Изкъпаха в най-големия студ в Долна баня бабата на 7 внучета Веска Фърчова, дядо Иван я сгря с ракия

Filed under: Долна баня |

05-05-02  IMG_2871

Бабата на 7 внуци Веска Фърчова стоически издържа поливането с вода в мразовития януарски ден в Долна баня. След като всички се изредиха да я поливат с канчета и легени, тя посрещна в дома си деца, внуци, комшийки и гости. Преди шест месеца тя се сдоби със седмо внуче – малкия Дарин Драганов, за радост на мама Ирена и татко Радослав.

05-05-02  IMG_2872

Бабата бе окъпана в двора през китка здравец и кокичета, гостите я дариха със сапун и нова кърпа.
Всички бяха поканени на опънатата дълга празнична трапеза, отрупана с вкусни салати, мезета и сладкиши. Не липсваше и долнобанската баница и зелник. А пък двете омесени за празника погачи бяха не само много красиви, но и вкусни.

05-05-02  IMG_2874

Дядо Иван Митров, който работи на новостроящата се автомагистрала „Струма“, заради студеното време си беше по празниците у дома. Той първо почерпи заедно с баба Веска, разбира се, с греяна домашна ракия, а после наля и по чаша червено вино.

05-05-02 IMG_2877

След като всички вдигнаха наздравица за щастливата баба с пожелания за много здраве и да ожени внуци, естествено че вниманието бе към малкия Дарин – седмото внуче на баба Веска. А тя се гордее и с останалите по-големи свои внучета – Иван, Ивайло, Надя, Иванина, Михаил и Велислава.
Снимки:

1 и 2 . На Бабинден празникът винаги започва с традиционния ритуал по къпането на бабата за здраве.

3. За празничната трапеза на Бабинден домакинята и домашните се бяха потрудили да омесят не само красиви, но и доста вкусни погачи.

4. Мама Ирена с малкия Дарин и петгодишната му братовчедка Велислава

Spread the love