Хореографът Владко Евтимов заведе коледари да пеят в черквата „Св. Богородица” в Дупница, отец Костадин Бошняков раздаде гевреци на момчетата

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

01-05-01 Za 11Uleto 3 snimki

Хореографът Владко Евтимов заведе коледари в черквата „Покров на Пресвета Богородица”, по-известна като „Св. Богородица” в Дупница. 24-годишният педагог възроди забравената традиция в първия ден на Коледа, когато заедно със свои възпитаници от танцова школа „Терпсихора” гостува на храма, в който бабата на майстора на български хора и чуждестранни национални танци Василка Дойчинова работи като месачка на нафора. Отец Костадин Бошняков посрещна пременените с ямурлуци и калпаци момчета и в отговор на благопожеланията им подари гевречета и коледни чорапчета, пълни със сладки лакомства и плодове.

01-05-01 Za Uleto 3 snimki

Емилиян Мехмедов, Денис Стоянов, Иван-Асен Станков, Мартин Агонцев, Димитър Димитров и Здравко Васев пяха традиционните коледарски песни и наричаха за здраве и берекет не само в черквата, но и в домовете на свои приятелчета от школата, които живеят в дупнишкото село Яхиново. Коледарите бяха посрещнати от родителите и близките на Рая, Моника, Съни, Николет, Никол, Надя, Магдалена и Наталия. Коледарите обикаляха къщите на свои близки и познати над 5 часа. Исках децата от школата да се върнат във времената на прадедите си и да се докоснат до обичая на коледуването, който в миналото е бил един от най-обичаните, сподели Евтимов. Той се занимава професионално с хореография от 1 г. Играе български народни танци от дете. През м. март миналата година създаде школата „Терпсихора”, където освен български народни танци преподава и руски народни танци, както и танци на други нации.

Снимките: Коледарите със своя преподавател Владко Евтимов и месачката на черквата Василка Дойчинова.

 

 

 

Spread the love