Бившият треньор по борба Славчо Аначков развлича пенсионерите в Кюстендил с турнир по шах: Жените са по-умни, затова не им трябва да играят

Filed under: Актуално от днес,Кюстендил |

 Стоймир Василев е звездата в отбора на беловласите, мести фигурите от 20 г.

Digimax A50 / KENOX Q2

Бившият треньор по борба и дългогодишен състезател от Кюстендил Славо Аначков нахъса пенсионерите да забравят за изтънялото си портмоне с турнир по шах. „Като бивш спортист ми дойде идеята хората от третата възраст да бъдат ангажирани с някакъв спорт, да се развличат от тежкия живот и поне за малко да спрат да мислят за недоимъка. Реших да направя общинско първенство. В него се включиха повече мъже, ясно е – шахматът е свързан с мисловна дейност, а ние знаем, че жените са по-умни и нямат нужда. С това си обяснявам липсата на интерес у тях към турнира по шах“, каза Славчо Аначков.

Пенсионерът събрал 12 отбора, а после разширил надпреварата с такава и по табла, карти и „Не се сърди, човече”. „Най-оспорван е шахът, кой ще надделее, вече таблата – зарчето каквото покаже. Картите също каквото изтеглим. И шахът е играта, на която най-много обръщаме внимание“, добавя пенсионерът. Той се занимава със спорта вече 14 години по пенсионерските клубове. Жените идвали по-малко и предимно на празници. Един от най-активните е Стоймир Василев, който преди 20 години се научил да мести бяло-черните фигури. „Шахът не е пенсионерско занимание, помага и на децата да мислят. Въпреки че аз се запалих, като се пенсионирах, нямаше какво да правя, местих фигурите – опит, грешка – и така се научих. Сега вече се явявам и на състезания, като ядох много бой – на шахматната дъска се научих. Шахът развива умствената дейност, това е много стратегическа игра и тактика също“, коментира Стоймир Василев.

С шахматната партия пенсионерите забравят за ниските пенсии. „Това е и една възможност да общуват, един вид социални контакти“, добавя Славчо Аначков.

Снимката:

 

Славчо Аначков

Spread the love