи, в които не се е. По Дянковски без Дянков – може и така да се тълкуват нещата. Истината е, че трябва да има подкрепа и солидарност в социалната система. Пътят тази година е да има допълнително социално подпомагане въпреки тежката ситуация. Дори да бъдат икономисани тези около 10 милиона допълнително, нито от това ще спечели бюджетът. Ако не се даде, по-скоро ще остане горчивина още в началото на мандата, каза бившият социален министър и социален експерт Иван Нейков. Според него пред Ивайло Калфин няма верен ход.

Коледни надбавки за пенсионерите трябва да има и ще има. В момента се играе на добро и лошо ченге – социалният министър Ивайло Калфин и финансовият Владислав Горанов“, допълни той.

Икономистите са хора, които влизат да следват с география и числата малко им бягат. В цялата тази история с пенсионната реформа беше натоварено цяло едно поколение. На фона на тази лекота, с която се раздават милиарди, тази тема за натоварване с пенсионни добавки е нелепа, категоричен беше Манолов. Той припомни, че през 2011 година експертите са направили модел, който е бил много добре балансиран и приспособен към обществото. След това Дянков направи всичко, което му беше на акъла, и нещата загинаха, допълни синдикалистът.

Всяка година се правят преговори между синдикати и работодатели за определяне на минимални доходи. Това са базите, върху които се внасят осигуровки и се трупат средства за изплащане на пенсии. В една част от дейностите те успяват да се договорят, в други – не. Бяха избирани два подхода, които бяха грешни, каза от своя страна Ивелин Желязков от Асоциацията за индустриалния капитал. Същевременно стана ясно че над 17 000 души ще бъдат новорегистрираните в бюрата по труда до края на годината. Мрачната прогноза е на Агенцията по заетостта. „Очаква се договорите им по програми за субсидирана заетост да изтекат през последните 3 месеца на годината”, обясняват от институцията.

Само за периода септември – октомври новорегистрираните, търсещи препитание, са се увеличили с 6070 души. Така през миналия месец търсещите препитание за първи път чрез агенцията са били 45 218. 14% от новите попълнения в бюрата по труда са младежи до 25 г. Всеки трети пък е в предпенсионна възраст.

 

Снимкa

Димитър Манолов

 

Spread the love