Емилия Попова и Радина Балабанова направиха захарна къща за коледния базар в Самоков, Георги Михайлов изпече сладкиши, класната Невяна Нейчева: Събраните средства ще дарим на сираци

Filed under: Общество |

295-09-01 Славея Петрунова преподаватека по български език от ОУ Митрополит АвксентийВелешки

 

Богата музикална програма, кулинарни изкушения, картички и красиви сувенири събраха на коледен базар деца и възрастни на градския площад „Захарий Зограф“ в Самоков. Благотворителната инициатива бе открита от кмета Владимир Георгиев. Средствата, набрани от базара, ще бъдат дарени на деца в нужда. Благотворителната инициативата се организира от община Самоков и училищните ръководства в града.

В подготовката за базара взеха участие деца от подготвителните групи и ученици от първи до дванайсети клас. Всяко училище бе направило щанда си атрактивен. Бяха представени кулинарни изкушения – коледни ястия и сладкиши, коледни картички и предмети, красиви сувенири, изработени с много любов и отговорност от учениците от ОУ “Митрополит Авксентий Велешки“, ПГ „Константин Фотинов“, СОУ“ Отец Паисий“, НУ „Петър Берон“, ОПУ „Неофит Рилски“. Всички бяха обединени от каузата да помогнат на децата в неравностойно положение и очакваха благотворителността на възрастните.

295-09-01    IMG_2939 295-09-01    IMG_2950

Самоковци прииждаха и се възхищаваха на старанието, което са положили децата. Интерес и приятна изненада се четяха в усмивките на хората, пожелали да разгледат и закупят по нещо празнично за себе си или свои близки и с това да помогнат на ученическата акция. С вълнение и ентусиазъм се бяха изпълнили малките продавачи, а това заедно с вложените усилия, желание, креативност и всеотдайност по приготовленията около събитието доведе до желания резултат.

Невяна Нейчева, класна на 6-и клас, заяви: „Благотворителният базар е за децата, лишени от родителски грижи. Всички ученици взеха участие и се включиха със сладкиши, играчки, картички, особено със сладкишите, и почти всичко се продаде”.

295-09-01   преподавателки от ПГ Константин Фотинов

Габриела Чалъкова беше изработила коледни картички. С много любов Емилия Попова и Радина Балабанова бяха направили страхотна захарна къща, която им отне около 3-4 часа. Всички деца бяха много дейни. Георги Михайлов бе приготвил различни видове сладкиши.

Надя Велинова и Петя Младенова се включиха с продукти по 5 лв. и всеки можеше да избере това, което му харесва. „Съвместно с община Самоков решихме да помогнем на децата от центъра. Идеята е средствата от продаденото да отидат за тях“, казаха те.

Със сладкиши, картички, играчки се бяха подготвили и ученици от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“.

„Вече за трета година се организира базара. Доста хора се спряха, за да си закупят от нашите вкуснотии”, споделиха ученичките от 7-и б клас Ива Борисова, Милена Ковачка.

Славея Петрунова, учителка по български език и литература в ОУ “Митрополит Авксентий Велешки“, каза: „Родителите са помагали на по-малките, а големите сами са се справили. Можете да видите и иновации за всеки според вкусовете. Цените са по-скоро символични – от 50 ст. до 5лв. Най-красиви са сурвачките”.

Класните ръководители на вторите класове Змийчарова, Славка Георгиева, Ангел Занев и Валентина Попова са организирали учениците от НУ „Петър Берон“.

Марияна Гаджова – учителка по изобразително изкуство в ОПУ “Ноефит Рилски“: „Децата работиха в часовете по домашен бит и техника със сериозното участие на госпожите. Децата работиха с желание. Изработиха венци, калъфки, чаршафи, покривки. В часовете по дървообработване изработиха дъски, точилки, лопатки, прибори за камини“.

ОУ „Христо Максимов“ по традиция участва с красиви ръчно изработени от ученици, учители и родители сурвачки, картички, венци, свещници, коледни сладки и още много изненади.

 

Spread the love