Гергана Банева от Бистрица: 6 души 4 дни стояхме без вода заради немарливостта на ВиК – Дупница

Filed under: Дупница |

В дружеството действат неадекватно, на сайта си са написали телефонен номер на аварийна група, във ВиК няма такъв номер, няма такава група. Заради проблеми на водохващането и замръзване на тръби, които висят над реката и всяка година се пукат, защото така са направени, гръмна водомерът ни, смяната му ни струваше 120 лв.

07-01-ГЕРГАНА БАНЕВА P1320938 copy

Семейство от село Бистрица 4 дни остана без вода заради неадекватни действия на ВиК- Дупница. Заради замръзване на тръби, минаващи над реката в селото, без вода в най-мразовитите дни бяха шестима души, сред които три деца – на 8, 15 и 18 години. За водната сага на семейството си разказа Гергана Банева – бригадир технолог в обувната фабрика „АМ шууз” (бившето “Еврошуз”).

„Живея на ул. „Иван Вазов” 34 в Бистрица. Това е много проблемна улица относно снегопочистване и водоподаване. От години имаме проблем с ВиК – я запушване на тръбите, я замръзване. По празниците – на 27 и 28 декември, пак имаше замръзване. През това време имахме съвсем малко вода. В сайта на ВиК в интернет има авариен телефонен номер на аварийна група. Естествено звъняхме във ВиК, но те два дни почти нищо не направиха, празници, разбирам ги. Когато се обадихме по телефона, вдигна пазач и каза, че на тоя номер отговаря охраната, че никога не е имало авариен номер и няма да има. При едно от поредните обаждания от ВиК казаха: „Температурите са минусови, водата намалява, спира”. Проявихме разбиране, но в четвъртък водата спря, в момента, в който си миех ръцете, в 7 часа сутринта преди да тръгна за работа. Започнах да звъня на номера на аварийната група. Оттам пазачът ми заяви, че аварийната група е от 8 часа. Продължих да звъня в 8 часа, в 9, казаха, че вече работят на водохващането. Проблемът от години е на водохващането. Има някакви тръби, които висят над реката. Те не са направени така, че да не замръзват. Те си замръзват абсолютно всяка година по три пъти. В четвъртък, признавам си, вдигнах скандал на пазача, защото не ме е свързал с никого. В петък отидох във ВиК. Управителя го нямаше и разговарях със секретарката. Тя каза, че не знае за какво става въпрос и се обади на техника. Пристигна някакъв господин, мисля, че се казваше Васил, бил съвсем нов, доколкото разбрах, от 3 дни във ВиК. Той ми заяви: „Гледай са, тръбите са ви замръзнали. Проблемът е след водомера. Вината не е у нас, оправяйте се”. Смятам, че проблемът дойде заради замръзване в мрежата извън дома ни, попитах: „След като вие не сте спирали водата и след като няма замръзване на тръбите преди водомера, как изведнъж спря водата?! Така ли замръзва вода, докато тече? Като съвестен човек пускам водата в банята да тече, защото знам, че температурите са минусови. Но доколкото аз знам, когато тече малко вода по тръбите, размива леда и замръзването се предотвратява”. Той отговори: „Па не е верно”. Обясних пак, че не е възможно водата да замръзне, докато си мия ръцете. Абсурдно е така да замръзне водата. Попитах: „Как се случва това?” Казах му още, че е нормално да замръзнат тръбите, при положение че по тяхна вина два дни нямаше вода. Попитах: „Какво да направим в случая?” Той казва: „А не знам, сега проблемът не е наш, оправяйте се. Това е след водомера”, обясни с огромно възмущение Гергана Банева.

Младата жена дойде в редакцията в петък вечерта притеснена, не скри опасенията си, че в случая може да гръмне водопроводът на жилището. „Опасявам се, че сега и да размразят водопровода на селото, има опасност да гръмнат тръби, самият водомер. Не знам какво да правим и към кого да се обърнем. Техникът на ВиК ми каза още, че трябва да намерим някой, който да размрази водопровода. Заяви ми, че ако не си намерим човек, който да размрази водопровода, да чакам да се запролети. Държа да се знае, че във ВиК-Дупница няма аварийна група, няма авариен номер, а техникът, с когото разговарях, да си прегледа дипломата”, посочи Банева.

В неделя тя разказа, че в събота се наложило отново да прибегнат до услугите на ВиК оператора. „В събота сутринта установихме, че има спукване на тръбите малко преди водомера, гръмнал беше и самият водомер и се наложи пак да звъним във ВиК. Те дойдоха и единственото, което направиха, беше да спрат водата. Пак не реагираха адекватно. Казаха само, че трябва да си купим водомер, защото е почивен ден и те не могат да ни предоставят такъв, и да намерим техник, който да монтира водомера. Обясниха, че в понеделник ще дойдат да поставят пломба на водомера. Извикахме техник, който направи всичко, което трябваше. В къщата нямаше спукване на тръби, както се опитваха да ми внушат от ВиК. Техникът, който смени водомера, потвърди моите думи, че е невъзможно водата да замръзне в момента, в който си мия ръцете. Той беше категоричен, че замръзването заради което спря водата, е било извън къщата. Освен това откри разни пръчки и шумки на цедката на водомера. Неговата услуга и купуването на водомер обаче ни струваха 120 лв. Всичко това е заради неадекватните действия на ВиК. Между другото ги питах защо плащаме толкова скъпа вода, след като тя не се пречиства. Отговорът беше, че водата е с ниска цена, защото не се пречиства, иначе щяла да е по-скъпа”, допълни Гергана Банева.

Снимката:   Гергана Банева

Spread the love

Коментар за: Гергана Банева от Бистрица: 6 души 4 дни стояхме без вода заради немарливостта на ВиК – Дупница

  1. vse pak ee VIK nie kvo da kajemm 4e smee bez voda ot 31 dekemvrii.prez denqq nqmaaa ve4ertaa sledd 00 4asaa doidee no slabaa.kolko patii im zvanehmee i n66 vsee ednoo sii govorimm naaa onaqq rabotaa s izvineniee.kadee lii ne zvanqhmee noo ni6tooo,kv.Cenevi

    ivan
    2015/януари/12 at 15:29 PM