27-годишният безработен ММА боец Борислав Георгиев извади сребърен кръст от ледената река Джерман в Дупница, роми ругаха отец Паликарски

Filed under: Дупница |

 Събраните пари ще бъдат дарени за операцията на Милчо Милошев в Германия

P1320910 copy

 

Борислав Георгиев от местния спортен клуб по ММА „Марек” се пребори за богоявленския кръст в Дупница. За първи път след възстановяването на традицията архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски хвърли в река Джерман сребърен, а не дървен кръст, както беше на предишните празници.

03-08-81-P1320852 copy 03-01-P1320902 copy

20 момчета от ММА клуба пък разчупиха друга традиция – на Йордановден в реката да влизат само роми. Смелчаците си спечелиха симпатиите на дупничани и с намерението да дарят събраните средства, които им дават хората при обиколката с кръста, на нуждаещо се от лечение момче от Благоевград.

03-08-81-P1320875 copy 03-08-81-P1320869 copy

Събраните средства ще бъдат дарени на 18-годишния Милчо Милошев, който тренира джиу-джицу и ММА в клуб „Ипон” и му предстои операция в Германия.

„Омръзна ни само цигани да улавят кръста на Йордановден. Искаме българите да се обединим. Пожелавам си повече късмет и щастие. Пожелавам си да се обединим всички българи, за да може да се оправим. Правим всичко това, за да помогнем, с благотворителна цел и заради традицията. Догодина пак ще сме на реката”, каза късметлията пред „Вяра”.

03-08-81-P1320894 copy 03-08-81-P1320876 copy

„България над всичко! Българияяя!, викаха приятелите на 27-годишния боец. Смелчагата се сдоби с християнския символ след кратко търсене в ледената вода на река Джерман, която хвърлилите се за светинята леко размътиха. Това доведе до объркване у момчетата, част от които се гмуркаха буквално под водата, за да търсят кръста. За да не премръзнат, нетърпеливи зяпачи, както и Паликарски, се опитаха да насочат гмурналите се в реката към мястото, където бе паднал кръстът. Това предизвика гнева срещу архиерейския от страна на ромската група, която всяка година на Йордановден е в реката, след това обикаля и събира пари с кръста из махалата. Жител на квартал „Каваклия”, който няколко пъти в предишните години излизаше от Джерман с кръста, гневно ругаеше свещеника. В реката и този път имаше няколко момчета от „Каваклия”, но те не успяха да се доберат до кръста.

P1320851 copy 03-08-81-P1320917 copy

Дупничани, които от години не пропускат събитието, определено бяха обнадеждени, че не само ромите се осмеляват да се борят за кръста на Богоявление. „Нямаме нищо против етноса, но се радваме, че този път българин улови кръста. В този град не живеят само роми. Нека и българите да направим нещо за традициите. Дано да е за добро”, коментираха хората.

Уловилият християнския символ е несемеен и в момента не работи. Веднага след като излезе от реката, Борислав бе заобиколен от хора, които се надпреварваха да стигнат до него и да целунат кръста за здраве. Треперейки от студ, придружен от групата си, Борислав най-напред занесе кръста в черквата “Покров на света Богородица”. Там получи специален подарък – дрехи от храма, връчен му от архиерейския Паликарски и продавачката на свещи Емилия Христова. От името на черквата свещеникът даде на Борислав 70 лв., като му обясни, че те са лично за него, а събраните след това пари може да раздели с приятелите си, участвали в ритуала. Освен сребърния кръст щастливецът получи и медно котле с осветена вода и букетче с чимшир, с което да обикаля и нарича за здраве. От черквата дадоха наставления на Борислав и групата първо да отидат с кръста в общината при кмета.

P1320911 copy P1320877 copy P1320906 copy

Студът, който вчера бе сковал града, както отдавна не е било на 6 януари, и заледените улици не попречиха на дупничани да отделят от времето си за ритулното хвърляне на кръста. Стотици застанаха на двата бряга на реката, за да гледат. На водосвета присъстваха кметът Методи Чимев и заместникът му Крум Милев. В литийното шествие от черквата “Покров на света Богородица” до малкия мост на улица „Цар Освободител” преди старите гробища участваха и свещениците Костадин Бошняков и Илия Дичев.

Преди ритуала в църквата черквата “Покров на света Богородица” имаше литургия, а след това през целия ден черковни служители за здраве раздаваха осветена вода.

 

Снимките: Смелчаците си спечелиха симпатиите на дупничани и с намерението да дарят събраните средства, които им дават хората при обиколката с кръста, на нуждаещо се от лечение момче от Благоевград.

.

 

Spread the love

Коментар за: 27-годишният безработен ММА боец Борислав Георгиев извади сребърен кръст от ледената река Джерман в Дупница, роми ругаха отец Паликарски

  1. Браво на момчетата!Да са живи и здрави,а на всички съграждани пожелавам здрава и щастлива година!

    Ivan Gizdov
    2015/януари/07 at 8:59 AM