Перничани стъпват на пръсти край уникална колекция картини на кюстендилския адвокат Йордан Ананиев, показаха оригинали на Майстора

Filed under: Перник |

269-05-03  откриване колекционерска изложба copy

Колекционерска изложба изстреля на седмото небе ценителите на изкуството в пернишката художествена галерия „Любен Гайдаров“. Залата в Двореца на културата приюти оригинали на най-големите български художници. Сред тях са картини на Майстора, Стоян Венев, Панайот Панайотов, Петър Златарев, Борис Димовски, Недко Каблешков, Доньо Донев, Светлин Русев и др. От стените на галерията ни гледа автопортретът на големия български художник Стоян Венев. Присмехулно ни намигва Радой Ралин, нарисуван от неповторимия Борис Димовски. Доньо Донев пък е пресъздал по свой начин Светлин Русев, а художникът Теньо Пиндарев е увековечил образа на неповторимия артист Георги Парцалев. Зрителите ще разпознаят и фурията Стоянка Мутафова, нарисувана от Александър Добринов.

269-05-03  потрлет мутафова copy

Сред портретите са и образите на човека, който през годините е събрал в една колекция всички тези уникални творби – някогашния адвокат от Кюстендил Йордан Ананиев, неговата съпруга и сина Красимир Ананиев, с чието съдействие се организира тази изложба. Сред ценните творби, които зрителите могат да видят, е и знаменитата картина на Майстора „Жътва“, „Кървавото писмо“ на Веселин Стайков, автентичен пейзаж на Васил Карадимов от Велико Търново.

„Край тези картини трябва да стъпваме на пръсти. Тук са събрани в момента безценните съкровища на България.“, коментираха първите зрители, които видяха изложбата в деня на откриването й.

„Горди сме, че имаме възможност да покажем на перничани и на гостите на града ни тези уникални творби“, каза при откриването директорката на галерия Перник Елена Темелкова.
Снимки

1 Директорката на пернишката галерия „Любен Гайдаров“ Елена Темелкова откри колекционерската изложба

2 Портретът на Стоянка Мутафова

 

 

Spread the love