Деца играят на пътното платно в Перник, родители спират движението, за да бият ъглови удари

Filed under: Общество |

273-09-03 mie 273-09-03 zs

Деца и родители от пернишкия квартал „Христо Ботев” играят футбол буквално върху уличното платно. Наблизо минава пътят за Кюстендил и трафикът е много натоварен. Въпреки опасността обаче малчуганите искат да играят. Стана очевидно и как родители спират движението на колите за Кюстендил, за да могат децата да изпълнят… ъглов удар. Тъчлинията на импровизираното игрището в квартал „Христо Ботев” всъщност е бордюрът. Родители разказват, че не липсват и инциденти и затова се налага да присъстват на мачовете и да пазят децата си, сред които има и глухонеми. Те искат поне преграда на игрището, но никой от общинската администрация не се отзовал на техните писмени молби.

„Децата играят почти на пътното платно. Трябва да ги наблюдаваме непрекъснато, най-вече заради онези, които не чуват, за да не стане беля, тъй като те не чуват и клаксоните на колите”, разказваха родители. Възрастните роми признават, че случващото се не е редно, децата им искали да спортуват, но нямало къде. Като капак бяха показани и стърчащи необезопасени кабели от ел.стълбове, за които мургавите подали сигнал на тел. 112, но и досега никой не им обърнал внимание.

От ОПУ и общинската управа поясниха, че импровизираното игрище отделя главния път за Кюстендил от локалното платно и се намира на едно от най-натоварените кръстовища в града. Да играят там деца, е просто абсурд. Не е вярно и че малките роми няма къде да играят. Само на стотина метра се намира обширният двор на Девето основно училище, в което по всяко време играят и други деца не само от квартал „Христо Ботев”, а и от съседните „Твърди ливади” и „Хумни дол”. При това тук не става дума за някаква сегрегация, защото и сред тях има много хлапета от ромски произход.

Перничани обаче започват да се дразнят, тъй като именно заради тридесетина роми от „Христо Ботев“ градът става за смях.

Spread the love