Огнен ад в Пиринско през почивните празнични дни

Filed under: Благоевград |

46 пожара гасиха огнеборците в Благоевградска област по време на празниците, къщи горяха като факли, един загина, погълнат от огъня

САМО ЗА САЙТА -2  Георги Пармаков

„Десетки къщи горяха като факли по време на празниците по Коледа и Нова година в Пиринско. 46-има пък са общо потушените от огнеоборците в областта пожари по време на празничните почивни дни”. Това каза пред репортер на в. „Вяра” шефът на пожарната в Благоевград Георги Пармаков. „За нещастие обаче има и един смъртен случай, който стана в ранните утринни часове на 1 януари. Сигналът е получен от горяща къща в Гоце Делчев, минути след това на мястото, откъдето той е подаден, пристига дежурен екип на пожарната в града, но за съжаление огнеборците открили на втория етаж от къщата тялото на починал 40-годишен мъж”, допълни той. Причините за пожара и смъртта му все още са в процес на установяване, подчерта още Георги Пармаков.

Къща в Разлог изгоря също в първия ден на новата година. Сигналът за пожара е получен към 17:42 часа. Огнеборците не позволили на огъня да се разпространи към съседните постройки, но не успели да спасят къщтата, в която е избухнал пожарът. За щастие няма пострадали хора при този инцидент.

Както в. „Вяра” писа, на 2 януари пък пожар обхвана три къщи в гърменското село Горно Дряново. Два екипа огнеборци от Гоце Делчев се бориха с огъня, докато го погасят. Изгорели са 240 кв. м покривна конструкция, около 800 кг тютюн, кирпичена къща, домакинско имущество, мотоциклет и около 5 куб.м дърва за огрев.

Големи пожари имаше и в две ферми по празниците. 11 000 бали сено, лек автомобил „Опел Вектра”, два сеновала с обща площ 840 кв.м са унищожени при пожар в района на петричкото село Марино поле. Огънят е лумнал на 31 декември. Погасен е от екипи на РСПБЗН-Сандански и РСПБЗН-Петрич. Спасени 200 овце, 2000 бали сено и сграда на пастирите. На 4 януари около 04:56 часа е получен сигнал за пожар в сеновал в района на петричкото село Марикостиново. Огънят е погасен от огнеборците от Петрич. Изгорели са около 7000 бали сено. Автомобил „Мерцедес“ пък изгоря напълно между селата Горно Спанчево и Пирин. Сигналът за инцидента е получен малко след 15:00 часа на 2 януари. Огнеборците от Сандански изгасили пламъците, но автомобилът изгорял напълно.

Снимка – Георги Пармаков – шеф на пожарната в Благоевград

 

Spread the love