Многохилядни протести срещу ислямизацията в Германия

Filed under: Свят |

ЕС да се пребори с ислямофобията, поиска Ердоган

03-20-02-Doich-protesti

Над 18 000 души се събраха предната вечер на митинг срещу имигрантите в Дрезден, организиран от дясното популистко движение ПЕГИДА (PEGIDA). В последното шествие дни преди Коледа там участваха почти същият брой хора.

През октомври движението се радваше едва на няколкостотин последователи. Шествия на „Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада“ имаше още в Берлин, Щутгарт и Кьолн, но според първоначалните данни са били по-малки по численост от контрадемонстрациите.

На контрадемонстрацията в Дрезден се събраха 3000 души по данни на полицията. Хиляди хора взеха участие в демонстрации против ПЕГИДА и в други градове. Протестите, организирани от движението „Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада“, бяха осъдени от църквата, бизнеса и политически лидери.

Катедралата в Кьолн е изключила външното си осветление в знак на протест срещу ПЕГИДА. Няколко хиляди участваха в контрадемонстрацията в Кьолн.

Време е ЕС да се пребори с ислямофобията на фона на нарастващите антимюсюлмански протести, вместо да „се опитва да дава уроци“ на Турция. Това заяви вчера държавният глава на Турция Реджеп Ердоган.

В реч към турските посланици в чужбина той призова Блокът да „ревизира своята турска политика“, обвинявайки Брюксел, че бави решението си за членството на Анкара в съюза.

Според Ердоган расизмът, дискриминационните действия и ислямофобията бележат ръст в Европа, отбелязвайки, че расистки организации печелят симпатии в някои западни общества „с всеки изминал ден“. „Ако с този проблем ЕС не се справи днес и ако популизмът плени европейските политици, ЕС и европейските ценности ще бъдат поставени под въпрос“, каза още президентът.

В своята реч той призова дипломатите в чужбина да отстояват категорична външна политика и да представляват силна и сигурна в себе си Турция по време на неговото управление. „Тези, които размахват пръст и укоряват Турция, трябва да видят, че си имат работа с една нова Турция, голяма Турция, с нейната икономика, демокрация и външна политика“, добави още той.

 

Снимки:

  1. 18 000 се събрали на митинг срещу имигрантите в Дрезден.

 

Spread the love