С 1 млн. лв. кредит запушват дупките в бюджета на Перник, кметът Иванов запазва структурата на общината със 184 щата, разкрива два нови отдела и кръцва чиновник в кметство „Изток”

Filed under: Перник |

БСП съветничката Ралица Андреева: Новата структура е опит за разправа с неудобни служители

Петьо Фетфов: Росица Янакиева да каже в чий джоб потънаха 18 млн. лв., предоставени от правителството на тройната коалиция за компенсация на руднична дейност в Перник

Освободиха учебните заведения от такса „смет”

294-02-01  IMG_6207 copy

Общинските съветници в Перник одобриха изтеглянето на кредит от 1 млн. лв. С него новият кмет Иван Иванов ще запълни дупките в бюджета на общината, уточни председателят на групата съветници от ГЕРБ в Общинския съвет Милена Миланова.

Председателят на бюджетна комисия в ОбС-Перник Ивайло Богданов определи поемането на нов заем от общината като начин за излизане от финансовата криза, в която се намира. „Както стана ясно, на днешната сесия бе гласувано поемането на краткосрочен заем, с който община Перник ще може през следващата 2015 г. да поеме най-спешните плащания – по споразумения за изминали периоди и дългове, натрупани от предишната управа. Всички знаем какво е положението в общината. Няколко пъти вече кметът Иванов съобщава данни, от които се вижда, че финансовото положение е много тежко. Така че даваме по-големи правомощия на кмета с вземането на този заем, за да може да поеме най-неотложните нужди“, заяви Ивайло Богданов.

294-02-01  СЕСИЯ 5 copy

Предколедното настроение бе далече от страстите, които се разгоряха на последното за годината заседание на пернишкия Общински съвет. Напрежението се усети още с изключително актуалния въпрос, който постави представителят на десницата в местния законодателен орган Петьо Фетфов. Той попита знае ли се каква точно е съдбата на получените близо 18 милиона лева от правителството на тройната коалиция като компенсация за появилите се в резултат на въгледобива табани върху общински терени с оглед днешното катастрофално финансово състояние на общината и твърдението на бившия градоначалник Росица Янакиева, че Перник от 15 години насам е с постоянен дефицит между 11 и 15 милиона лева.

294-02-01  съветници ГЕРБ 2 copy

През 2008 година дефицитът е бил 11 милиона и би трябвало с въпросните пари той да е покрит и да са останали още 8 милиона за харчене. Фетфов поиска от новия градоначалник за следващото заседание на ОбС да бъде представена точна справка за случилото се с парите – за какво, къде са харчени.
После страстите се нажежиха и във връзка с обсъждането и приемането на новата структура на общинската администрация. От левицата бяха категорични, че сметките не излизат, че идеята, лансирана предварително, е да се въведе нов, по-ефективен модел на управление, който да гарантира и желанието на новия кмет Иван Иванов да се харчи толкова, колкото е изкарано, и да се гарантира по-високо качество на обслужването на населението. Вместо това според представителите на БСП и коалиция има раздуване на отделни звена в администрацията за сметка на други. „В докладната на кмета няма мотиви, а само статистически данни. Не разбрах как ще се подобри работата на администрацията и има ли финансова обосновка за промените. Внасяте новата структура в навечерието на празниците, в тежка финансова ситуация и без никакви мотиви”, заяви председателката на групата съветници от БСП Ралица Андреева. Общинските съветници от ГЕРБ и от ЛИДЕР защитиха управата с твърдението, че не се случва нищо страшно, тъй като всеки кмет трябва да си направи екипа, с който да работи. Това с нищо не засяга синдикалните права на работещите в общината, заяви Пламен Борисов. Милена Миланова отсече категорично, че декларацията на синдикалистите, внесена в началото на вчерашното заседание, „е всичко друго, но не и уважение от сериозни хора”.
Левите съветници реагираха остро и на отнемането на една от и без това малкото щатни бройки в най-голямото пернишко кметство Изток, без какъвто и да било дебат в пленарна зала и в постоянните комисии, за да бъде разделена тя на две за селските кметства в Богданов дол и Расник. Така Изток остана само с шестима служители, което ще създаде проблеми в обслужването на над 20 000 жители в района. Въпреки това с гласовете на 28 от общинските съветници новата структура на oбщина Перник бе приета. Така броят на служители в общината се запазва – 184. Създадени са две нови дирекции – „Инвестиционно проектиране и устройство на територията” и „Строителство, инфраструктура и екология”. В някои от старите дирекции броят на служителите ще бъде намален, а част от съветниците, както и РС на КНСБ подозират, че зад новата структура се крият опити за разправа с неудобни и «непослушни» служители. От синдиката обаче заплашиха със завеждането на съдебни дела в случай на уволнение. Повечето от местните законотворци от дясното политическо пространство категорично отхвърлиха обвинението и заявиха, че няма нарушение на трудовото законодателство. Спорове имаше и около приемането на докладната, внесена от кмета Иван Иванов, с която той поиска съгласието на местните законотворци да изтегли един милион банков кредит за някои неотложни плащания. Според кмета Иван Иванов заради тежкото й финансово състояние общината се нуждае спешно от средства за изплащане на сумите по наложените от частни съдебни изпълнители запори на банковите сметки, както и за изпълнение на подписаните с отделни фирми и НАП споразумения за разсрочено плащане на просрочените задължения. Кредитът ще бъде краткосрочен с краен срок на погасяване 25 декември 2015 г. при максимален лихвен процент 6,5 процента годишно. Заемът ще бъде обезпечен с учредяване на втора по ред ипотека на общинска сграда в центъра на Перник. Община Перник има задължения над 16 млн. лв., от които 12 млн. лв. са просрочени, припомни градоначалникът.
От ляво вчера бяха категорични – парите да са само и единствено за тази цел, от десницата пък разшириха кръга и дадоха възможност на градоначалника да използва част от милиона и за заплащане на забавени заплати на служители от общински предприятия и други дейности.
И тъй като темата „безпаричие” е актуална вече повече от месец, председателят на групата съветници от ЛИДЕР Стойчо Василев даде идея тази година да бъде обявена за нулева по отношение на Международния фестивал «Сурва». Рационално зрънце в нея има, но предложението е закъсняло, подготовката на фестивала е в доста напреднала фаза, или както е казал народът – «късно е, либе, за китка», контрираха леви съветници.
Вчера пернишкият ОбС взе решение и да освободи учебните заведения от заплащането на такса смет, прие и план-сметката за определяне на разходите за услугите, касаещи сметосъбиране, извозването и депонирането на твърдите битови отпадъци, както и за поддържането на чистотата на обществените места в общината през 2015 година.

 

 

 

 

 

Spread the love