Фалстарт за първия делови ангажимент на новия губернатор:  Зам.-кметът на Кюстендил Росица Плачкова остави ВиК асоциацията без бюджет от 28 570 лв.: Не е ясно какви са заплатите на служителите, да кажат колко струва климатикът и защо им е интернет, като имат оптичен

Filed under: Актуално от днес,Кюстендил |

Виктор Янев: Ще направим корекции, събираме се пак до края на годината

Digimax A50 / KENOX Q2

С фалстарт тръгна работата на Виктор Янев като областен управител на Кюстендил. Новият губернатор трябваше да председателства заседанието на ВиК асоциацията, което обаче не прие бюджета на новата структура за 2014 и 2015 г. Причината бе вотът на община Кюстендил, представлявана от заместник-кмета Росица Плачкова – бивша колежка на Янев. Тя гласува „въздържал се” и по двете точки, тъй като такова решение й възложи местният минипарламент.

Digimax A50 / KENOX Q2

Община Кюстендил е и с най-голям дял в асоциацията от 46,86%, следвана от държавата с 35%. Кметът на Бобов дол Кирил Станчев гласува „за“ бюджетите, но неговият глас не беше зачетен, тъй като Общинският съвет на миньорския град пропусна да му даде мандат за начина на гласуване. Станчев се позова на предишно решение, което обаче се оказа, че не може да бъде прието. „Вие трябва да имате мандат за всяко присъствие на ВиК асоциацията“, подчерта Гергана Михайлова от областната администрация. Така Кирил Станчев осигури само необходимия кворум за провеждане на заседанието. Кметът на Трекляно Радко Петрунов подкрепи бюджета на ВиК асоциацията.

Digimax A50 / KENOX Q2

След края на заседанието Росица Плачкова изброи и мотивите за гласа си. „Първо, относно броя на служителите и техните длъжности – прието е те да са максимум двама – технически секретар и счетоводител. Съгласно предложението на областния управител те се разминават с предишното решение на асоциацията, предложени са 3-ма души без уточнение на какви длъжности да са. Не е посочен размерът на трудовите възнаграждения, максимален и минимален размер, не е уточнено и времето, за което се назначават служителите. Относно разходите за канцеларски материали и командировъчни – липсва обосновка на посочените суми. Искаме да се представи и ценова оферта за купения климатик, като ни се поясни каква е кубатурата на помещението. Искаме да се обоснове сумата за телефон и интернет. Сградата на областната администрация е свързана с оптичен интернет, кое налага включването на допълнителна интернет връзка и на кой оператор, пред вид факта, че това, което сте ни предложили като бюджет, многократно надвишава предлаганите ценови оферти, които са на територията на община Кюстендил. И последно, трябва да се обосноват подробно всички разходи за ток, вода и други“, каза още Росица Плачкова.

Областният управител Виктор Янев заяви, че предложеният бюджет на ВиК асоциацията за 2015 г. е в размер на 28 570 лв.

„Няма пречка да приемем бюджета на следващо заседание до края на годината. Възражениета на община Кюстендил са основателни и ще направим поправките”, каза Виктор Янев.

Снимките:

1-Зам.-кметът на Кюстендил Росица Плачкова (крайната вдясно)

2- Областният управител Виктор Янев – в средата, отляво – Кирил Станчев – кмет на Бобов дол, Радко Петрунов – кмет на Трекляно

3-Виктор Янев и Гергана Михайлова – директор на специализираната дирекция

Spread the love