4 г. пробиват скалите на Кресненското дефиле за тунела на АМ „Струма”, експертът инж. Цанев пред съветниците в Сандански: Отчуждаването на имотите ще приключи за 8 месеца

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

291-08-01  IMG_2770

През 2016 година ще започне дългоочакваният строеж на тунел в участъка на Кресненското дефиле, заяви инж. Огнян Цанев, представител на Национална компания “Стратегически инфраструктурни проекти”. Фирмата е създадена преди 3 г. с изменения в Закона за пътищата и е на пряко подчинение на министъра на регионалното развитие. Фирмата отговаря за изграждането лот 3 на автомагистрала “Струма”, който започва от Благоевград до пътния възел при село Дамяница. Край селото в момента се изгражда лот 4.

Инж. Цанев представи на общинските съветници в Сандански участъка, който се намира в землищата на село Плоски, Сандански и село Дамяница.

“Вече е представен идеен проект, отчуждителните процедури са в самото начало. След съгласуване в МОСВ проектът ще бъде внесен в общинската администрация в Сандански”, обясни представител на държавата. Според инж. Цанев отчуждителните процедури могат да приключат в рамките на 6-8 месеца. След това ще се избере фирма, която да изготви и представи техническите проекти, и ще започне да строи участъкът от Кресна до пътен възел „Дамяница”. Една ще бъде фирмата, която ще направи техническите проекти и самото строителство. Тази процедура също ще продължи около 6-8 месеца. В началото на 2016 г. реално може да започне строителство на отсечката.

Държавната фирма разполага с готов идеен проект за тунелното трасе в Кресненското дефиле. Той ще бъде с дължина от 15 км и половина приблизително. Като дължина този тунел е четвърти в света, но като обща дължина, понеже е с две самостоятелни тръби, всъщност ще бъде вторият по дължина и първият в Европа. Другият подобен тунел е в Китай, чиято дължина е 14 километра.

Строителството на самия тунел ще продължи 5-6 години, тъй като ще се изпълнява по нов австрийски метод, а и самият терен – дефилето в Кресна, е с доста разнообразна природа, природни дадености, структура. “Ще има между 8 и 12 забоя, които ще се пробиват едновременно, така за около 4 години ще бъде пробит самият тунел. За останалите година и половина–две да бъде довършен. Това съоръжение ще бъде първото, изградено в Европа, обясни инж. Цанев. Тунелът е пътен, изцяло съобразен с екологинчите изисквания. Нека не забравяме, че районът е и доста земетръсен, коритото на река Струма също е близо до моста”, разясни експертът.

Жп линията, която минава в дефилето, е самостоятелно трасе, тя по никакъв начин не засяга пътя. В този участък на автомагистралата не са предвидени виадукти като тези на Витиня.

 

Снимката:  Инж. Огнян Цанев, експерт от МРРБ

Spread the love