За девети пореден път светът отбелязва Деня за възпоменание на жертвите от ПТП, Алекси Кесяков: Над 1000 деца годишно стават жертви на катастрофи

Filed under: България |

Половината от загиналите пешеходци са възрастни хора

263-17-050000088926-middle 263-17-050000088927-middle
За девета поредна година беше отбелязан Световният ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия с шествия, полагане на цветя и временно блокиране на движението в някои градове на страната.
С резолюция на Асамблеята на ООН от 2005 г. денят е обявен да се отбелязва всяка трета неделя на ноември. През тази година датата бе 16 ноември.
В храмовете в цялата страна бяха отслужени възпоменателни панихиди за жертвите на пътнотранспортни произшествия.

263-17-050000088929-middle

Над 1000 деца годишно стават жертви на катастрофи, отчете Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението.
В риск са и младите хора от 18 до 24 години, които се нараняват и загиват като водачи или пътници.
В другата голяма група, която често става жертва на катастрофи, са хората от 24 до 64 години, които са водачи на мотоциклети, мотопеди, велосипеди.
Възрастните хора над 64-годишна възраст основно загиват като пешеходци.
Половината от всички загинали пешеходци са възрастни хора, добави Кесяков.
Според него основната причина за катастрофите е превишената скорост.
„Причините за катастрофите са много. Човек, когато е зад волана, често изпуска вниманието си, не следи пътищата, разсейва се, уморява се. Голяма част от катастрофите са свързани с това, че не познаваме опасностите по пътищата. По принцип е прието да се каже, че 50% от катастрофите са заради превишена скорост, защото бързо се загубва управление”, обясни Кесяков.
По думите му при по-голямата скорост реакцията на човека става значително по-бавна.
„Когато скоростта е висока, погледът започва да се свива напред. Ако при 40 км/ч погледът е широк – около 100 градуса, при 140 км/ч тези градуси са около 30. Възможностите на човек при високи скорости са много ограничени. Ударът е функция на скоростта на квадрат. В тази връзка намалява времето на реакцията на човека. Предпазните колани само намаляват последствията и повредите по човешкото тяло”, каза още Алекси Кесяков.

Spread the love