Дупничани се събраха на 100-годишнината от рождението на партизанина Демиревски: Внукът на Жельо Николай Колев: В Куба сравняваха дядо ми с Че Гевара 

Filed under: Общество |

 Станислав Павлов и бившият депутат д-р Иван Ибришимов  дадоха тържествена вечеря в местен ресторант след конференцията

275-13-01 573

Внукът на партизанина Жельо Димиревски – Николай Колев присъства на честването за 100-годишнината от рождението на дядо си в Дупница. Събитието изпусна по здравословни причини Йордан Чочов от отряда на легендарния командир, но той  изпрати  поздрави  до присъстващите и цветя на паметника на  Жельо. Лидерът на БСП Станислав Павлов и бившият депутат д-р Иван Ибришимов дадоха тържествена вечеря в местен ресторант след конференцията.

275-13-01 576

Бившият кмт Алекси Тасев също уважи  годишнината. Симпатизантът на Столетницата  Страхил  Влахов стана и заяви: „Ако  Жельо се беше  върнал жив от  фронта, съдбата  на Дупница щеше  да  бъде  много  по-различна, на България също”.

Официалното честване започна  с поднасяне  на  венци и цветя пред паметника на Жельо в Дупница. В  сградата на ДНА симпатизанти  на  БКП и БСП, както и гости от съседните  градове  се събраха  на  научна конференция по  случай  100-годишнината  от  рождението  на Жельо. Внукът му Николай  Колев  бе посрещнат  радушно  от  хората в залата и ги смая  със  скромост  и интелект. Той сподели, че когато майка му била в Куба, останала  изненадана  от факта, че на Острова на свободата сравняват  Жельо с техния кумир Че Гевара.

275-13-01 0578

Сред официалните  гости  бяха Цвета  Алексиева – дългогодишна  профсъюзна  деятелка, Чавдар Стоименов от антифашисткия съюз, доц. Минчо Найденов и проф. Минчо  Минев. Сред организаторите  бяха и  бизнесмените  Иван Шопов и Чавдар  Милошев. Бяха изнесени  научни  доклади за живота и героизма на легендарния командир.

 

Spread the love