Главният секретар на МВР: Ударихме няколко криминални „предприятия“, които доста дълго са извършвали убийства и по този начин са решавали икономически интереси

Filed under: Искам думата,Последни |

Разследванията за убийствата на Георги Илиев и Фатик напредват, посочва Светлозар Лазаров

284-10-01-svlazcov-1

Точно преди година главният секретар на МВР Светлозар Лазаров даде интервю, в което разказа подробности за борбата с организираната престъпност, както и за разследването на убийството на боса на ВИС-2 Георги Илиев.

 

– Г-н Лазаров, готви ли МВР голям удар на старта на 2014-а?

– Провеждат се разследвания. Няма да навлизам в повече детайли.

– Наскоро разбихте бандата за рекет на Рижите – имало ли е чадър над тях?

– Не може 4 г. да е имало такава банда, че само размерът на оборотите им от лихви да достига 1 млн. лв. на месец. И това да не стигне до МВР – като оперативни, явни или каквито и да са други сигнали. В случая проведохме разследването под друг ъгъл. То бе под надзора на Специализираната прокуратура.

– Има ли все пак скрити сигнали в полицията?

– Първите данни за престъплението са от 2009-а. Тогава в териториалното звено за борба с организираната престъпност е открито оперативно дело, което е събирало прах. След като служителите, които би трябвало да противодействат на организираната престъпност, не си бяха свършили работата, колегите от Криминална полиция го направиха. За мен е необяснимо в страна – член на НАТО и ЕС, да съществуват гангстерски банди, които тормозят физически и психически хората с години. И в същото време да се дават парадни интервюта от лъскави зали и студиа.

– Ще има ли още акции срещу рекетьори?

– Да. В цяла България, но не искам да влизам в детайли.

– Да чакаме ли удари по контрабандата?

284-10-01-Fatik-001

– Да. Ударихме няколко криминални „предприятия“, които доста дълго са извършвали убийства и по този начин са решавали икономически интереси в годините.

– Използвахте израза „криминални предприятия“. Работите ли по поредната серия „Килъри“?

– Да, ще има.

– Но всеки министър, който дойде на власт, разбива по една или няколко такива „фабрики“. Очаквате ли операциите да завършат с присъди?

– Не съм убеден, че делата на всички разбити групи са в съдебна фаза. А това е целта – тези досъдебни производства да влязат в съда. И там да се достигне до обективната истина. Целта е генерална превенция, защото аз не вярвам в индивидуалната превенция по отношение на лица, участващи в организирани престъпни групи.

284-10-01-Kiril Kirov-Yaponetsa

– Заканвате се на престъпниците – не правете криминални сдружения, защото ще ви хванем?

– Аз го казвам, тъй като колегите работят по конкретни случаи. И вече има резултат. Спазването на закона не е заплаха, иначе рискуваме да имаме улично правосъдие.

– Ще изречете ли някога: „Ние ги хващаме, те ги пускат“?

– Това е патент на други. Мисля, че няма да го кажа.

– Знаете вече кой е убил боса на ВИС Георги Илиев, нали?

– Определено е поставена задача да се работи по т.нар. знакови убийства. На Георги Илиев, на Филип Найденов – Фатик, стрелбите по Кирил Киров – Японеца. По отношение на Илиев бе извършен следствен експеримент тази есен и бе изяснено откъде е стреляно. Беше направена съдебна поръчка до Германия, изпратихме им пушката, с която е извършено убийството. В завода производител са възстановени фабричните й номера и по обратния ред е изяснено как е стигнала до България.

– И как е стигнала?

– Това е част от разследването и не мога да го коментирам. Дошла е по законен път. Само това мога да кажа. За Японеца се разпитват лица и нещата вървят в положителна посока. И за убийството на Фатик мога да кажа, че при обиските при задържането на организирана престъпна група (Килърите 4) бе намерено незаконно оръжие. При ДНК анализ от него стана ясно, че резултатите съвпадат с ДНК на лицето, в което е намерено. Същият профил ДНК има и на една от маските, намерени при обиските след убийството на Фатик. Вие си направете изводите дали става дума само за свидетелски показания.

– Защо разкритията се правят чак сега?

– С определено неудобство искам да кажа, че са минали толкова години. Но за съжаление не съм аз човекът, който трябва да отговаря на многото въпроси „Защо?“.

– От няколко дни се прокрадва новината за готвен терористичен акт. Неведнъж казахте, че няма данни, но все пак – защо полицаи обикалят със снимки по хотелите?

– Това им е работата на колегите. След терористичния акт в Сарафово имаме изменена среда за сигурност.

– Но те обикалят от седмица, а не от година, когато бе атентатът…

– Ако ги няма, ще ме питате защо няма полицаи по време на празничните дни. Към момента в МВР няма данни за конкретно, непосредствено подготвяно престъпление като терористичен акт. Говоря за конкретни хора, за конкретни действия. Няма такава информация.

– Бежанци, протести, съкращения в системата. Каква е оценката за 2013-а?

– Най-голямата заплаха към момента не са бежанците, а тежкият миграционен натиск към нашата страна. Кризата е овладяна. Случи се нещо, което няма аналог в последните десетилетия. Браним границата си с жив щит и аз не съм си представял, че ще се стигне дотам. Като главен секретар мога само да се гордея със служителите на МВР. Условията са изключително сурови и стигнахме дотам, че нямаме техника, с която да ги извозим до постовете на границата.

– Одобрявате ли стената, която започва да се строи на границата ни?

– Да. Виждал съм проектите, но искам да поставя въпроса дали трябва да спрем с 30-километровата отсечка и дали не трябва да продължим. Защото миграционните процеси няма да спрат. Според мен е необходимо изграждането на инфраструктурни съоръжения по всички уязвими точки, но решението е политическо.

– Протестите разклатиха ли доверието в МВР?

– Първо, искам да благодаря на колегите. МВР запази мира и спокойствието в държавата, не допусна насилие и ескалация на напрежението. Сметката за противопоставянето в обществото да си я плащат политиците. Защото от наблюденията, които имам, протестът е политически, а не е граждански.

– Добре ли се чувствате на стола на главния секретар?

– Не съм имал време да си направя равносметка. Във форма съм.

– Постът стана „горещ“ благодарение на Ваш предшественик, а по това време и началник – Бойко Борисов. Познавате ли го?

– В МВР нямаме навика да коментираме началниците си. 8 г. ми е бил началник – като главен секретар и после като премиер.

– Заплашват ли Ви, г-н Лазаров?

– Пряко никой не си е позволил да ме заплашва, поне досега. Имал съм подмятания, намеци за това, че ако продължа в определена посока – „може нещо да ти измислят, да те омаскарят“. Но това е част от работата. Ако се касае за мен – във форма съм. Притеснявам се за семейството си, защото ги лишавам от близост. Притеснявам се за родителите си, защото изживяват нещата около мен. Не си заслужава да ме заплашват, защото съм част от голям екип – полицаи и прокурори. Създаден е механизъм за екипна работа, чието функциониране не зависи от един човек. Но все пак, ако някой ме заплаши, няма да го оставя…

 

 

МВР разигра убийството на Георги Илиев, косми от местопрестъплението в Слънчев бряг не са изследвани от 2005 г.

 284-10-01-kare-G.Iliev-5

През 2013 г. – за първи път след 25 август 2005 г., в комплекса Слънчев бряг бе разиграно убийството на боса на „ВАИ холдинг“ Георги Илиев. Екип от следователи, прокурори и полицаи проведе следствен експеримент пред комплекса „Мултиплейс“ в курорта (сега дискотека „Гранд“), където в нощта на 25 август преди осем години неизвестен стрелец прониза шефа на бившата ВИС-2 с куршум право в сърцето. Три дни след убийството полицията откри в живия плет до близкия хотел „Хризантема“ оръжието на престъплението – австрийска пушка „Аншуц“, 22-ри калибър. Пушката бе със заличен сериен номер. Стреляно е с патрони „Шпингер“ с хидрошоков връх.

Куршумът бил с дупка на върха, която при изстрела събира голямо количество въздух и причинява фатални разкъсвания в тялото на жертвата, обясниха експерти. Илиев не е имал никакъв шанс, куршумът е попаднал в артерия над сърцето. Следователите се натъкнали и на две стойки – едната насочена към масата на Георги Илиев, а другата – към гостите му. Първоначално се е смятало, че стрелецът е натиснал спусъка от покрива на хотела, тъй като прострелването е било под ъгъл от 25 градуса. По-късно обаче станало ясно, че убиецът е нанесъл удара, притаен в храстите.

Следственият експеримент с оръжието има за цел да се провери колко висок е бил стрелецът, къде точно е стоял до живия двуметров плет край „Хризантема“.

Въпреки че пушката беше намерена няколко дни след убийството, цели осем години с нея не е провеждан следствен експеримент по неизяснени до момента причини, казаха източници на „Преса“ от разследването. Друг скандален факт е, че намерени косми от мястото, където се предполага, че стрелецът е дебнел, са стоели досега като веществени доказателства, но не са били изпратени за ДНК експертиза пак по неизвестни причини.

ДНК профил не е открит и върху приклада на пушката. Практиката показва, че в почти 40% от случаите там остават следи от ДНК от бузата. Все още не е ясно дали оръжието е било почистено, или става въпрос за небрежност от властите, извършващи огледа. Делото за убийството на шефа на „ВАИ холдинг“ в момента е под контрола на Националната следствена служба. Разследването се води от Веселин Мартински. Той оглавяваше и екипа, който работеше по случая с убийството на сестрите Белнейски. От 2005 г. досега делото три пъти е било спирано. Това е четвъртото му възобновяване, сега предстоят и разпити на нови свидетели.

Възстановката на убийството в Слънчев бряг е разпоредена заради възобновяване на разследването. Това стана след показания на двама анонимни свидетели по делото „Килърите 3“ срещу пернишката банда на Васил Арарски-Райко Кръвта. При ареста на групата през август т.г. те заявили, че Райко Кръвта е убиецът на Илиев и благоевградския лихвар Васил Горчев-Кьоравия пред хотел „Ален мак“ в града на 20 януари 2004 г. Делото за убийството на Горчев също е възобновено.

 

 

Снимки:

1 Светлозар Лазаров

2 Филип Найденов – Фатик

3 Кирил Киров – Японеца

4 Георги Илиев

 

Spread the love