Режисьорът Александър Морфов: Слави Бинев става най-много за шеф на басейн, опоненти на сегашното управление опитват да яхнат протеста на творците

Filed under: Общество |

Не искам нови избори, а правителство със специалисти

279-09-01 Бинев

 Александър Морфов, който е главен режисьор на Народния театър, напусна в знак на протест срещу избора на Бинев. Ето какви са неговите мотиви за напускането и коментарите му за назначението на Слави Бонв като шеф на парламентарната комисия по култура.

 

–        Това ли е културната революция, г-н Морфов?

–        Може би да. Но тепърва ще разберем дали ще успее.

–        Можете ли да привлечете и публиката към протеста на площада?

–        Вижте, аз не съм стратег и не съм си поставял за цел да организирам хора и бунтове. Това беше организирано извън знанието ми, но аз бях длъжен да дойда, защото напълно споделям вижданията на колегите ми. Ако мислите, че се чудим кого да излъчим за лидер, че да оглави народно движение, жестоко се лъжете. Имам един злощастен опит преди 10 години да се занимавам с това, но разбрах, че не е моето нещо.

–        Опасявате ли се, че може опоненти на сегашното управление да се опитат да яхнат вашия протест срещу назначението на Слави Бинев?

–        Те вече се появиха. Някакъв човек с мегафон вече се опитва да го прави.

–        Г-н Морфов, кога стигна културата у нас до състояние да седи на жълтите павета пред кордон полицаи и депутати?

–        Не знам.

279-09-01 Морфов

–        Имате ли какво да кажете на Слави Бинев?

–        Не. За мен той не съществува. Той е продукт на една друга политика, на организирана акция срещу българската култура. Даже не мисля, че той е виновен. Нали знаете старата приказка за баницата и лудия, който я яде. Да, иначе е един целенасочен, брутален, арогантен и неграмотен човек, който си е помислил, че няма нищо лошо да стане и той шеф – на културата.

–        Може ли един творец да се съгласи с твърдението му, че слушането на чалга и създаването на клубове за такава музика може да се сравни с карикатурите на Мона Лиза?

–        Не. Това е абсурдно. По-глупаво слово не съм чувал в живота си. Обидно ми е даже да го коментирам.

–        Защо напуснахте Народния театър?

–        Защото не мога да продължа да бъда „държавен служител“. Пък и вижте, театъра го е имало преди мен и ще продължи да го има.

–        Бинев ви нарече платени протестиращи?

–        Кой ми плаща на мен? Може би културата? Може би театърът? Платен съм от него, за да протестирам за него, за културата. Със Слави Бинев няма какво да диалогизирам. Това е една парадоксална личност, но в нашата парадоксална действителност всичко може да се случи. Според мен единственият пост, до който човек като него може да стигне, е най-много управител на плувен басейн. А тук говорим за културата на България. Повтарям думите си, че Слави Бинев е един необразован простак.

–        Но Валери Симеонов се закани да Ви съди?

–        Има естетически понятия, които човек не може да оспори. Не знам как Симеонов може да ги оспори. Искам да ви кажа, че за разлика от Бинев Вежди Рашидов има своите позиции в българската култура.

–        Искате ли нови избори?

–        Не. Искам правителство със специалисти. Това ни трябва. Виждате какво се случва – всички искат да се докопат до властта, за да се облагодетелстват.

 

Снимки

1 Слави Бинев

2 Александър Морфов

 

Spread the love